Медики склали перелік найбільш шкідливих новорічних страв та напоїв та розповіли, які продукти суміщати не варто.

Коктейлі “з продовженням”

Печія, важкість у шлунку, розлад кишечника і тошнота, звичайно, можуть зіпсувати будь-яке свято. Однак “чемпіоном” за кількістю зіпсованих свят було і залишається алкогольне отруєння

Найпоширенішою помилкою, яку здійснюють люди у новорічну ніч, є змішування міцного алкоголю з газованими напитками. І роблять подвійний промах, оскільки, по-першеТакі коктейлі маскують смак алкоголю, і випити в результаті можна набагато більше. По-другегазовані напої допомагають алкоголю швидше всмоктуватися в дах, внаслідок чого сп’яніння настає швидше, а похмілля на наступне ранок буде сильнішим.

Жирні соуси

Якби не “Олів’є”, Нового року, певно, не було б. Але на додачу до нього на стіл виставляються крабові, овочеві, курячі та інші страви, як правило, заправлені майонезом. Лікарі рекомендують або з’їдати такі салати на початку застілля, або замінити їх на салати з олією. Справа в тому, що майонез швидко кисне, особливо у задушливому та жаркому поміщенні, і ним легко відруїтися. У такому випадку, при “сприятливому” кінці справа скінчиться звичайним розладом шлунка, а в гіршому – важким харчовим відруєнням.

Підступне шампанське

Тяжко уявити собі свято без алкоголю, тому різноманітність новорічного столу і тут відрізняється статком: комусь горілки, комусь вина. Але традиційно всі починають із шампанського. Цей напій сам по собі – справжнє свято. Він іскриться, пузириться і весело стріляє пробкою. І все б нічого, якби не печія, відрижка та здуття живота, яка є дуже частим супутником шампанського. Тому медики радять обмежити вживання шампанського у новорічну ніч одним, максимум двома бокалами, випитими під бій курантів.

Жирне м’ясо

Свинина запечена, качка фарширована, гусак у яблуках – від таких страв розігрується звірячий апетит. Все соковите, хрустке, жирне, і в цьому криється головна опасность: не кожний шлунок здатний витримати такий достаток жирів. А якщо врахувати, що у Новий рік вся їжа поглинається у більших обсягах, ніж зазвичай, має сенс задуматися про заміну жирного м’яса на страви з кролика чи курки. У цьому випадку у шлунка з’явиться шанс протриматися до ранку.

На замітку: з м’ясними стравами краще вживати овочі, оскільки, на відміну від картопля і злаків, вони чудово засвоюються і не викликають печії і тяжкості.

“Шкідливі” мандарини

Без цих солодких цитрусових Новий рік – не свято. Вони корисні, смачні, а ще ними можна закушувати. Однак медики застерігають: люди, які страждають язвами, колитом, гастритом або холециститом повинні вживати мандарини дуже обережно, оскільки вони негативно впливають на слизову шлунок і кишечник. Така здатність мандаринів псує їхню репутацію “найсвятковішого фрукта”, а заодно і всю ніч тому, хто їх скуштував.

До речі, лікарі нагадують, що мандарини, як і будь-які інші фрукти, можна їсти після основних страв. Адже “упавши” зверху на м’ясо, вони будуть “чекати”, поки воно перетравиться. Самі ж у цей час будуть потроху бродити, а потім псувати вечір болісним почуттям здуття живота, відрижкою та печією. Тому, якщо ви не уявляєте новорічну ніч без мандаринів, краще почніть з них вечір.