Обережно, прихований цукор: продукти «без цукру», але вони його містять
Ми не говоримо про продукти, підвищений вміст цукру в яких очевидний, мова піде про підступну їжу, яка, здається, не повинна містити сахар, але, однак, він у ній є і деколи в дуже великому кількості. Щоб не потрапити на вудку маркетологів і не перевищувати споживання цукру, пропонуємо вам вивчити цей матеріал.
Каша швидкого приготування
За сучасного динамічного темпу життя ми не завжди знаходимо вранці годину на те, щоб приготувати собі повноцінний завтрак, вважаючи, що така каша є здоровою та корисною альтернативою. І якщо 30 років тому в ній містилося близько 10 г цукру на 100 г продукту, що, безумовно, теж не так мало, то сьогодні цей показник становить у середньому 17 г.
Цільнозерновий хліб
Цікавість до здорового харчування тягне за собою збільшення попиту на відповідні продукти. І якщо ви думаєте, що цільнозерновий хліб значно корисніший за свого білого побратима з рафінованої муки, то цифри говорять про зворотне. Вміст цукру в такому хлібі близько 4 грамів, в той час як раніше його було рівно в 2 рази менше.
Йогурті
Ще одна категорія продуктів, які ми вважаємо дієтичними, це всілякі йогурти. Горст кукурудзяних пластівців, залитих питним йогуртом — це не ваш звичайний завтрак? Однак, такий завтрак не тільки здатний покрити денну норму цукру, але й згубний для всієї гормональної системи через різкий викид інсуліну. Цілих 8 чайних ложок на невелику пляшку йогурту — дуже високий показник для здорового та дієтичного харчування.
Знежирені продукти
Від йогуртів, сирків та інших продуктів зі зниженим вмістом жиру зазвичай ми не чекаємо підступу і з задоволенням включаємо до свого раціону. І марно. Зниження жирності у молочних продуктах робить їх менш привабливими для наших смакових рецепторів. Щоб відтворити смак і текстуру улюбленого ласощів, виробники підвищують вміст інших, не завжди корисних компонентів, включаючи сахар. Зверніть увагу, найчастіше цей інгредієнт йде іншим або третім у списку.
Мюслі
Реклама у ЗМІ активно переконує нас розпочати день з простих у приготуванні таких корисних готових сніданків. Між тим кількість цукру в пластівцях і мюслях буквально зашкалює і може становити до 50% від загальної ваги. При цьому у продукції, яку позиціонують як дитячу, ці показники бувають найвищими. До речі, і вміст солі в цих продуктах теж досить великий, а калорійність порівнянна з пончиками та шоколадом.
Соки
Багатьом з нас подобається освіжитися стаканчиком прохолодного фруктового соку, думаючи, що таким чином ми вносимо різноманітність у свій раціон і наповнюємо організм витаминами, але це не так. У пакетованих соках не лише велика кількість штучних барвників та консервантів, а й цукру. Дієтологи регулярно сперечаються, чи є реальна користь від соків або краще з’їсти фрукт цілком, отримавши не лише витамини та мікроелементи, але й клітковину. В одному їх думки сходяться: хочете випити справді корисний сік — зробіть його самі.
Газовані напої без цукру
Виробники газованих напоїв старанно стежать за змінами смаків споживачів та світовими тенденціями в галузі харчування. Саме тому в останній годині ми все частіше можемо зустріти на полицях напої з позначкою “light” або “zero”, що означає, що вміст цукру знижений або його немає зовсім. Одна відома компанія нещодавно випустила свій популярний напій із корисною стевією, але, на жаль, це чергова ловушка. Вміст цукру в газованій воді залишається небезпечно високим (приблизно 9 ложок на склянку), але тепер маскується за новими для споживача назвами.
Готові соуси
Зараз багато здивуються, нащо, в несолодкі соуси додавати цукор. Однак, як ми говорили, цей компонент не лише покращує смак, але і, подібно до солі, виступає консервантом. Так, у звичайному готовому кетчупі вміст цукру доходитиме до 15 грамів, а в соусі барбекю — до 30 грамів у кожній стандартній упаковці. Додають цукор також і в майонез, і в знежирені салатні заправки. Саме тому ми рекомендуємо готувати соуси самим. Домашній майонез чи кетчуп, аджика чи ткемалі. Все це набагато смачніше і корисніше за покупні аналоги.
Колбаса та сосиски
Хоча навчальні заклади включають, наприклад, сосиски до раціону школярів, говорити про користь цих продуктів, тим більше для дитячого організму, на жаль, не доводиться. Крім високого вмісту жиру, наявності трансгенної сої та глутамату натрію — інгредієнта, суперечки про вред якого виникають досить часто — у складі ковбас і сосисок також є досить багато цукру, в середньому 20 чайних ложок на кілограм продукту.
Як правильно читати етикетки?
На цей час існує близько 54 назв, що позначають сахар у харчових продуктах. Найпоширеніші – це все, що закінчуються на “-озу”: сахароза, мальтоза, глюкоза і так далі. Також досить часто можна зустріти на етикетці патоку, мелясу та кукурудзяний сироп. Вони також є популярними замінниками цукру в харчовій індустрії. Читаючи етикетки в магазині, не забувайте, що чим ближче інгредієнт до початку списку, тим вище його зміст.
Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я. Всі матеріали розміщенні на сайті, виключно, для ознайомлення!