Корисні властивості папайї, через які варто почати її вживати
Папайя – це тропічний фрукт, який містить безліч питних речовин та антиоксидантів. Сьогодні ми розповімо вам про всі його корисні властивості, доведені під час наукових досліджень.
Папайя — це потужний за своїми властивостями плід, і переваг у нього значно більше, ніж ви можете собі уявити. В деяких наукових дослідженнях оцінювалося вплив питних речовин та антиоксидантів, що входять до його складу, на такі процеси, як рак, запалення чи старіння.
Зараз ми розповімо вам про 6 корисних властивостей папайї, вже доведених наукою. Не проґавте!
Чому це важливо?
Слід зазначити високий вміст у папайї вітамінів і клітковини (харчових волокон).
Високий вміст витамину С є однією з “сильних сторін” папайї. Одна порція забезпечує 144% від рекомендованої добової норми! І це відмінний “стимулятор” імунної системи, а також антиоксидант для боротьби зі вільними радикалами.
Іншим витамином, що входить у питальний склад папайї, є витамин А (31 % від рекомендованої добової норми). Він потрібний для здоров’я шкіри, слизових оболонок та зору. Крім того, він ефективний проти дегенерації жовтого пятна.
Папайя забезпечує організм фолатами (13 % від рекомендованої добової норми), а також клітковиною та калієм, необхідними компонентами для клітин тіла, які допомагають контролювати частоту серцевих скорочень та кров’яний тиск.
У папаї міститься 212 амінокислот і кілька ферментів, включаючи папаїн. Цей фермент чинить протизапальну дію на шлунок, тому покращує травлення і зменшує дискомфорт у шлунку.
Поживні властивості
- Папайя – це водянистий фрукт із сладким смаком, який містить лише 43 калорії на 100 грамів.
- Містить витамини групи В (В1, В2 і В3), велику кількість витамину С. і навіть витамини А і D.
- Це джерело клітковини.
- Папай містить мінералі, такі як натрій, калій, кальцій, магній, фосфор, залізо, цинк і йод.
Папайя: 6 переваг для здоров’я
Запобігає розвитку раку
Продукти з високим вмістом витамину С були пов’язані з більш низьким ризиком розвитку раку. Вітамін С, наявний у їжі, покращує функцію імунної системи. Він знижує окислювальний стрес та рівень запалення, а також допомагає блокувати та запобігати утворенню та активації канцерогенів.
Є також свідчення того, що лікопін, виявлений у папайї, має протиракову дію, яка може допомогти попередити розвиток різних видів раку та загальмувати ріст опухолей.
Це потужний природний антиоксидант
Окислювальне пошкодження є фактором ризику для розвитку таких захворювань та станів, як рак, хвороби серця та… старіння. Папайя також багата на різні антиоксидантні сполуки, переважно каротиноїди. Це природні сполуки, які діють як пігменти та антиоксиданти і є джерелом провітаміну А.
Папайя зменшує запалення
Запалення – це природний механізм, який організм людини використовує для захисту від інфекцій, викликаних бактеріями, вирусами або іншими патогенними мікроорганізмами. Зазвичай, усі продукти, багаті на антиоксидантні речовини та сполуки, мають протизапальні властивості (у більшій чи меншій мірі).
У папайї це лікопін та інші каротиноїди, які допомагають знизити рівень запалення в організмі.
Зменшує ризик розвитку серцево-судинних захворювань
Деякі дослідження показують, що лікопін, завдяки своїй здатності боротися зі вільними радикалами та зменшувати окислювальний стрес, сприяє зниженню ризику розвитку серцевих захворювань.
Крім того, папайя містить дуже велику кількість витамину С, який також діє як антиоксидант і знижує ймовірність розвитку серцевих та хронічних захворювань.
Зменшує помітні ознаки старіння організму
Старішання — це неминучий процес, що розвивається з плином години, але посилюється за умови окислення. Продукти, багаті на антиоксиданти, такі як папайя, наприклад, можуть зменшити ознаки старіння, які з’являються на вашій шкірі. Наприклад, розгладити зморшки чи підвищити пружність шкіри шляхом боротьби з окислювальним стресом.
Крім того, було підтверджено, що як витамин С, так і лікопін покращують зовнішній вигляд шкіри та зменшують сліди старіння. Нарешті, місцеве застосування папайї також дало гарні результати під час лікування язв та інших пошкоджень шкіри.
Папайя допомагає травленню
Є наукові дані, які підтверджують, що споживання папайї може запобігти появі проблем із травленням. Під час дослідження, проведеного за допомогою лікувальної формули на основі папайї, у випробовуваних було відзначено поліпшення симптомів, таких як здуття або метеоризм, завдяки вмісту папаїну, речовини, що сприяє травленню.
Протипоказання
Попри всі переваги цього тропічного фрукта для здоров’я, його не рекомендується вживати, якщо:
- У вас є діарея.
- Ви приймаєте діуретики.
- Ви страждаєте через наявність каменів у почках.
Вживання в їжу папайї є неплохим (і смачним) способом боротьби з такими хворобами, як рак або захворювання серця. Додайте її у свій раціон у тому вигляді, в якому вам більше подобається: їжте у натуральному вигляді, готуйте соки або смузі, або навіть салати з папайєю.
Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я. Всі матеріали розміщенні на сайті, виключно, для ознайомлення!