Знижка - 10% на весь медичний одяг по промокоду HALAT5
Масові відрування шаурмою: які хвороби можна підхопити від вуличної їжі
Минулого року від ботулізму через вживання в’яленої риби загинуло близько десяти осіб, цього літа на лікарняних ліжках після купівлі шаурми виявилося вже понад 60 киян, інформує sutura.org.ua
– Майже всі були госпіталізовані з діагнозом “гостра кишкова інфекція”, – заявив начальник столичної Держпродспоживслужби Олег Рубан.
Кіоски на Оболоні, Поштовій площі та Дарниці, де торгували небезпечною шаурмою, вже закриті. З 1 серпня співробітники Держпродспоживслужби перевірятимуть точки, де продаються подібні продукти харчування. Але людям, які потрапили до лікарні з інфекцією, яка, на думку головного позаштатного інфекціоніста МОЗ України Ольги Голубовської, клінічно схожа на сальмонельоз, від цього не легше. За даними Голубовської, захворювання протікає важко, у хворих температура під 40 плюс різкі болі в животі та рвота.
Так що краще не їсти на вулиці, щоб не потрапити на лікарняні ліжко?
Як розповів лікар-інфекціоніст Валерій Іваненко, в ідеалі – відмовитися від вуличної їжі взагалі, харчуватися тільки у перевірених місцях, вибирати їжу, яка пройшла тщательну термічну обробку, а ще краще – готувати та їсти вдома. Хоча б до вересня, доки не стане прохолодніше.
Ми склали ТОП-5 найбільш небезпечної вуличної їжі, наслідки якої можуть бути більш ніж сумними.
Шаурма – дизентерія, сальмонельоз і навіть черевний тиф
Проблеми після вживання шаурми можуть бути різноманітними. Насамперед це кишкові інфекції, такі як дизентерія, харчові інфекції, сальмонельоз і навіть черевний тиф, якщо їжу готує інфікований працівник. Захворіти можна через неправильну обробку продуктів, несвіжих продуктів, відсутність елементарних умов гігієни в місці приготування.
Але якщо відмовитися від улюбленої страви немає сил, то потрібно хоча б звернути увагу на наступне: подивитись, обвітрені продукти чи ні, прикриті вони захисними колпаками чи кришками. Якщо продавець працює без форми та рукавичок, то це теж фактор опасности. Крім того, будь-яка страва, в якій є м’ясо (це стосується не тільки шаурми, але і біляшів, чебуреків тощо), потрібно нюхати. Якщо помітили в їжі велику кількість часнику чи перцю – від нього краще відмовитися. Саме так продавці маскують гниле прострочене м’ясо. Крім того, потрібно звертати увагу на якість просмаження м’яса – не повинно бути крові.
Випічка з кремом – дизентерія, харчові інфекції, сальмонельоз
У спекотну погоду краще відмовитися, як не дивно, від випічки. Як пояснюють лікарі, потрапивши у м’ясо чи сир, бактерії вже за кілька хвилин починають розмножуватися з неймовірною швидкістю. Але найбільшу опасность, на думку експертів, являють собою кремові кондитерські вироби. Здобути можна весь той набір, що і при вживанні шаурми.
Хот-дог – харчові інфекції, печія, панкреатит
Опасность хот-догів у тому, що найчастіше в них використовують сосиски чи ковбаски зі терміном придатності, який давно вийшов. І маскують їх гострими добавками – корейською морквою, солоними огірками, капустою. В якості бонусу рясно поливають кетчупом, майонезом та гірчицею абсолютно незрозумілого походження. Як правило, всі соуси перелиті в пляшки і що всередині дізнатися нереально. Так що у любителів хот-догів завжди є ризик не лише отримати інфекцію, але й печію та панкреатит.
Чебуреки – хвороби печінки та підшлункової, печія
Як і будь-яка змащена в олії страва, чебуреки б’ють по травній системі, печінці та підшлунковій через якість і чистоту олії, яку використовують при їх приготуванні. І це не говорячи вже про якість начинок. Враховуючи, що чебуреки готують з тесту та фаршу, у фарш може потрапити м’ясо будь-яке, навіть найнижчого якості. Раніше навіть гуляла розхожа шутка: “купи п’ять чебуреків і збери кошеня”. Лікарі радять не їсти таку їжу частіше, ніж раз на 2-3 місяці.
Форнетті – дизентерія, харчові інфекції, сальмонельоз
Форнетті – це завжди “рулетка”. Після вживання форнетті можна отримати харчові інфекції, які можуть призвести до госпіталізації. І це незважаючи на те, що пирожки проходять термічну обробку. Але в начинку може потрапити несвіже м’ясо або сумнівна якість грибів.
Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я. Всі матеріали розміщенні на сайті, виключно, для ознайомлення!