Несподіване відкриття вчених: 6 корисних для здоров’я продуктів виявилися непотрібними

Головна / unsorted / Несподіване відкриття вчених: 6 корисних для здоров’я продуктів виявилися непотрібними

Не те щоб ці продукти варто виключити з раціону, але покладати на них великі надії не варто. Розповімо, чому.

Вчені щоразу підкидають нам нові сюрпризі. То якісь продукти зводять у ранг суперфудів (хоча їм завжди існувала цілком гідна заміна з більш звичних нам), то якісь називають зовсім шкідливими, причому, як нам може здатися, незаслужено.

Несподіване відкриття вчених

Група американських вчених на чолі з дослідником з Університету Вільяма Патерсона, Дженніфер Ді Нойа, склала список фруктів та овочів на основі їх поживності (співвідношення білків, жирів, вуглеводів та корисних речовин), які найпотрібніші для здоров’я і дійсно знижують ризик хронічних. Вони склали його, використовуючи 15 поживних речовин, які є ключовими для здоров’я: калій, клітковина, кальцій, залізо, тіамін, рибофлавін, ніацин, фолат, цинк, витамини А, В6, В12, С, D, ЕІК. Щоб вважатися корисним, продукт повинен забезпечувати не менше 10% тієї чи іншої поживної речовини, і чим більше тим краще. Найбільш високі місця у рейтингу посіли овочі та фрукти з меншою калорійністю та великою кількістю «біодоступних» питних речовин (таких, які організм може використовувати фактично).

Топ-10 найкорисніших овочів та фруктів:

  1. Крес-салат
  2. Китайська капуста
  3. Мангольд
  4. Бурякові баділля
  5. Шпинат
  6. Цикорій
  7. Латук
  8. Петрушка
  9. Римський салат
  10. Салат колар

6 найшкідливіших овочів та фруктів

Вчені досліджували 47 овочів і фруктів, але до таблиці полезності в результаті потрапив 41 продукт. А вісь 6 залишилися за бортом по співвідношенню питних елементів. Дослідники не закликають відмовлятися від них зовсім, бо витамини в них все ж є, але і налягати в надії на здоров’я теж не варто. Тим більше, що у кожного з них є негативні властивості.

Малина

По-перше, це дуже сильний аллерген. Крім того, вона може спровокувати загострення виразки, гастриту. Малину не можна їсти при порушенні роботи нірок, оскільки вона створює додаткове навантаження на них. Астма та поліпі — ще одне протипоказання для вживання ягоди.

Мандарин

На день можна з’їдати не більше 2 — 3 мандаринів. З особливою обережністю їх варто вживати при захворюваннях кишківника, підвищеної кислотності, гастриті. На голодний шлунок їсти їх взагалі не рекомендується. Також експерти вважають дуже небезпечним популярне заварювання кірочок мандаринів — адже вони можуть бути оброблені пестицидами.

Журавліна

Ягода стимулює виділення шлункового соку, тому також не рекомендується при виразці та гастриті з підвищеною секреторною активністю. Сечогінний ефект, який вона надає, негативно діє на людей із захворюваннями нірок та сечовивідних шляхів.

Часник

Вживання чесноку на голодний шлунок може призвести до виразки, печії, діареї, нудоти, рвоти. Дослідження показали, що часник не рекомендується вживати при прийомі медичних синтетичних антикоагулянтів (знижують активність згортання крові). Особливо акуратними варто бути людям похилого віку.

Лук

У сирому вигляді лук може викликати печію, метеоризм, здуття живота. Вона здатна стати причиною алергії. Також її не рекомендують їсти при прийомі препаратів, що розріджують кров.

Чорниця

Ягоду не можна їсти при сечокам’яній хворобі, порушеннях роботи печінки, захворювань шлунково-кишкового тракту (особливо в гострій стадії). Продукт може спровокувати діарею та аллергію.

Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я. Всі матеріали розміщенні на сайті, виключно, для ознайомлення!