Дієтологи не перестаючи сперечаються про користь домашньої консервації – одні впевнені, що після термічної обробки овочі і фрукти не принесуть користі, інші ж, наоборот, впевнені, що дозу корисних мікроелементів наш організм все ж таки зможе отримати, інформує sutura.org.ua

Міф 1 Під час консервації овочі та фрукти втрачають корисні властивості

Існує думка, що під час консервації овочі та фрукти втрачають корисні властивості – це безумовно так, що витаминів стає менше. Однак користь організм все одно набуває.

Так, наприклад, під час термічної обробки багато витаминів і мікроелементів дійсно руйнуються, наприклад витамин С. У той же час лікопін, бета-каротин у підігрітому вигляді набагато простіше засвоюються організмом. Наприклад, лікопін, що міститься у великій кількості в помідорах, а також овощах і фруктах з червоним відтінком і відомий тим, що розщеплює жири і має антиоксидантні властивості.

У свою чергу бета-каротин допомагає організму зберегти цілісність клітин, що в цілому бореться зі старінням, зміцнює імунітет і також володіє антиоксидантними властивостями.

У той же час деякі мікроелементи просто не руйнуються навіть при термічній обробці – наприклад, кальцій та магній. Виходить, що дозу корисних речовин і мікроелементів наш організм все ж таки отримає.

Міф 2 Консервацію можна вводити в раціон при гастриті та виразці.

У цьому випадку, як би вам не хотілося покуштувати маринованого огірочка чи помідорчика, все ж таки краще втриматися. Справа в тому, що консервація негативно впливає на шлунок, а іноді навіть може посилити хворобу. Медики особливо не рекомендують вживати консервацію при гастриті та підвищеній кислотності.

Міф 3 Для магазинної консервації використовують неякісні продукти.

Варто пам’ятати, що при використанні неякісних овочів та фруктів рецепт просто не спрацює – спосіб обробки плодів не дозволяє використовувати зіпсовані.

Міф 4Для консервації не варто використовувати йодовану і морську сіль.

Міф про те, що для консервації не варто використовувати йодовану сіль, з’явився кілька десятиліть тому і з тих пір плутає пани. Справа в тому, що раніше в процесі збагачення солі йодом використовували йодит калію, який міг негативно позначитися на якості домашніх солінь та консервації. Однак у сучасному процесі йодування використовують йодат калію, який жодним чином не зіпсує домашніх закруток.

У той же час медики підкреслюють, що для консервації важливою є чистота солі, різні домішки можуть зіпсувати не тільки вид, але й смак солінь.

Кухарі та дієтологи зійшлися на думці, що морська сіль, що містить близько 40 мікро- і макроелементів, є найкращим варіантом не просто для приготування страв, а й для консервування. До того ж у неї набагато більше користі, ніж у звичайної, а відповідно і консервація стане більш корисною.

Міф 5 Консервація погіршує апетит

Вчені та дієтологи вже давно дійшли висновку, що консервація не тільки містить корисні мікроорганізми, але й прискорює метаболізм. Щоправда, від вживання консервації вечорами медики все ж таки радять утриматися – вміст солі може на ранок призвести до набряків.

Міф 6 Консервація щодо новий спосіб зберегти продукти

Під час розкопок могили Тутанхамона археологи знайшли глиняні форми, запечатані спеціальною смолою. Як виявилося в них поміщали різні овочі та фрукти, а потім заливали їх оливковою олією, що дозволяло маринувати і довше зберігати продукти. Так, що консервація аж ніяк не новий спосіб зберегти продукти.