На жаль, полиці магазинів заполонили пластикові контейнери для їжі, які далеко не завжди мають високі якісні характеристики, а багато з них навіть шкідливі для здоров’я, інформує sutura.org.ua

Американські та канадські вчені, наприклад, виявили, що до складу 95 відсотків дитячих пластикових пляшок, зроблених з полікарбонатного пластику, і більшості контейнерів для їжі аналогічного виробництва, входить біс фенол. Поки в такій тарі зберігаються холодні продукти та напої, вона безпечна. Але при нагріванні полікарбонатний пластик виділяє небезпечну кількість бісфенолу, який переходитиме в їжу.

Біс фенол вчені між собою називають синтетичним аналогом естрогену – жіночого полового гормону. Маючи схожі властивості з цим гормоном, біс фенол справляє вплив на репродуктивну систему і на мозок. Дослідження американських учених показали, що подібне вплив іноді обертається онкологічними захворюваннями молочних залоз або простати, затримкою розумового розвитку, аутизмом – у випадку з дітьми.

А ось учені Гарвардського університету досвідченим шляхом довели, що вже через тиждень, протягом якого людина вживала холодні рідини, що зберігаються у пластику, рівень біс фенолу у його січі підвищувався майже на 70 відсотків.

Проти їжі з пластикових контейнерів виступає і Лаура Ванденберг. Будучи професором кафедри захисту здоров’я та довкілля Університету штату Массачусетс вона спеціально займалася цим питанням. На думку вченого, шкідлива не тільки та їжа, яка готувалася або розігрівалася у пластиковому посуді, але й та, що готувалася поблизу неї. Найбільш отруйними речовинами, які проникають у продукти в період нагрівання пластику, вона назвала бісфенол А і фталати.

Алан Арагон є одним із авторитетних експертів у США у питаннях здорового харчування. Щодо пластикового посуду його основний постулат: у жодному разі не гріти в ній їжу. На його думку, вчені ще не повністю вивчили, наскільки може бути шкідливою розігріта в пластику їжа і до яких наслідків це врешті-решт призведе.

Справедливості заради слід зауважити, що в Європі Агентство з питань безпеки продуктів харчування до бісфенолу А ставиться дуже прихильно. Там вважають, що цей компонент легко виводиться з організму з сечею. У відповідь на це Лаура Ванденберг показує результати наукових досліджень, згідно з якими і бісфенол А, і ще ряд компонентів, які успішно кочують із пластику в продукти харчування, негативно впливають на гормональний фон, сприяють розвитку онкологічних захворювань, діабету та ожирінню.

Вміння користуватися пластиковим посудом – це ціла наука. Мало хто звертає увагу на стікери на звороті контейнерів. Приміром, цифрами там позначено різновид пластику, а знак трикутника зі стрілочкою говорити про придатність матеріалу для вторинної переробки. Побачили перекреслені череп і кістки – отже, їжу в такому контейнері зберігати не можна в жодному разі.

Позначення 2 HDPE говорити про безпеку пластикової тарі, але нагрівати їжу в ній не можна. Якщо плануєте розігрівати обіди у пластику, шукайте позначення 5 PP – нагрівання до 150 градусів за Цельсієм вам нічого не загрожує, але тільки їжа повинна бути нежирною. А ще з пластику з таким позначенням неприпустимо пити алкогольні напої.

Також вважаються безшкідливими 1 PET, 4 LPDE, 6 PS, 7 OTHER. Можна без побоювань покласти у будь-який із таких контейнерів завтрак для дитини. У школі розігрів їжі не передбачено.