Кілька властивостей інжиру, які здатні покращити стан здоров’я людини
Зараз саме час їсти інжир. Розповідаємо, як саме він може покращити стан здоров’я та які властивості має.
Фігове дерево
Інжир, фіга, фігове дерево, смоковниця, смоква – у рослини є багато назв. Вона належить до сімейства тутових і є родичем фікуса. Плід фігового дерева має унікальний сладкий смак, м’яку текстуру з хрустким насінням. У свіжому вигляді інжир досить швидко псується, тому найчастіше його висушують. Таким чином отримують поживні сухофрукти, які можна їсти протягом усього року.
Плід відрізняється ястиком – відверстим на верхівці, схожим на бутон. До появи рафінованого цукру інжир використовували в якості підсолоджувача. Зараз його додають у багато рецептів, щоб надати страві витончений і багатий на відтінки смак.
Які поживні речовини є у інжирі
Інжир не містить холестерину та жирів. У ньому є такі важливі речовини, як витамини групи В, A і C, залізо, калій, кальцій, органічні кислоти, магній та дубильні речовини. Калорійність фрукта – приблизно 37 ккал. Сушіння інжиру за вмістом калію на третьому місці після фініків і горіхів.
Крім того, інжир багатий на фруктозу, клітковину, глюкозу та бета-каротин – природний барвник.
Корисні властивості інжиру
Ми вже розглянули склад продукту, з якого можна зрозуміти, що інжир — один із найкорисніших плодів серед існуючих. Високий вміст корисних речовин здатний повернути організм до нормального стану. Ось у чому полягають головні переваги фрукту:
Знижує високий кров’яний тиск
Гіпертонія – високий артеріальний тиск – може стати причиною інсульту та патологій серця. Це відбувається через те, що в організмі порушень баланс натрію: його або багато, або дуже мало. Найчастіше зустрічається перше, оскільки цей елемент у вигляді солі міститься у багатьох продуктах. Як ми вже зазначили, інжир багатий на калій, який здатний усунути дисбаланс. Для контролю артеріального тиску фахівці рекомендують збільшувати рівень калію в організмі за допомогою дієти з інжиром. Також у плоді високий вміст клітковини, що сприяє виведенню надлишку натрію з організму.
Покращує травлення
Спектр проблем шлунково-кишкового тракту дуже широкий. Вирішувати їх допомагає збільшення споживання клітковини. Вона має пребіотичні властивості, живлячи бактериї кишківника та покращуючи тим самим загальний його стан. Також інжир відомий своїм слабим ефектом — за умови вживання у великій кількості.
Підтримує здоров’я кісток
Оскільки у плоді багато калію, кальцію, магнію та фосфору, він позитивно позначається на щільності кісток. Дослідники вже давно підтвердили, що вміст цих мінералів в інжирі в 3,2 рази більший, ніж у інших фруктах. Ця властивість плоду не тільки допомагає зробити кістки, зуби і нігті міцними та вберегти від переломів, але й запобігає остеопорозу. Крім того, відомо, що багата на калій дієта здатна попередити його виведення з організму, яке спровоковане споживанням продуктів з високим вмістом солі.
Допомагає сформувати якісну дієту і контролювати вагу
Інжир обов’язково варто додати у раціон, якщо хочеться покращити питну цінність дієти. Це також допоможе контролювати ваги. Плід надовго забезпечує відчуття ситості, зменшує голод і запобігає потребу в постійних перекусах. Також ключові поживні речовини покращують кровообіг, що підтримує здоровий стан організму.
Має антиоксидантні властивості
Антиоксиданти виконують в організмі роль певного щита, що перешкоджає потраплянню в нього інфекцій та розвитку захворювань. У свіжому інжирі містяться рослинні сполуки-антиоксиданти – поліфенолі. Вони запобігають реакцію кислорода з іншими хімічними речовинами. Керуючи ключовими моментами окислення, ці елементи захищають клітини та тканини від пошкодження.
Моменти, на які варто звернути увагу під час вживання інжиру
У першу чергу, як ми вже згадали, інжир має проносну дію. Тому його не варто їсти у великих кількостях: кілька фруктів на день — найоптимальніший варіант.
Крім того, він може викликати аллергію у людей, які не переносять пилку березі та натуральний латекс.
Оскільки під час взаємодії з іншими речовинами відбувається взаємна активність, їсти плод варто з обережністю. Також інжир може бути неетичним для веганів: деякі сорти рослини запилюють осі, що гинуть під час цього процесу.
Якщо лікар визначив вам дієту з низьким вмістом оксалатів — речовин, які врешті-решт є продуктом метаболізму гліцину та аскорбінової кислоти, — то краще утриматися від інжиру. Також, якщо вам назначили препарати для розрідження крові, не варто їсти інжир, оскільки він містить витамин K.
Особливо обережно слід додавати у раціон плоди людям зі спеціальною дієтою. Необхідно проконсультуватися з дієтологом, який одобрить зміну харчових звичок.
Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я. Всі матеріали розміщенні на сайті, виключно, для ознайомлення!