Користь та шкода яблукового уксу: корисні властивості для організму

Головна / unsorted / Користь та шкода яблукового уксу: корисні властивості для організму

Сьогодні разом із модою на правильне харчування та здоровим способом життя все частіше з’являється інформація про неймовірні властивості деяких продуктів. Яблучний уксус один із них, інформує sutura.org.ua

Як виготовляється яблучний уксус?

Яблучний уцет з’явився у раціоні людства ще сім тисяч років тому. Він є кислотою, яка утворюється при бродінні яблукового соку. Спочатку сік перетворюється на сидр, а потім бактерії, що у ньому, взаємодіють із кислородом і окислюють напій, перетворюючи їх у уксус.

Яблучний уксус використовували ще за біблійних годин: і як ліки, і як компонент, що надає смаку їжі особливий відтінок. Оцет згадується як у Старому, так і Новому Завіті.

При цьому вважається, що спочатку уксус з яблучного соку отримали випадково: просто одного разу біля пляшки із сидром потрапило повітря. У першу чергу уксус стали використовувати для знезараження, тому що в давні часи справи з гігієною були не найкращими. Їм обробляли рани, застосовували для вмивання. Пізніше окислень сидр почали вживати і в їжу. Щоб дезінфікувати воду, у ній розводили уксус — такий напій був не лише безпечний для здоров’я, а й добре вгамовував жажду.

У V столітті до нашої ери рецепт яблукового оцту вже був відомий грекам та римлянам. Гіппократ, наприклад, прописував яблуневий уксус, змішаний із медом, хворим на застуду. Римські солдати на чолі з імператором Юлієм Цезарем пили так звану поску — винний чи яблучний уцет зі спеціями. Вважалося, що такий напій стимулює роботу організму та зміцнює тіло. Лікувались яблучним уксусом також в Африці та Китаї.

В наш час яблуневий уксус виробляється так:

  • Яблука дрібно нарізають;
  • Одержують із них сік;
  • Ферментують його та залишають бродіти;
  • До сіку додають дріжджі, завдяки яким цукор перетворюється на спирт;
  • Перетворення спирту на оцтову кислоту. Для цього в сік кладуть бактерії під назвою Acetobacter.

Звичайно, яблуневий уксус має безліч корисних речовин. Але важливо відзначити, що йдеться лише про уксус природного бродіння, тому що в сучасних магазинах можна нерідко зустріти продукт, який насправді має звичайний уксус і ароматизатор. Натуральний продукт виходить завдяки природній ферментації яблукової сировини.

Як вибрати та зберігати яблучний уксус?

При виборі яблукового уксу перш за все зверніть увагу на тару. Краще віддати перевагу склу, оскільки пластикова упаковка не тільки скоротитиме «термін життя» продукту, але і при тривалому зберіганні може почати виділяти в нього шкідливі речовини.

Наступне, що важливо проаналізувати, це склад та ціна. Натуральний уксус у багато разів дорожчий за звичайний їдальні. При цьому його кислотність, як правило, не вища за 4-6 відсотків. У складі продукту не повинно бути домішок та ароматизаторів.

Не варто забувати і про колір. Якщо він жовтий, трохи замутнений, то все добре. На дні може бути облога, це нормально — просто яблучний уксус не фільтрують на виробництві.

Зберігати продукт необхідно у темному та прохолодному місці, але не у холодильнику. Термін придатності завжди зазначений на упаковці, але найчастіше він коливається від двох місяців до двох років.

Користь яблукового уксу

Корисні властивості яблукового уксу одна з перших причин його популярності. Розглянемо докладніше, чим корисний цей продукт.

Вплив на здоров’я органів шлунково-кишкового тракту

Дієтологи розповідають, що у складі яблукового уксу є пектин та пробіотики — лактобактерії, які з’являються в процесі ферментації.

Ферментовані продукти, що сприятливо впливають на мікрофлору кишечника, і до того ж допомагають виробляти соляну кислоту, необхідну для нормального травлення.

Так, в одному дослідженні учасники із запорами вживали дві столові ложки яблукового уксуса, розбавленого водою, двічі на день протягом восьми тижнів. Результати показали покращення якості життя учасників, а також зниження частоти появи запорів.

Зміцнення імунітету

За рахунок вмісту лактобактерій та низьких властивостей, які покращують травлення та перистальтику кишечника, яблучний уксус може позитивно впливати і на стан імунітету. Адже наш імунітет живе насамперед у кишечнику. Від стану мікробіома залежить опірність бактеріям та вирусам, стресу, різним зовнішнім агресорам.

Зниження кров’яного тиску, рівня цукру та холестерину

Також є дані, що яблучний уксус може допомогти зменшити кров’яний тиск. Дослідження показали, що регулярне вживання яблукового уксу може позитивно впливати на стан людей з гіпертонією. Наприклад, у дослідженні, опублікованому в журналі Bioscience, Biotechnology and Biochemistry, учасники випивали яблучний уксус, розбавлений водою, двічі на день протягом восьми тижнів. У тих, у кого на початку дослідження було виявлено гіпертонію, аналізи показали зниження систолічного кров’яного тиску на 11,2 міліметра ртутного столбу та діастолічного кров’яного тиску на 6,8 міліметра ртутного столбу.

Крім того, яблучний уксус відомий тим, що допомагає контролювати рівень цукру в крові. Особливо це корисно для людей із діабетом іншого типу.

У дослідженні, опублікованому в журналі Journal of Functional Foods, учасники вживали дві столові ложки яблукового уксуса, розбавленого водою перед сном. Результати показали зниження рівня глюкози у крові у всіх з них.

В іншому дослідженні, проведеному у 2015 році, учасники випивали яблучний уксус, розбавлений водою перед їжею. В результаті у хворих на діабет іншого типу глюкоза знизилася на 34 відсотки.

Також яблуневий уксус можна застосовувати, якщо у вас високий рівень холестерину. Яблучний уксус сприяє виведенню «поганого» холестерину та нормалізує його кількість у крові.

Очищення організму та уповільнення процесів старіння

Організм — це досконала система, яка сама вміє «очищатися» та «виносити за собою мусор».

Але, на жаль, в умовах сучасного харчування, стресу та екологічної ситуації системи організму не справляються та починають працювати гірше. Щоб нормалізувати роботу всіх систем, у тому числі виділень, налагодити відтік лімфи, необхідно, щоб кишечник працював правильно, у цьому якраз і допоможе яблучний уксус.

Застосування яблукового уксуса у кулінарії

Звичайно ж, насамперед яблуневий уксус використовують у кулінарії. Так, його застосовують як інгредієнт у говяжому тартарі, гороховому супі, пельменях, салатах та холодних закусках. Найголовніше – додавати уксус строго за рецептом, інакше страву можна безповоротно зіпсувати.

Також готують напій з яблучного уксу — у 250 мілілітрах води розвести одну столову ложку продукту. Для покращення смаку можна додати мед, корицю чи імбир. Вживати напій з яблучним уксусом можна суворо після консультації з лікарем.

У косметології

Яблучний уксус можна застосовувати і в косметологічних цілях. Наприклад, існує дослідження, яке знайшло зв’язок між вживанням яблукового уксу природного бродіння та покращенням стану шкіри на тлі акне. Річ у тім, що уксус нормалізує роботу сальних залоз та усуває надмірну жирність шкіри. Також продукт використовують для антивікового догляду, оскільки він має омолоджуючу дію: розгладжує неглибокі зморшки, а великі робить менш помітними.

Яблучний уксус добре впливає і на ослаблені, тонкі волосся. Він посилює їхній природний блиск, а також допомагає зберегти колір при фарбуванні. Яблучний уксус містить кислоту, яка може допомогти прибрати залишки продуктів догляду за волоссям. Вона нейтралізує шкідливий вплив лугів із мийних засобів та допомагає відновити природний pH шкіри голови. Для такого ефекту достатньо додати в теплу воду ложку уксуса та ополоснути голову.

Крім того, можна регулярно робити ванну з яблучним уксусом для ног та рук – вона пом’якшує шкіру і може стати відмінним попереднім етапом перед манікюром чи педикюром. Оцет у розведеному вигляді також добре використовуватиме для обробки укусів насекомих — він допоможе зняти свербіж та прискорити загоєння.

Шкода та можливі побічні ефекти яблукового уксу

Незважаючи на всі корисні властивості, яблучний уксус може і нашкодити, тому що існують стани, при яких цей продукт лише посилить ситуацію. Тому важливо обговорити протипоказання до його застосування.

По-перше, потрібно знати, як пити яблуневий уксус правильно саме вам. Для цього необхідно проконсультуватися з лікарем, якому ви довіряєте, не можна самостійно розпочинати приймання яблукового уксуса та будь-яких інших оздоровчих продуктів.

Особливо обережними потрібно бути людям із серйозними порушеннями роботи ШКТ, запаленнями, порушеннями слизових або виразкою. У такому разі приймання яблукового уксу лише погіршить стан здоров’я.

Найголовніше, що важливо відзначити: сам собою яблучний уксус не є панацеєю.

Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я. Всі матеріали розміщенні на сайті, виключно, для ознайомлення!