Скільки ж меду можна з’їдати в день, не наносячи вред здоров’ю? Як розрахувати денну порцію, потрібну для людини? Скільки його можна їсти дітям? Ці та інші питання виникають у багатьох при вживанні цього продукту, інформує UkrMedia.

Корисні властивості меду

Натуральний пчелиний мед є унікальним за своїми якостями. Пчелі створюють його з квіткового нектару, додаючи ферменти своїх залоз і створюючи необхідні умови для дозрівання. В результаті хімічних і фізичних процесів нектар перетворюється на продукт, що володіє багатьма корисними властивостями.

У меді зберігаються всі макро- та мікроелементи, що знаходяться в нектарі рослин, а також витамини. Кількість цих речовин дуже мала. Але склад їх і співвідношення між ними таке саме, як і в крові людини. Вони майже повністю засвоюються організмом.

У масі продукту знаходяться зерна пилку рослин, які відвідували пчелі. Солодка маса і пил містять білки, в яких є всі незамінні амінокислоти, необхідні людині. Термін «незамінні» означає, що ці амінокислоти організмом не виробляються і повинні вводитися ззовні.
Під дією ферментів складні цукри, що містяться в нектарі, розщеплюються на прості: глюкозу, фруктозу, мальтозу та інші. Прості цукри надходять у дах, не вимагаючи їх додаткового перетворення.

Ферменти, додані пчелами, є каталізаторами фізичних і хімічних процесів. Внаслідок їх впливу на продукти утворюється ряд харчових кислот. Ферменти та кислоти благотворно впливають на шлунково-кишковий тракт людини.

Дневна норма продукту для дорослого

Розглянемо скільки слід їсти меду дорослому людині.

Існують науково обґрунтовані рекомендації лікарів: приблизно 2 столові ложки або 50 г на день. Але люди відрізняються за фізичними даними та станом здоров’я.

При дозуванні враховуються такі фактори:

  • Вік. Здорові люди старшого віку повинні їсти корисний продукт постійно, але дуже помірно;
  • Спортсмени та люди, зайняті фізичним трудом, можуть збільшити щоденну дозу;
  • Стан підшлункової залози, від якої залежить здатність організму засвоювати цукри. При підозрі на діабет або захворювання ним солодкість можна їсти тільки за дозволом лікаря. Доза розраховується таким чином, щоб загальна кількість сладких продуктів за день не перевищувала норми цукрів, допустимих для конкретної людини;
  • Скільки з’їдати солодощів людям із надмірною вагою, а також схильним до повноти? Вони повинні підраховувати загальну калорійність раціону. Калорійність сладкого продукту висока – 315 ккал. При вживанні 50 г слід скоротити денний раціон за рахунок інших інгредієнтів на 210 ккал;
  • Фізичні особливості організму: ріст, вага. Чоловіки з великою м’язовою масою можуть без шкоди для здоров’я збільшити денну дозу;
  • Людям, у яких спостерігалися будь-які форми прояву алергії, вживання продукту слід починати з маленьких порцій. При неприємних проявах бурштинова солодкість для таких людей є забороненим продуктом.

Якщо ви вирішили замінити в раціоні цукор медом, дозування можна розрахувати таким чином. Припустимо, ви п’єте чай 3 рази на день: вранці, на роботі та ввечері. По дві чайні ложки з гіркою на склянку чаю за день складати 60 г цукру. То скільки з’їдати меду? Цей продукт у півтора рази солодший за сахар. Для збереження такого ж ефекту його потрібно менше – 40 г на день. Порівнюючи калорійність, побачимо, що 60 г цукру відповідає 232 ккал, а 40 г меду – 126 ккал. Таким чином, контроловане вживання корисного продукту замість цукру сприятиме зменшенню загальної калорійності денного харчування.

Дневна норма меду для дитини

Організм дитини чутливий до меду. Цей продукт, який приносить несумнівну користь, є аллергеном і може бути небезпечним для маленьких дітей. Однак за відсутності алергії його можна їсти з раннього віку. Але батькам слід пам’ятати про такі особливості вживання.

  • Дітям до трьох років, особливо у перший рік життя не можна давати меду без консультації з педіатром. Скільки з’їдати дитині меду на день і за один раз повинен вказати лікар.
  • Для дітей старшого віку науково обґрунтованою рекомендацією вважається 30 г на добу.
  • Починати вживання солодкої маси слід з половини чайної ложки, поступово збільшуючи.

Чи можна вживати мед щодня?

Чи можна щодня їсти мед? Звичайно, можна. Здоровій людині краще повністю замінити ним цукор у своєму раціоні. Слід зазначити також, що підшлункова залоза за рахунок вмісту фруктози, для засвоєння виробляє менше інсуліну, ніж при вживанні цукру. Таким чином, вона працює в більш «щадному» режимі, що сприяє збереженню її функції.

Як вживати мед з користю для здоров’я?

Мед живий продукт, користь якого виявляється при дотриманні певних правил.

  • Не можна змішувати його із гарячими напитками. Продукт вживають з гарячим чаєм уприкуску. У теплих напитках, не вище 40°, його можна розчиняти.
  • Дуже корисно поєднувати мед із сиром. Можна їсти на бутербродах. Повним людям слід робити їх без олії.
  • Усілякі кулінарні вироби з медом корисніші, ніж зроблені з використанням цукру.
  • Продукт надає комплексну дію на всі системи організму. Позитивний ефект на серцево-судинну та нервову системи стає очевидним при постійному вживанні сладкого продукту.
  • Застосування при захворюваннях шлунково-кишкового тракту має свої особливості. При підвищеній кислотності за півтори години до їжі вживають розчин меду у теплій воді. При зниженій кислотності холодний розчин застосовують за кілька хвилин перед їжею.
  • Мед з теплим молоком вживають при простудних та вирусних захворюваннях.
  • Світлі сорти, особливо акація, набагато рідше викликають алергію. Темні сорти меду містять більше мінеральних речовин. При захворюваннях крові рекомендують їсти гречаний і каштановий, які характерні підвищеним вмістом заліза та міді.
  • Крім вживання меду всередину, його широко застосовують і зовні. Мазі, креми, компресси, медові масажі, ванни та ін. У цих лікувальних засобах та процедурах використовуються регенеруючі та бактерицидні властивості продукту.

Полюбіть мед. Враховуйте особливості його застосування та по можливості замініть ним сахар у раціоні батьківщини. Вживання меду допоможе збереженню вашого здоров’я, продовжити молодість та активний період життя.