Минулого року від ботулізму через вживання в’яленої риби загинуло близько десяти осіб, цього літа на лікарняних ліжках після купівлі шаурми виявилося вже понад 60 киян, інформує sutura.org.ua

– Майже всі були госпіталізовані з діагнозом “гостра кишкова інфекція”, – заявив начальник столичної Держпродспоживслужби Олег Рубан.

Кіоски на Оболоні, Поштовій площі та Дарниці, де торгували небезпечною шаурмою, вже закриті. З 1 серпня співробітники Держпродспоживслужби перевірятимуть точки, де продаються подібні продукти харчування. Але людям, які потрапили до лікарні з інфекцією, яка, на думку головного позаштатного інфекціоніста МОЗ України Ольги Голубовської, клінічно схожа на сальмонельоз, від цього не легше. За даними Голубовської, захворювання протікає важко, у хворих температура під 40 плюс різкі болі в животі та рвота.

Так що краще не їсти на вулиці, щоб не потрапити на лікарняні ліжко?

Як розповів лікар-інфекціоніст Валерій Іваненко, в ідеалі – відмовитися від вуличної їжі взагалі, харчуватися тільки у перевірених місцях, вибирати їжу, яка пройшла тщательну термічну обробку, а ще краще – готувати та їсти вдома. Хоча б до вересня, доки не стане прохолодніше.

Ми склали ТОП-5 найбільш небезпечної вуличної їжі, наслідки якої можуть бути більш ніж сумними.

Шаурма – дизентерія, сальмонельоз і навіть черевний тиф

Проблеми після вживання шаурми можуть бути різноманітними. Насамперед це кишкові інфекції, такі як дизентерія, харчові інфекції, сальмонельоз і навіть черевний тиф, якщо їжу готує інфікований працівник. Захворіти можна через неправильну обробку продуктів, несвіжих продуктів, відсутність елементарних умов гігієни в місці приготування.

Але якщо відмовитися від улюбленої страви немає сил, то потрібно хоча б звернути увагу на наступне: подивитись, обвітрені продукти чи ні, прикриті вони захисними колпаками чи кришками. Якщо продавець працює без форми та рукавичок, то це теж фактор опасности. Крім того, будь-яка страва, в якій є м’ясо (це стосується не тільки шаурми, але і біляшів, чебуреків тощо), потрібно нюхати. Якщо помітили в їжі велику кількість часнику чи перцю – від нього краще відмовитися. Саме так продавці маскують гниле прострочене м’ясо. Крім того, потрібно звертати увагу на якість просмаження м’яса – не повинно бути крові.

Випічка з кремом – дизентерія, харчові інфекції, сальмонельоз

У спекотну погоду краще відмовитися, як не дивно, від випічки. Як пояснюють лікарі, потрапивши у м’ясо чи сир, бактерії вже за кілька хвилин починають розмножуватися з неймовірною швидкістю. Але найбільшу опасность, на думку експертів, являють собою кремові кондитерські вироби. Здобути можна весь той набір, що і при вживанні шаурми.

Хот-дог – харчові інфекції, печія, панкреатит

Опасность хот-догів у тому, що найчастіше в них використовують сосиски чи ковбаски зі терміном придатності, який давно вийшов. І маскують їх гострими добавками – корейською морквою, солоними огірками, капустою. В якості бонусу рясно поливають кетчупом, майонезом та гірчицею абсолютно незрозумілого походження. Як правило, всі соуси перелиті в пляшки і що всередині дізнатися нереально. Так що у любителів хот-догів завжди є ризик не лише отримати інфекцію, але й печію та панкреатит.

Чебуреки – хвороби печінки та підшлункової, печія

Як і будь-яка змащена в олії страва, чебуреки б’ють по травній системі, печінці та підшлунковій через якість і чистоту олії, яку використовують при їх приготуванні. І це не говорячи вже про якість начинок. Враховуючи, що чебуреки готують з тесту та фаршу, у фарш може потрапити м’ясо будь-яке, навіть найнижчого якості. Раніше навіть гуляла розхожа шутка: “купи п’ять чебуреків і збери кошеня”. Лікарі радять не їсти таку їжу частіше, ніж раз на 2-3 місяці.

Форнетті – дизентерія, харчові інфекції, сальмонельоз

Форнетті – це завжди “рулетка”. Після вживання форнетті можна отримати харчові інфекції, які можуть призвести до госпіталізації. І це незважаючи на те, що пирожки проходять термічну обробку. Але в начинку може потрапити несвіже м’ясо або сумнівна якість грибів.