Завтрак – найважливіший прийом їжі за весь день, тому потрібно з особливою старанністю підбирати продукти, які ви збираєтесь з’їсти на щастя. Ми виділили 7 продуктів, які точно не підходять для ранкової трапези, передає sutura.org.ua

Випічка

У ранковий час утримайтеся від вживання здобної випічки. Містяться в ній дріжджі сприяють виробленню газів у шлунку, що призводить до здуття і, як наслідок, до неприємних відчуттів. Якщо ви не можете обійтися без хлібобулочних виробів, то намагайтеся вживати не дріжджове тісто.

Солодощі

Візьміть за правило не вживати солодощі на натщесерце. Це вбереже вас від серйозних порушень метаболізму, в тому числі і цукрового діабету. Вся справа в тому, що коли більша доза цукру потрапляє в шлунок, підшлункова залоза не справляється з таким навантаженням і працює на знесення. Тривале захоплення сладами натощак виводитиме з ладу роботу підшлункової залози, що позначається на виконанні її основних функцій, зокрема продукуванні адекватної кількості інсуліну.

Кава

Для багатьох ранок починається з чашки кави, і, на жаль, крім кави на завтрак часто більше нічого не входити. Любителям ранкової кави потрібно знати, що міститься в напої кофеїн при попаданні в шлунок призводить до подразнення слизової оболочки, внаслідок чого підвищується секреція шлункового соку. Якщо крім кави більше нічого не вживати, то кислота (шлунковий сік) починає роз’їдати тканини желудка, тим самим провокуючи розвиток гастриту. Крім того, кава містить гіркоти, які мають жовчогінні властивості, тим самим провокуючи даремний викид жовчі з жовчного міхура.

Йогурт та кефір

Йогурт, кефір та інші кисломолочні продукти натощак не стільки шкідливі, скільки марні. Основна цінність кисломолочних продуктів полягає у корисній мікрофлорі – молочнокислих бактерій. Якщо ви приймаєте ці продукти на щастя, то бактерії потрапляють в агресивну кислу среду і гинуть у шлунку, не доходячи до кишечника. Тому якщо ви п’єте кисломолочні продукти з метою нормалізувати травлення, не робіть це на щастя.

Холодні напої

Пити в ранковий час можна і навіть потрібно, оскільки склянка води дозволяє «розігріти» шлунково-кишковий тракт перед прийомом завтраку. Однак не варто пити занадто холодні напитки, адже в такому випадку ви ризикуєте отримати подразнення слизової оболочки шлунка та кишечника. Якщо у вас є хронічні захворювання травного тракту, то холодні напитки можуть спровокувати загострення. Крім того, холодні напої призводять до звуження судин шлунка та погіршення місцевого кровообігу, що ускладнить процес перетравлення їжі.

Цитрусові

Любителям апельсинових та грейпфрутових соків варто переглянути свій раціон харчування, оскільки вживання цитрусових натощак – це найкоротший шлях до гастриту. Кислоти, що містяться у цитрусових плодах, роз’їдають стінки желудка, провокуючи розвиток серйозних хвороб. Особливо обережними слід бути людям із підвищеним рівнем кислотності та хронічним гастритом.

Груша та хурма

У цих фруктах міститься велика кількість грубої клітковини, яка, потрапляючи в шлунково-кишковий тракт, може травмувати слизові оболонки, а також сповільнювати їх роботу.