Проблема алкоголізму в сучасному суспільстві є надзвичайно актуальною. Практично всім відомі випадки, коли алкоголізм у рідних, близьких, друзів та знайомих руйнував не лише кар’єру, здоров’я, а й саму життя. Наскільки небезпечною є “пивна” залежність, розповідають експерти, інформує sutura.org.ua

Пивний алкоголізм

Про існування пивного алкоголізму відомо давно. І хоча в очах обивателя він менш небезпечний, ніж винний та горілчаний, наслідки його руйнівні.

На жаль, у пивний алкоголізм мало хто з любителів пива вірить. Щоправда, рідкісний алкоголік чесно зізнається у своїй недузі, навіть собі. Йому здається, що будь-якої миті відмовитися від пристрасті не складе проблеми. Насправді міф про те, що любителі пива споживають мало алкоголю, грає з ними злу шутку. Щовечірня пара пляшок послаблює контроль настільки, що поступово перетворюється на пів ящика. Так з’являється залежність, коли організм вимагає регулярності та збільшення дози.

Будучи сечогінним напоєм, пиво паралельно вимиває з організму величезну кількість мікроелементів, створюючи їх дефіцит.

Вміст кремнію в ячмені та хмелі, здавалося б, допомагає зберігати щільність кісток, еластичність суглобів, що позитивно впливає на стан структур мозку. Але ж ми не жуємо хмільні шишки та ячмінні зерна у сирому вигляді, а вживаємо їх після бродіння. Під впливом алкоголю суглоби та мозок, наоборот, руйнуються.

Сивушні олії, альдегіді, ефіри та метанол, що містяться в пиві, впливають на мозок. Ноги стають “ватяними”, а свідомість плутається. При регулярному надходженні до мозку такої “підгодівлі” підвищуються тривожність, рівень агресії, запальність, лінь, брехливість, сповільнюються розумові процеси. Зловживання пивом підвищує ризик отримати старче здивування значно раніше настання пенсійного віку.

Кобальт же у складі пива призводить до порушення серцевої діяльності, причому у будь-якому віці.

Від пива товстіють?

Калорій у пиві менше, ніж у знежиреному молоці або будь-якому газованому напої. Але пиво сприяє набору ваги та набряків завдяки солоній закусці — сушеній рибі, сухарикам, чіпсам, солоним горішкам та снекам. До того ж вуглекислий газ та дріжджі розширюють шлунок, а спирт дратує рецептори травного тракту та блокує центри насичення. Саме тому після пива так хочеться їсти.

Малий градус – малий ризик?

Любителі пива часто повторюють, що воно нешкідливе, завдяки малому відсотку алкоголю. Заява оманлива.

По-перше, деякі сорти, особливо банкового пива, зараз доходять до 15 градусів, що можна порівняти з вином.

По-друге, пиво зазвичай п’ють пляшками або великими кухлями. У півлітровій кухлі пива міститься стільки ж етилового спирту, скільки в 50 грамах горілки. Виходить, що дволітрова пляшка пива по фортеці рівнозначна склянці горілки.

З чоловіка в жінку, і навпаки

У хмелі у великій кількості містяться фітогормони. Потрапляючи в організм із пивом, вони пригнічують вироблення тестостерону – чоловічого полового гормону, а також стимулюють появу естрогенів – жіночих полових гормонів.

Підвищене виробництво естрогенів формує чоловічу фігуру за жіночим типом, тобто у чоловіка збільшується живіт, ростуть грудні залози, м’язи стають млявими, а жирові валики об’ємними. При цьому прискорюються процеси природного старіння, зменшується кількість сперматозоїдів, знижується лібідо, відбуваються патологічні зміни в яєчках та сім’яних канатиках, починаються проблеми з ерекцією, в результаті розвиваються простатит та імпотенція.

За багаторічними спостереженнями кардіологів, стає дедалі більше молодих чоловіків із підвищеною кількістю естрогену в крові, що вмирають від раптової остановки серця.

Як не дивно, у жінок при захопленні пивом відбувається зворотна трансформація тіла – вони стають схожими на чоловіків. З’являються вусики, голос стає нижчим і грубішим, а фігура незграбною, на обличчі лопаються капіляри, шкіра набуває землистий відтінок і пом’ятий вигляд. У великих кількостях пиво впливає на менструальний цикл, що призводить до проблем із зачаттям та виношуванням дитини, в результаті до раннього клімаксу. До того ж жінки більш схильні до пивного алкоголізму, ніж чоловіки. А можливість появи раку молочної залози при пивному алкоголізмі зростає майже вдвічі.

Про шкоду пивного алкоголізму краще за всіх знають патологоанатоми.

Вони відзначають сильно збільшені та видозмінені серце, печінку та почки.

Основні порушення у роботі серця та сосудів при пивному алкоголізмі:

  • Помітне збільшення сердечної м’язи та стінок сосудів;
  • підвищення артеріального тиску;
  • Аритмія, задишка, ішемічна хвороба, тахікардія, інфаркти та інсульти.

Порушення в роботі мозку при пивному алкоголізмі:

  • Поступове відмирання клітин мозку;
  • Погіршення уваги і пам’яті;
  • Порушення координації рухів;
  • Зниження рівня інтелекту, здивування.

Проблеми з внутрішніми органами при пивному алкоголізмі:

  • Печія, гастрит, язва шлунка;
  • метеоризм;
  • Гепатит, цироз печінки;
  • Болезнь нірок;
  • Порушення роботи товстої кишки.

Ознаки пивного алкоголізму

Основним ознакою початку пивного алкоголізму лікарі називають неможливість розслабитися чи зібратися з друзями без пива. А явним показником другої стадії, коли без допомоги нарколога не обійтися, — щоденне вживання пива в будь-яких дозах, якими б мікроскопічними вони не здавалися.

При спробі скоротити обсяги або зовсім відмовитися від пива пивний алкоголік помічає в собі характерні ознаки похмільного синдрому: тремтячі руки, сухість у роті, головний біль, слабкість і питливість. Якщо пара ковтків пива полегшує стан — значить, настав час поспішати до лікарів. І не варто обманювати собі, стверджуючи, що пиво смачне. Те, що людина перестала помічати його різкий присмак і явний запах спирту, теж говорити про те, що настав час до нарколога.