Щоб покращити роботу щитовидної залози та захистити її від гормональних збоїв, необхідно знати лише кілька простих правил і додати в раціон продукти, що містять необхідну організму кількість йоду, передає sutura.org.ua

Робота щитовидної залози надзвичайно важлива для людського організму, адже вона, по суті, вважається головною залозою ендокринної системи. Саме тому медики рекомендують підтримувати її здоров’я, а також усіляко попереджувати виникнення різних патологій. Все це можливо за допомогою збалансованої дієти.

Медики відзначають, що правильне збалансоване харчування, особливо для жінок, є запорукою фізичної активності і в цілому гарного самопочуття. Як правило , для профілактики різних захворювань щитовидної залози рекомендують урізноманітнити свій раціон продуктами з високим вмістом йоду , білків , мінеральних солей , мікроелементів та витаминів , особливо аскорбінової кислоти та витаминів групи В .

Найпростішим, на думку лікарів, способом отримання добової норми йоду є використання для приготування їжі йодованої солі.

Також важливо пам’ятати, що органічний йод, який міститься водорослях, свіжій рибі, морських продуктах, бобових та інших продуктах під час термічної обробки перетворюється на неорганічний, що значно ускладнює його засвоюваність. Саме тому, більшість продуктів із високим вмістом йоду, медики радять вживати в їжу свіжими, без термічної обробки.

Продукти, які любити щитовидна залоза

Свіжі морепродукти

Медики радять обмежити споживання м’яса та перейти на морепродукти. Для цих цілей чудово підійдуть риба, краби, креветки, мідії, а також різні морські водорослі – цитозера, фукус, ламінарія.

Зернові та бобові

Медики настійно рекомендують додати до раціону пророщені зерна вівса, ячменю, пшениці, квасолі. Крім того, рекомендують готувати на воді рис, овес, сочевицю, гречку, кукурудзу, сою, горох. Також додавайте до домашніх страв насіння кунжуту.

Овочі

На думку медиків, для покращення роботи щитовидної залози необхідно віддати перевагу салатам зі свіжих овочів. Для цих цілей підійдуть редька, редис, морква, огірки, арбуз, капуста, ріпчастий лук, солодкий перець, помідори, салат-латук, сельдерей, буряк, чеснок, гарбуз та шпинат. Крім того, можна вживати невелику кількість відвареної картоплі, а також готувати різноманітні салати з відварених овочів.

Фрукти та ягоди

З фруктів медики рекомендують звернути увагу на яблука, груші, персики, апельсині, вишні, журавлину, суницю, а також звичайну та чорноплідну горобину.

Горіхи

Також не варто виключати з раціону миндаль, кешью та індійські, волоські та лісові горіхи, вони допоможуть наситити організм необхідною кількістю йоду.

Рослинна та вершкова олія

Медики рекомендують використовувати для приготування їжі різні рослинні олії, наприклад, оливкову, кукурудзяну, соняшникову, кунжутну, горіхову та соєву. А кількість вершкового масла варто скоротити до 20 г на день.

Вода

Для профілактики та лікування щитовидної залози необхідно вживати лише очищену фільтровану воду. Також медики радять віддавати перевагу мінеральній воді.

Заправки для салатів

Для підтримки роботи щитовидної залози медики радять вживати салати зі свіжих чи варених овочів. А ось яких заправок краще не вживати, то це різні майонези та соуси, а обмежитися заправками зелених приправ, цибулі-порею, білого вина, соєвого соусу, томатів, лимонного соку та невеликої кількості олії.

Втім, іноді все-таки можна дозволити собі приготувати спеціальний домашній майонез, який можна використовувати як заправку для різних салатів.