Найбільш поширені міфі про їжу, про які варто вже давно забути
Яйця шкідливі? Вітамін С захищає від застуди? Відмовтеся від стереотипів “старої школи” і розберіться з останніми фактами здорового харчування. The Healthy допоможе нам у цьому.
Міф: Вітамін С може захистити вас від застуди
Дослідження показали, що витамин С не запобігає застуді, за винятком випадків, коли марафонці, лижники та солдати виконують управи в Арктиці.
Міф: Селера спалює більше калорій, ніж ви з’їдаєте
Міф про те, що селер має «негативні» калорії. Але, маючи менше ніж 10 калорій на порцію, необхідно їсти її в необмеженій кількості, щоб схуднути.
Міф: Бобові необхідно їсти разом зі злаковими, щоб отримати повноцінний білок
Вживайте різні амінокислоти протягом дня, і ви отримаєте всі необхідні компоненти. Але так, бобові — це поживні речовини з високим вмістом білка, клітковини, вітамінів групи В, заліза, калію та інших мінералів, при цьому з низьким вмістом жиру.
Міф: сира морква більш поживна, ніж приготовлена
Приготування фактично збільшує харчову цінність моркви! Процес руйнує жорсткі клітинні стінки, які містять бета-каротин.
Міф: щоб зменшити кількість жиру та калорій, завжди знімайте шкірку, перш ніж готувати курку
Запікання, приготування на грилі, варення або змаження домашньої птиці зі шкіркою допомагає зберегти її натуральні соки. Готуйте зі шкірою, а потім зніміть перед подачею на стіл.
Міф: уникайте яєць через холестерин
Яйця необґрунтовано здобули погану репутацію! Останні дослідження показують, що вони насправді не сприяють підвищенню рівня холестерину. Насправді, яйця є недорогим джерелом багатьох поживних речовин, включаючи цинк та залізо, антиоксиданти лютеїн та зеаксантин, витамин D та хімічний холін, стимулює мозок. Контролюйте рівень холестерину, стежачи за вмістом насичених жирів у своєму раціоні.
Міф: чим менше вуглеводів, тим ви здоровіші
Вживання найбільш корисних вуглеводів, особливо цільного зерна, важливе для вашого здоров’я. Принаймні, сім великих досліджень показують, що жінки та чоловіки, які їдять цільне зерно, мають на 20-30 відсотків менше серцевих захворювань. У дослідженні 2010 року, в якому взяли участь понад 13 000 дорослих, у тих, хто часто їв вироби з цільного зерна, була менша маса тіла.
Міф: використання маргарину замість олії менш калорійне
Олія та маргарин мають приблизно однакову кількість калорій. Але в той час як маргарин, виготовлений з рослинних олій, був створений як більш здорова альтернатива маслу (яке містить холестерин і насичений жир). Деякі маргарини насправді шкідливі для здоров’я, оскільки містять трансжири, які роблять ще більш несприятливий вплив на холестерин та здоров’я серця. Якщо ви вибираєте маргарин, шукайте бренді без жиру.
Міф: горіхи прирівнюються до нездорової їжі
Оріхи є добрим джерелом білка та інших питних речовин. Гарвардські дослідники виявили, що у жінок, які їли горсть горіхів приблизно п’ять разів на тиждень, ймовірність розвитку діабету 2 типу на 20% нижча, ніж у тих, хто не їв їх так часто. Крім того, кілька великих досліджень показали, що регулярне вживання горіхів захищає від серцевих захворювань.
Міф: глютамат натрію, що міститься в деяких китайських стравах, може викликати головний біль та інші реакції
Це, мабуть, не глутамат натрію. Люди, швидше за все, реагують на гістамін, тирамін та фенілетиламін.
Міф: вам буде краще спати після стаканчика чогось алкогольного на ніч
Вживання алкоголю перед сном може порушити ваш сон і збільшити неспання.
Міф: газовані напої шкідливі
Газована вода з часткою лимона або лайма втамовує жажду, не наносячи шкоди вашому здоров’ю. Содова вода, наоборот, сприятиме збільшенню ваги, появі карієсу, високого кров’яного тиску та багатьох інших проблем.
Міф: діабетики повинні відмовитися від сладкого
У помірних кількостях, солодці іноді добре. Ключем до підтримання здорового рівня глюкози в крові є збалансоване харчування, щоб забезпечити суміш углеводів, жирів та білків.
Міф: журавлинний сік може вилікувати інфекцію сечовивідних шляхів
Немає жодних доказів того, що журавлинний сік або добавки можуть лікувати інфекцію, яку необхідно лікувати антибіотиками. Але пити сік або регулярно приймати добавки — це може уникнути інфекції. З’єднання в соку запобігає прилипанню, що викликають бактерії на стінці січового міхура.
Міф: не пийте молоко під час застуді
Рональд Маккой, медичний професор і представник Королівського австралійського коледжу вважає, що ідея про те, що молоко збільшує вироблення слизу, абсолютно не відповідає дійсності. Немає потреби обходити стороною молоко під час хвороби.
Міф: гостра їжа викликає виразку
Спеції не викликають виразки. Єдине, що спеції можуть зробити, це посилити запалення кишківника, що люди часто приймають за виразку.
Міф: застудитися – голодувати
Немає жодних медичних підстав для голодування під час застуди. У вас може бути менше апетиту, але ви повинні їсти, якщо вам хочеться. Фактично, коли ви хворі, ваші потреби у харчуванні зростають, тому що у вас підвищується швидкість метаболізму.
Міф: знежирені та нежирні продукти завжди кращі, ніж жирні
Коли йдеться про м’ясо та деякі молочні продукти, то, як правило, чим менше жиру, тим краще. Але з готовими, обробленими продуктами негаразд. Коли виробники видаляють певний інгредієнт (жир) з певної їжі (печиво), вони повинні компенсувати смак, додаючи інші не дуже корисні інгредієнти (цукор). Компанії постійно працюють зі співвідношеннями цукру, жиру, солі та інших інгредієнтів у таких продуктах. Тепер більшість експертів з харчування вважають, що вам краще уникнути штучно знежирених продуктів і натомість вибирати цілі продукти зі здоровими жирами, наприклад, орехи.
Міф: заморожені та консервовані фрукти та овочі менш поживні, ніж свіжі
Свіжі фрукти та овочі більш поживні, ніж заморожені та консервовані сорти — на момент їхнього збору. Продукти, які ви знайдете у відділі “фрукти та овочі”, проходять довгий шлях, часто проводячи дні або навіть тижні в дорозі від ферми чи саду. Під час транспортування та зберігання натуральні ферменти пропадають у свіжих фруктах та овочах, що призводить до втрати ними поживних речовин. Заморожування або консервація свіжозібраних продуктів, що зберігають велику частину вітамінів і мінералів.
Міф: ви покращите свій зір, якщо будете їсти моркву
Цей широко розповсюджений міф про моркву існує з часів Другої світової війни, коли ходили чутки, що пілоти їли багато овочів, щоб зберігати свій зір у відмінній формі. З того часу міф залишається необґрунтованим. Якщо у вас недостатньо витамину А, велика кількість моркви не погіршить зір.
Міф: червоне вино – єдиний корисний алкоголь
Це правда. Але нещодавні дослідження показали, що сам етанол — тобто речовина, яку виробляє алкоголь — це те, що підвищує рівень гарного холестерину і допомагає зменшити фактори згортання, які сприяють сердечному нападу та інсульту. Це означає, що у помірних кількостях будь-який тип алкогольного напою зробить серце здоровішим.
Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я. Всі матеріали розміщенні на сайті, виключно, для ознайомлення!