Що б не говорили італійці, найсмачніші помідори у нас, в Україні. Але їх потрібно не просто любити, а й їсти з обережністю.

У розпалі літа радує, що можна їсти багато салатів, і користь помідорів незаперечна. У них дуже багато витаминів (A, B2, B6, PP, E, рідкісний витамин К) і корисних для здорового організму кислот (винна, яблучна та лимонна). Але все ж шкоду цей прекрасний овоч теж може завдати, причому, чималу. Є досить велика категорія тих, кому не можна їсти помідори, і тих (а таких – більшість), хто їсть їх неправильно, наносячи цим вред організму.

1. Аллергія

З помідорами (як і з іншими яскравими плодами) потрібно бути обережним алергікам. Деяким взагалі заборонені томати.

2. Жовчокам’яна хвороба

Органічні кислоти беруть участь у процесах травлення, активізують роботу шлунка, підшлункової залози, посилюють моторну функцію кишечника. Але за наявності жовчнокам’яної хвороби їх їсти не можна – ситуація може тільки погіршитися. Помідри викликають дуже сильний жовчогінний ефект.

3. Захворювання нірок

Якщо у вас проблеми з мочостатевою системою, то багато помідорів їсти не можна. Щавлева кислота погано впливає на водно-сольовий обмін. Варені та консервовані помідори призводять до зростання камінь у почках, якщо є така опасность.

4. Захворювання суглобів

Через ту ж щавлеву кислоту помідори викликають сильні болі у суглобах. так що при проблемах з опорно-руховим апаратом їх їсти теж не можна.

5. Куріння

Деякі дослідники вважають, що помідори збільшують нікотинову залежність.

6. Панкреатит

При панкреатиті заборонені зелені чи недостиглі помідори.

7. Хвороби ШКТ

При виразці шлунка і гастриті з підвищеною кислотністю не можна захоплюватися помідорами. У період загострення потрібно повністю виключити з меню.

8. Гіпертонія

Людям з гіпертонією та іншими захворюваннями серцево-судинної системи також не рекомендуються консервовані помідори у солоному та маринованому вигляді.

Як їсти помідори, щоб не нашкодити собі?

Звичайно, ми звикли до яєчні з помідорами, любимо додавати помідори до м’яса та риби. Іноді таке дозволяти собі можна. Але не регулярно!

Помідори не рекомендують поєднувати з хлібом, м’ясом, яйцями та рибою тим, хто перебуває на дієті та суворо стежити за своїм харчуванням. Перерва між прийомом помідорів і хліба має бути за кілька годин. Запивати їжу томатним соком теж не добре. Це окремий прийом їжі. Після їжі має пройти 30 хвилин.