Кому варто відмовитися від вживання молочних продуктів

Головна / unsorted / Кому варто відмовитися від вживання молочних продуктів

Сьогодні світ повально відмовляється від “молочки”, але чи варто слідувати моді? Дієтологи дали відповідь на популярний питання.

За молоком та молочними продуктами закріпилася репутація здорових та корисних продуктів. Звичайно, ці продукти — джерела білка, жиру, витаминів та одні з головних джерел кальцію — мінералу, необхідного для кісток та зубів. Але є люди, яким молочні продукти зовсім не користуються. У зоні ризику насамперед ті, хто страждає від непереносимості лактози.

Буває так, що люди борються з неприємними симптомами після вживання молочних продуктів протягом багатьох років, перш ніж дізнаються, від чого у них виникає дискомфорт. За статистикою, у більшої половини дорослого населення з віком може виникнути непереносимість молочного цукру – лактози, основного вуглеводу у молочних продуктах. ⠀

Після вживання молочних продуктів, які містять лактозу, вони відчувають біль у животі, здуття живота, тошноту, діарею. ⠀

У нормі в тонкому кишечнику є фермент – лактаза. Він розщеплює молочний сахар (лактозу) на молекули глюкози та галактози. Коли в організмі виробляється недостатньо цього ферменту, з’являється непереносимість лактози. ⠀

Тоді молочний сахар надходить у товсту кишку не розщепленим ферментом і стає живильним середовищем для бактерій, які там живуть. Бактерії виділяють вуглекислий газ, водород та метан. Ці гази – причина здуття у людини. Крім цього, скупчення лактози притягує в кишечник велику кількість води, внаслідок чого виникає діарея.

Ступінь та причини лактозної непереносимості бувають різні. Це можна дізнатися, здавши аналіз крові, де буде видно за яким типом у людини непереносимість. Можна застосувати елімінаційну дієту — виключити молочні продукти на тиждень, а потім вводити їх та спостерігати за реакцією організму.

Проведення досліджень повинно дати чіткий відповідь, чи страждаєте ви від непереносимості лактози, чи повинні виключити молочні продукти з вашого раціону та замінити їх на безлактозні.

Багато людей, у яких є непереносимість лактози, можуть важко перетравлювати свіже молоко, але на кисломолочні продукти з лактозою дискомфорту не виникає.

Наприклад, м’який сир, твердий сир чи йогурт. Ці продукти виробляються з використанням процесів бродіння, які розщеплюють більшу частину лактози. І якщо такі кисломолочні продукти не викликають небажаних реакцій в організмі, вони можуть і далі залишатися у раціоні харчування.

Головне визначити для себе вид продукту і частоту його вживання.

Тим, хто молочні продукти виключає повністю, слід пам’ятати, що при безмолочній дієті, важливо стежити за наявністю в раціоні інших джерел кальцію, витамину А, В2 та витамину Д для попередження їх дефіциту.

Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я. Всі матеріали розміщенні на сайті, виключно, для ознайомлення!