Харчовим отруєнням називають одну з гострих хвороб, яка характеризується найчастіше проблемами, пов’язаними із травною системою, передає sutura.org.ua Найчастіше причиною таких отруєнь є продукти харчування неналежної якості. Коли вони потрапляють у людський організм, то надають різного роду хвороботворні бактерії. Розглянемо докладніше, які ж ознаки свідчать про те, що ви відруїлися і як із цим потрібно боротися.

Причини та ознаки отруєнь

Якщо неправильно зберігати продукти або допустити їх вживання, термін придатності яких вже закінчився або того гірше — закінчився, то вони з корисної їжі перетворюються на яд. У таких продуктах розвиваються бактериї (найчастіше це кишкова паличка або стафілокок), які при попаданні в організм починають там інтенсивно розмножуватися.

Підсумок цього дуже простий – організм стає отруйним. Крім того, аналогічний стан викликає вживання отруйних ягід, сирих грибів та інших продуктів, які потребують відповідної обробки або зовсім непридатні до вживання.

Отруення проявляється не відразу. Іноді перші ознаки стають яскраво вираженими через 3 години, але найчастіше їх видно протягом доби або через 12 годин. Найбільш характерними ознаками є постійна тошнота і рвота, а також пронос (випорожнення, видає сильний запах із характерними залишками їжі).

Також можуть виявлятися супутні ознаки — головний біль, підвищене виділення слини, газоутворення, висока температура, тяжкість у шлунку. Іншими словами, це ті ознаки, які могли б свідчити про появу якогось простудного чи інфекційного захворювання, але при цьому його немає.

Найчастіше причиною харчового відрування стає вживання в їжу продуктів певної категорії. Найчастіше відруєння викликає вживання неякісного майонезу, сметани, сиру, молочних продуктів, овочів, а також салатів, які простояли кілька днів.

Перша допомога при отруєнні

Якщо ви або хтось із ваших близьких (знайомих) відчуваєте, що стали жертвою відруєння, то першим ділом потрібно промити шлунок. Зробити це можна за використання легкого розчину марганцівки. З метою недопущення потрапляння в організм сторонніх речовин розчин бажано профільтрувати. Промивши шлунок, і очистивши його від шкідливих мікробів, ви тим самим запобігти подальшому розмноженню хвороботворних бактерій.

Крім марганцівки, можна приготувати розчин із соді і води. Замість соди можна використовувати звичайну харчову сіль. При цьому розчин бажано підготувати заздалегідь. Оптимальний обсяг, якого буде достатньо для промивання, приблизно 8 літрів. Щоб і без того змучений болем організм не переохолодився, температура розчину повинна становити близько 35 градусів (тобто ближче до кімнатної).

Переохолодження організму може спричинити за собою стрімке поширення токсинів по всьому організму. Крім того, вони негативно впливають на мікро-склад кишечника. Для початку хвороб повинен випити приблизно 5 склянок розчину. Через 5 хвилин потрібно штучно викликати блювання, якщо вона не почалася природним шляхом. Зазначену процедуру після цього потрібно повторити ще кілька разів. Лише після того, як виходити при блювоті вода стане чистою та прозрачною, промивання можна зупинити.

Після того, як шлунок промитий, хворому слід забезпечити максимально можливий спокій. Якщо ви бачите, що у нього почалося озноб, укутайте його чимось теплим. При цьому кожні 15 хвилин протягом години він повинен випивати ентеросорбент. Вода повинна бути якомога гарячішою. Впродовж наступних 24 годин краще нічого не давати йому їсти.

На наступні дні можна почати вживати легку їжу – бульйон, протерті свіжі овочі, супи, неміцний чай і т. д. Що стосується жирної і гострої їжі, то її не можна вживати в жодному разі. Також категорично забороняється вживання алкоголю та газованих напоїв.

Як уже було зазначено, після промивання шлунка рекомендується дати хворому ентеросорбент. За допомогою даної групи речовин можна не тільки нормалізувати загальний стан, але і позбавитися від сильних болів у шлунку, кишечнику і залишитись побороти токсині, які ще залишаються в середині організму. Щоб організм не лишився повністю рідини, крім ентеросорбентів використовують ще й різного роду сольові розчини. Вони продаються найчастіше у звичайній аптеці у формі порошків.

Розвівши такий порошок, його потрібно випивати невеликими порціями. При цьому вода повинна бути якомога теплішою, а сам процес вживання бажано розтягнути на якусь годину. Якщо дивитися на ситуацію в цілому, то найбільш оптимальним є вживання після походів у туалет. Якщо до проносу додається ще і блювання, то дозу вживання слід збільшити вдвічі.

Одним з найважливіших органів, які страждають при розвитку харчового відрування, є печінка. Особливо важким є її стан при алкогольному отруєнні. Справа в тому, що саме печінка належить до органів, за допомогою яких з організму виводяться токсини. А якщо вона вражена бактеріями, то процес виведення, як мінімум, загальмується.

Для відновлення роботи печінки рекомендується приймати різноманітні рослинні речовини, а також біологічно активні добавки, що містять комплекс вітамінів і мінералів. Якщо лікування розпочати вчасно, то найімовірніше, симптоми залишаться зниклими через тиждень. Між тим, існують ситуації, коли самостійне лікування може не допомогти, а й нашкодити організму.

До них відносяться:

відруєння, що супроводжується сильною, пульсуючим головним болем, а також неприємними відчуттями в районі нірок, печінки, жовчного та січового міхура.

відруєння, що супроводжується дуже високою температурою (вище 39 градусів) і підвищеним потовиділенням

відруєння, що наздогнало людину похилого віку або, наоборот, дитини

причиною відрування є вживання грибів

блювання і пронос не припиняються після того, як промита шлунок, протягом більш ніж двох днів

симптоми не пропадають через тиждень і більше.

У таких випадках єдино правильним рішенням є звернення до лікаря. Причому чим швидше звернутися по допомогу, тим більше шансів на те, що лікування пройде швидко і без наслідків.

Особливості відрування консервами

Отруювання консервами є одними з найбільш небезпечними. Готувати різного роду консервацію люблять пані. Нічого поганого в цьому немає і домашні консерви дуже смачні. Однак, при недотриманні технології приготування чи обробки до відрування недалеко. Однак, це не зовсім звичайне отруєння. При його виникненні в організмі починає розвиватися таке захворювання, як ботулізм.

Її типовими ознаками є прискорене дихання, постійна тошнота і рвота, частий пронос, блідий колір шкіри, параліч, погіршення зору і т. д. тобто, йдеться про найстрашніші ознаки, які тільки можуть розвиватися у людини. Якщо вчасно не розпочати лікування, то захворювання на ботулізм закінчиться смертю. Проте самостійне лікування тут взагалі неприпустимо — єдино правильним рішенням буде негайний дзвінок у швидку допомогу.

Профілактика харчових отруєнь

Найперший і найпростіший, мабуть, спосіб профілактики харчових отруєнь полягає у дотриманні правил зберігання та приготування їжі. Не варто експериментувати і сподіватися на те, що з цього щось виходить — санітарні та гігієнічні норми. А якщо вони існують, то їх обов’язково потрібно дотримуватися.

Якщо мова йде про швидкопсувні продукти, то перед вживанням обов’язково необхідно звернути увагу на консистенцію, колір та запах. Якщо ви помітили якийсь сторонній присмак, колір, запах чи наявність слизу на поверхні – не потрібно ризикувати. Така їжа вже непридатна до вживання. Як мінімум, потрібна спеціальна обробка, а ще краще викинути її.

Якщо ви помітили, що фрукти чи овочі почали покриватися цвіллю чи гниллю, а кришки на банках здулися — такі продукти негайно потрібно викинути. Не ризикуйте, оскільки в них, однозначно, розпочалися процеси окислення, бродіння та гниття. Така їжа дуже небезпечна для вживання.

Якщо домашні заготовки ви закриваєте бляшаними кришками, то під час відкриття прислухайтеся до звуку — при знятті кришки повинен з’являтися своєрідний хлопок. Якщо ви його не почули — найімовірніше, продукт зіпсований і є його вже небажаним. Звертайте також увагу на продукти, що зберігаються у вас у холодильнику. Насамперед, дивіться на дату виготовлення, термін придатності та їх загальний стан.

Що стосується різноманітних готових салатів, які продаються в більшості магазинів, то їх купувати небажано. Особливо якщо це салати, до складу яких входить майонез. Невідомо, скільки вони простояли на вітрині, оскільки майонез є швидкопсувним продуктом, а у взаємодії з іншими продуктами він вступає у хімічну реакцію.

Якщо ж ви готовите продукти самостійно, слід дотримуватися температурного режиму. Наприклад, при приготуванні страв із грибів токсини та шкідливі речовини в них розпадаються при певній температурі. Якщо це правило не дотримуватись, то виведені токсини не будуть. Як наслідок, це призведе до харчового отруєння.

Перед їжею обов’язково мийте руки. А якщо мова йде про фрукти, овочі, то і їх обов’язково варто промивати. Не буде зайвим і ополіскування посуду перед використанням. Крім того, правила гігієни бажано дотримуватися і при приготуванні страв із домашніх яєць. Якщо яйце сире, то на його поверхні також може скупчуватися велика кількість мікробів.

Тому перед тим як ви його розіб’єте, бажано помити яйце з милом. Не використовуйте в якості замінників засоби для миття посуду, оскільки вони містять шкідливі речовини, які при розбиванні яйця можуть потрапити в нього.

Необхідно також дотримувати певних правил щодо рушників, губок, обробних дощок і т. д. Що стосується губок для миття посуду, то їх бажано змінювати якомога частіше. Пояснюється це дуже просто — усередині губок і на їхній поверхні накопичується велика кількість мікробів. Відповідно, при тривалому їх використанні концентрація мікробів може виявитися просто небезпечною для здоров’я.

Ну а обробні дошки для різних продуктів теж повинні бути різними. Наприклад, дошка, на якій ви ріжете сире м’ясо і рибу, повинна бути призначена лише для цих продуктів. Для сиру та ковбаси, варених овочів і т. д., а також для зелені краще використовувати окрему дошку. Аналогічне правило діє і для зберігання різних продуктів у холодильнику. Якщо на одній поліці є сира продукція, то готову там зберігати не можна. В іншому випадку готові продукти просто прийдуть у непридатність.

Велика кількість їжі, яка простоїть у вас кілька днів, стане не тільки несмачною, але й просто небезпечною. Згідно з санітарними нормами, максимальна тривалість зберігання готових страв становить три дні. Тому краще готувати менше, але частіше.

Ну, звичайно ж, якщо ви любите перекусити де-небудь у точці громадського харчування, то до цього питання також потрібно підходити з усією серйозністю. Не варто заходити в перше-ліпше заклад — як мінімум, про нього детальніше потрібно дізнатися.

Таким чином, харчове відрування є одним з найбільш небезпечних видів захворювань. Якщо лікування вчасно не розпочато, то хворий, крім мук, буде відчувати набагато страшніші наслідки. Щоб не довести до цього, при появі серйозних ознак краще викликати фахівця. Ну, звичайно ж, не варто нехтувати правилами санітарії, гігієни та безпеки. Якщо намагатися їм слідувати, то ніякі відруєння вам не страшні. Будьте здорові!