Коли настають холоди, ми все частіше проводимо годину вдома і все рідше – на свіжому повітрі. Зазвичай подібний спосіб життя втомлює, що призводить до постійної сонливості та поганої працездатності. Дієтолог Оксана Скиталінська дала кілька порад, які допоможуть уникнути поганого стану здоров’я та поповнити свій запас енергії, інформує sutura.org.ua

За словами дієтолога, у малорухомі осінні дні наші нейрони відчувають нестачу кислорода та дефіцит енергії.

“А якщо ми ще заводимось у півоберті, пізно лягаємо спати, тим самим значно підвищуємо шанси не тільки швидко втрачати пам’ять, впасти в нудьгу та депресію, але й отримати деменцію та хворобу Альцгеймера”, – зазначає Скиталінська.

Щоб уникнути подібних ускладнень, лікар радить дотримуватися трьох простих правил:

Потрібно гуляти за будь-якої погоди, навчитися абстрагуватися від негативних думок і фокусуватися на позитиві.

З раціону виключити цукор і додану фруктозу (не купувати солодощі “без цукру” та “для діабетиків”, солодкі напої з глюкозо-фруктозним сиропом – тобто поважно читати етикетки).

Включати у свій раціон цитрусові та ківі. Не потрібно багато, достатньо лише третина грейпфрута, апельсина, лимона, щоб їх біологічно активні компоненти позитивно вплинули на мозок і ми відчули це.

Лікар, також пояснила користь цитрусових:

Зменшують прояви гіпоксії завдяки гесперидину у лимоні, нарингеніну у грейпфруті та кверцитину в апельсині. Нейрони краще збагачуються кислородом, активно працюють, ми можемо краще концентруватися на важливих справах.

Активують процеси аутофагії, тобто очищення клітин від накопичених відпрацьованих компонентів, які заважають клітинам повноцінно працювати, просто кажучи, від кліткового мусора.

Особливий компонент грейпфрута – спермідин, активує ферменти “очисних” структур, які є у шкірній клітці – лізосом”, – зазначає Скиталінська.

Дієтолог додала, що мітохондрії цікаві тим, що виробляють не тільки АТФ, але і вільні радикалі, і чим старше ми стаємо, тим менше в клітинах залишається мітохондрій, а значить, менше енергії, а натомість вони виробляють більше вільних радикалів, які, коли їх багато, починають руйнування клітин і прискорюють і без того вже запущені процеси старіння.

Можливо все це і доладно трохи написано, але, Ви зрозуміли, що осенью, зимою і весною потрібно включати трохи цитрусових у раціон і ваш власний, і ваших дітей, і старших батьків”, – резюмувала Оксана.