Знижка - 10% на весь медичний одяг по промокоду HALAT5
Медики повідомили, яка кава вважається найкорисніша
У 2010 році шведські вчені з Університету Умео вперше досліджували те, як спосіб приготування кави впливає на його корисні властивості. Тоді улюблений напій все ще підозрювали в канцерогенності, але 15 років спостереження за 64,603 мешканцями провінції Вестерботтен показали, що зварений у турці кава краще фільтрованого: його вживання пов’язали зі зниженням ризику раку молочної залози, передає ЗМІ.
Пізніше мета-аналіз 59 незалежних досліджень підтвердив, що кава знижує загальну захворюваність на рак, зокрема – рак січового міхура, ободової та прямої кишки, печінки, ендометрію, стравоходу, підшлункової залози, молочної та передміхурової залози.
Існували обмежені дані про те, що кава пов’язаний з підвищеним ризиком розвитку раку шлунка та раку січового міхура, але в 2016 році експерти Міжнародного агентства з вивчення раку (МАІР) прийшли до висновку, що переконливих доказів цього зв’язку немає. У червні 2016 року ВООЗ виключила кофе зі списку вірогідних канцерогенів, де він перебував протягом 25 років. Тепер ароматний напій заслужено визнали частиною здорової дієти.
Існує трохи інформації про “корисні” способи приготування або сорти кофе, але та інформація, якою ми володіємо сьогодні, дозволяє виділити кілька ключових ознак корисної кофе:
– Кава з кофеїном корисніша за свого декофеїнізованої побратима. По всій видимості, це пов’язано з тим, що при видаленні кофеїну з зерен отримують багато антиоксидантів, які борються з окислювальним стресом та запальними реакціями.
– Кофе корисний до тих пір, поки ви їсте якісну їжу і не курити. Очевидно, що чашка кави, випита під сигарету, не врятує вас від згубного впливу табачного диму.
– Температура корисного кофе не повинна перевищувати 65 °С: у червні 2016 р. МАІР признала гарячі напої канцерогенами, запідозривши їх у причетності до розвитку раку горла та стравоходу.
– Корисна кофе не містить цукру. Регулярне вживання сладких напоїв – пряма дорога до цукрового діабету, атеросклерозу та інших неприємностей.
– Приготування кави краще розчинної. Дослідження показало, що чашка розчинної кави під час їжі знижує всмоктування заліза з 5,88% до 0,97%. Втім, за годину після їжі спосіб приготування кави на метаболізм заліза вже не впливає.
Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я. Всі матеріали розміщенні на сайті, виключно, для ознайомлення!