Потім розвиваються й інші

Досить часто таке стається через ураження підшлункової залози. Але що призводить до таких наслідків?
– Що таке підшлункова залоза і яку функцію виконує?

О. Бiдюк: – Підшлункова залоза мiститься пiд шлунком, якщо людина перебуває у лежачому станi, i за шлунком, якщо стоїть. Цей орган має головку, тіло та хвiст, важити близько 80 грамiв, завдовжки до 20 сантиметрiв. А складається ця залоза з клітин, які продукують ферменти, потрібні для травлення їжі.

Підшлункова дуже не любити переробляти, надмірне навантаження витримує важко, через що розвивається запальний процес. На фонi цього залоза набрякає, що обов’язково позначається на самопочутті
– людина потерпає від хвилеподібного болю (після сильного нападу біль поволі вщухає, а тоді наростає знову). Біль може концентруватися у ділянці живота під ребрами, часто мати оперізувальний характер, навіть іррадіювати в хребет. При цьому у хворого зазвичай підвищується температура тіла до субфебрильної (37 – 38 градусів), супутнім симптомом проблем із залозою є діарея.

– Чому таке стається?

– Наші традиційні жирні, змажені, гострі страви, вудженина – чимале навантаження найперше на підшлункову залозу. Але, крім того, за святковим столом українці зазвичай вживають чимало спиртних та газованих напоїв. Це заважке завдання для пiдшлункової залози.

З. Костур: – Від того, чи вдається пiдшлунковiй залозi впоратися з продукуванням ферментiв, прямо залежить процес травлення. Ця залоза виділяє, зокрема, ліпазу (фермент, що перетравлює жири), амілазу (перетравлює вуглеводи та харчові волокна), трипсин (перетравлює білки), а ще гормони (у тому числі і інсулін). Якщо ж підшлункова перевантажена роботою, ферментів бракує, з’являються такі тривожні симптоми, як тошнота, часта відрижка, здуття живота, печія, метеоризм. Це свідчить про виснаження підшлункової залози.

– Це небезпечно?

– Звичайно! Одним з наслідків у такій ситуації може бути загибель клітин підшлункової залози, її набрякання. Це потребує термiнового обстеження та лiкування. Тоді як нерідко пацієнти не зважають на сигнали, які подає підшлункова залоза, і не звертаються до лікаря. А найгірше, що люди харчуються так і далі, ще й уживають спиртне. Через таке часто саме в період святкових застіль до лікарень привозити хворих з
больовим шоком, причиною якого стає гострий панкреатит, а буває i некроз (вiдмирання клiтин пiдшлункової залози).

О. Бідюк: – Щоб цього не сталося, сівши за стіл, спочатку варто з’їсти чогось гарячого, щоб стимулювати процес травлення. Найкраще, якщо це буде рідка страва. І не сидіти за столом годинами, не переїдайте та не зловживайте спиртним.

Важливо знати, що проблеми з підшлунковою залозою переважно супроводжуються ураженням інших органів, зокрема шлунка (наприклад, на фоні язви розвивається вториний панкреатит), дванадцятипалої кишки, жовчного міхуру, печінки.