Говорять, що в Китаї є довгожителі, основою харчування яких є виключно фініки. У всякому разі, це дуже корисний продукт, і багато дієтологів рекомендують вживати його замість сладкого. Крім того, фініки зі стародавніх годин були відомі своїми цілющими властивостями, інформує sutura.org.ua

Медиками встановлено, що малий вміст цукру в крові часто призводить до того, що людина відчуває непомірне почуття голоду, а після вживання всього кількох фініків почуття голоду зникає. Таким чином, якщо під час посту при розговінні спочатку поїсти фініків, то потім можливо задовольнитись невеликим кількістю їжі, ви не станете переїдати і не зашкодите ні своєму духовному, ні фізичному здоров’ю.

Вони містять 23 види різних амінокислот, які відсутні у більшості інших фруктів. Фініки багаті і незамінною амінокислотою триптофаном, яка також потрібна для оптимального функціонування мозку та збереження нормального психічного стану, особливо у літньому віку. Триптофан перешкоджає старінню: достатня кількість його в їжі дозволяє припинити процеси старіння клітин. Крім того, завдяки триптофану фініки мають м’яку заспокійливу та снодійну дію.

Крім триптофану фініки містять і іншу амінокислоту — глютамінову, яка перешкоджає виникненню печії, нейтралізуючи лишню шлункову кислоту. Селен, знижує ризик ракових захворювань, зміцнює імунну систему та знижує ризик сердечних захворювань.

Завдяки поєднанню величезної кількості цукрів (глюкози та фруктози (26-55%), які швидко засвоюються організмом) з витамином В5, плоди фінікової пальми володіють цінною властивістю не тільки швидко вгамовувати голод, але й відновлювати фізичну силу, енергію та свіжість мозку та нервів.

Як і більшість рослинної їжі, фініки не містять холестерину. Енергетична цінність 100 г їстівної частини плодів – 142-274 калорій, підв’ялених або підсушених – 340 калорій. У плодах міститься від 40,0 до 77,5% сухих речовин. Фінік низькокалорійний, тому сміливо вживайте замість солодощів, і ваш вага буде відповідати нормі.

Купуючи на ринку хоча б 200 г фініків, ви купуєте неймовірну кількість мінералів, солей та вітамінів. Вчені вважають, що 10 фініків на день достатньо для забезпечення добової потреби людини у магнії, міді, сірки, половини потреби у залізі, четверті потреби у кальції. Тож, харчуючись тільки фініками та водою, можна прожити кілька років.

Сучасна медицина також звернула досить велику увагу на фініки на предмет багаторічного вивчення, академічних досліджень, у ході яких були відкриті чисельні корисні властивості цього продукту.

Серед них:

  • фініки не є передавачами будь-яких небезпечних для здоров’я людини бактерій, мікробів та паразитів;
  • фініки є прекрасним засобом у боротьбі зі шкідливою амебою;
  • у фініках містяться речовини, що вбивають хвороботворні бактерії в організмі людини;
  • фініки — незамінна їжа та ліки для космонавтів, а також вони набагато корисніші за ікри;
  • у фініках містяться речовини, що сприяють посиленому скороченню м’язів матки, що дуже полегшує процес пологів у жінки, робить його швидким і не таким болючим;
  • у фініках міститься витамин А, підтримує та покращує зір вночі;
  • завдяки наявності витамину В фініки дуже корисні для нормального функціонування та розвитку м’язової системи;
  • фініки покращують апетит;
  • вживання фініків натощак вбиває паразитів;
  • фініки – це фрукт, їжа, ліки, напій та солодкість.

Зрозуміло, що людина може спокійно жити без фініків, проте вони надзвичайно корисні для здоров’я.

Вживання фініків рекомендується у таких випадках:

При розумовому навантаженні. Сважається, що сушені фініки сприятливо впливають на мозок, збільшуючи його продуктивність на 20% і більше;

При фізичному перевтомі та виснаженні. Всього через пів години після споживання фініків навіть до дуже втомленого людини повертаються сили та відновлюється енергія;

При захворюваннях дихальних шляхів;

При серцево-судинних захворюваннях. Завдяки високому вмісту калію. При серцевій недостатності фініки стимулюють діяльність серця, служать тонізуючим та зміцнюючим засобом, відновлюють сили після тривалої хвороби;

При недокрів’ї, анемії. Для запобігання розвитку виразки та раку шлунку, кишківника. Пектин, харчові волокна підсилюють перистальтику кишківника, тим самим запобігають розвитку ракових захворювань;

Для збільшення кількості чоловічого сімені;

При імпотенції;

При розладах нервної системи;

Для успішної пологової діяльності. Дуже корисно вживати фініки жінкам з метою відновлення організму після пологів. Наукові експерименти показали, що фініки містять особливі стимулюючі речовини, які зміцнюють м’язи матки в останні місяці вагітності. А це, в свою чергу, не тільки полегшує процес пологів, але і зменшує термін післяпологової кровотечі;

При морській хворобі та закачуванні;

При застудних захворюваннях;

Для запобігання викиднів;

Для зміцнення стінки капілярів;

Для покращення травлення, усунення шлунково-кишкових розладів. Фініки дуже корисні для травлення, вони виробляють очищувальну дію на травну систему. А вчень В. І. Мечников рекомендував вживати фініки при кишкових розладах;

Для поліпшення зору, зменшення втоми очей;

Для посилення кровообігу, зниження підвищеного кров’яного тиску;

Для зниження побічних ефектів від багатьох антибіотиків;

Для перешкоджання старіння, фініки продовжують життя;

Для збагачення материнського молока витаминами. Вживання фініків матерями-годувальницями сприяє збагаченню грудного молока багатьма найважливішими для повноцінного розвитку дитини витаминами, підвищуючи опірність організму малюка безлічі захворювань. Тому саме ці плоди сучасні диетологи рекомендують вагітним та годуючим жінкам;

Для лікування кровоточити ясний. Мінерали, що містяться у фініках, дуже важливі для зубів. Вони є одними з будівельних та зміцнювальних зубних тканин речовин. Цим і зумовлено користь фініків для зубів;

Для зміцнення імунної системи;

Для перешкоджання утворенню канцерогенів;

Для зменшення ймовірності утворення тромбів, сприяння підвищенню стійкості до інфекцій;

Для дітей неврівноважених і страждають на нервні розлади;

Для запобігання хвороб серця та хвороб, пов’язаних з тиском;

Для лікування набряків і запаморочень, спричинених хворобами внутрішнього вуха;

При передменструальному синдромі у жінок;

Для регуляції вмісту цукру в крові;

Для виведення з організму іонів важких металів;

Для усунення депресивних станів у вагітних жінок;

Для запобігання артриту;

Для придушення больових відчуттів (містити речовини, близькі за своєю структурою до аспірину);

Для зниження ризику захворювання на рак підшлункової залози. Користь фініків при лікуванні дуже велика. Хворий може їсти фініки, і це обов’язково має дати позитивний ефект. Протягом року фініки завжди можна знайти у більшості магазинів за відносно низькою ціною;

Для поліпшення обміну речовин в організмі і зниження рівня холестерину в крові;

При лікуванні глистових інвазій печінки та жовтяниці, завдяки наявності витамину В фініки є прекрасним доповненням;

Як припарки із фінікового цукру. Вони ефективні при м’язових болях.