Даруємо знижку -10% по промокоду HALAT5
Лікарі застерігають: часто вживання зеленого чаю небезпечне для жіночого здоров’я
Зелений чай багато жінок із задоволенням вживають під час дієти, адже в ньому містяться витамини (С, РР, групи В), а також макро- і мікроелементи (цинк, фосфор, кальцій, молібден), які здатні заповнити нестачу потрібних речовин в організм, не додаючи лишніх калорій. А флавоноїди ефективно знижують рівень глюкози у крові та захищають від інфекцій, кофеїн — дарує заряд бодьорості. Його користь очевидна, вчені постійно відкривають нові корисні властивості цього напою. Наприклад, у 2005 році на офіційному сайті ВООЗ були опубліковані результати багаторічних досліджень вчених медичної асоціації КНР, які довели, що регулярне вживання зеленого чаю знижує ризик раку молочної залози на 90%, інформує sutura.org.ua
Але більш пізні дослідження вказали на те, що не все так райдужно з масовим використанням цього напою з метою оздоровлення жіночого організму. Так, у 2014 році американською колегією гастроентерологів було доведено, що щоденне вживання навіть 240 мл зеленого чаю в рази збільшує ризик захворювання печінки. Особливо небезпечно це для вагітних і кормючих жінок, організм яких працює у цей важливий період життя з підвищеним навантаженням на всі життєво важливі органи. Продовжуючи тему досліджень впливу зеленого чаю на вагітних і плід, вчені з різних країн світу дійшли ще більш шокуючих висновків.
Так, дослідження іспанських учених (Барселона), а також їх колег із США (FDA), що проводяться на початку 2000-х років, виявили, що флавоноїди та дубильні речовини, що містяться в зеленому чаї, гальмують синтез власної фолієвої кислоти і істотно знижують її засвоюваність із призначених вагітним комплексів та харчових продуктів, що надходять ззовні. А фолацин — основний елемент правильного формування нервної трубки ембріона, плода, недонадходження якого веде до важких пороків, навіть із несумісним із життям майбутнього дитини (т. зв. “спина біфіда”). Причому американськими дослідниками було названо і точне дозування, небезпечне для вагітної та плоду. Воно становило 5-7 чашок напою середньої міцності на день. Більше того, з огляду на те, що фолієва кислота відіграє важливу роль у процесі запліднення, стала зрозумілою причина безпліддя у жінок, які зловживали зеленим чаєм.
З огляду на особливу опасность зеленого чаю саме у першому триместрі, коли відбувається закладка всіх систем і органів малюка, вчені та лікарі рекомендували жінкам обмежити вживання зеленого чаю до 1-2 чашок на тиждень. Тим же, кому він допомагає від токсикозу, радили пити кілька ковтків неміцного напою вранці.
Інша опасность — міститься у зеленому чаї кофеїн. Його доза в напої досить висока і порівнянна з тією, що міститься в міцній каві, в рази перевищуючи відсоток кофеїну у традиційному чорному чаї. За даними представника американської дієтичної асоціації М. Джонсон (Фенікс), кофеїн, проникаючи через плаценту до плоду, ускладнює його обмін речовин, а також зв’язок “мати-плацента-плід”. Це стає причиною народження маловагих дітей, викиднів, передчасних пологів. Американський коледж акушерства та гінекології, який проводитиме свої практичні спостереження та дослідження, зафіксував ще одне небезпечне для вагітних жінок властивість зеленого чаю — він ускладнює всмоктуваність заліза, адже у складі зеленого чаю містяться його антагоністи — йод і магній. А залізодефіцитна анемія — грізний стан під час вагітності, що загрожує матері та плоду.
Щоб уникнути ризиків, слід мінімізувати вживання цього, безумовно, корисного напою під час вагітності до декількох чашок на тиждень, а також під час планування народження дитини і скоротити — поза цими періодами, особливо тим дамам, які мали в минулому або мають у сьогодення проблеми з печінкою або залізодефіцитну анемію (недокрів’я) в анамнезі
Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я. Всі матеріали розміщенні на сайті, виключно, для ознайомлення!