Даруємо знижку -10% по промокоду HALAT5
Лікарі розповіли про цілющі властивості цибулі
Лук відомий понад 4000 років. Стародавні вчені приписували їй всемогутню властивість – наповнення організму енергією, надання людині сил і хоробрості, тому цю рослину часто часто додавали в їжу воїнів, інформує sutura.org.ua
Народ свято вірив, що навіть запах цибулі відганяє та оберігає від хвороб.
Коли лютували епідемії, у кожній хаті вивішували тугі зв’язки цього овочу. Сучасні вчені знайшли пояснення цьому феномену. Справа в тому, що в ньому присутні леткі речовини – фітонциди, які згубно діють на гнильні та хвороботворні бактериї.
Хоча лук практично не містить білків та жирів, він багатий мінеральними солями калію, кальцію, магнію та фосфору. У цьому овочі міститься стільки ж заліза (0,8 %), скільки у моркві. У цибуліні міститься до 2,5 % азотистих речовин, а також глюкоза, фруктоза, сахароза та мальтоза. Вміст цукру в деяких сортах цибулі більший, ніж у арбузах. Є в ній і лимонна та яблучна кислоти, каротин (провітамін А), витамини В, РР (нікотинова кислота), і навіть до 60 мг витамину С.
Гострий смак цибулі визначається високим вмістом у ній гірких речовин – глюкозидів та ефірних олій. З розтертої свіжої цибулі виділяються особливі леткі речовини – фітонциди, що вбивають інфузорії, багато видів хвороботворних мікробів і навіть жаб. Ці речовини знищують дифтерійну паличку, під їх впливом протягом 5 хвилин гине туберкулезна паличка Коха. Шматочка цибулі достатньо, щоб убити всі мікроби у порожнині рота. Сьогодні фітонциди цього овощу використовуються при лікуванні грипозного нежиттю (потрібно 3-4 рази на день на 10-15 хвилин закладати в ніс кусочки вати, змочені свіжим соком цибулі) та попередження грипу.
Цікаво, що працівники теплиць, де вирощують зелений лук, не хворіють на грип навіть у період епідемії. Фітонциди цибулі вдихають при ангінах та гнійних процесах у легенях, застосовуючи для інгаляції приготовлену свіжу кашку лукуліні.
Встановлено, що постійне вживання цибулі сприяє зменшенню вмісту холестерину в крові. Також є дані про цукрознижуючі властивості цього овощу, тому хворим на цукровий діабет рекомендується вживати суп із печеної цибулі.
Лук, змащений на вершковому маслі або відварений у молоці, пом’якшує кашель. Кашка зі свіжого цибулі, прикладена до опіків, знімає біль, зменшує подразнення шкіри і перешкоджає утворенню бульбашок.
Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я. Всі матеріали розміщенні на сайті, виключно, для ознайомлення!