Перераховані основні переваги винограду для здоров’я

Головна / unsorted / Перераховані основні переваги винограду для здоров’я

Виноград культивується вже тисячі років. Стародавні цивілізації шанували ці ягоди за їх корисні властивості, які у тому числі використовували у виноробстві. Найпопулярнішими видами винограду є зелений, червоний, чорний та розовий. Причому ягоди бувають як із кісточками, так і без.

Виноград вважається дуже корисним для здоров’я завдяки високому вмісту в ньому поживних речовин та антиоксидантів. До основних його переваг відносять кілька надаваних ефектів.

Запобігає хронічним захворюванням

Антиоксиданти – це сполуки, які допомагають відновити пошкодження клітин, викликані вільними радикалами. Останні, у свою чергу, є молекулами, що провокують в організмі окислювальний стрес. Проблема в тому, що окислювальний стрес пов’язаний із кількома хронічними захворюваннями, включаючи діабет, рак та хвороби серця.

Виноград багатий цілим рядом потужних антиоксидантних сполук. За словами вчених, найвища їх концентрація міститься у шкірі та насінні. При цьому найбільше цих речовин виявили у червоному винограді. Вони ж зберігаються у ньому навіть після ферментації. Саме тому червоне вино у невеликих кількостях вважається корисним для здоров’я.

Захищає від деяких видів раку

Одним із антиоксидантів є ресвератрол. Численні дослідження показали, що він захищає від серцевих захворювань, знижує рівень цукру в крові та захищає від розвитку раку.

Вчені довели, що він зменшує запалення, блокуючи ріст і поширення злоякісних клітин в організмі. Крім того, виноград містить кверцетин, антоціані та катехіні – всі вони показали позитивні ефекти проти ракових опухолей. Зокрема, речовини змогли загальмувати поширення раку кишечнику та грудей.

Знижує кров’яний тиск

У 150 г винограду міститься 288 мг калію, що становить 6% від добової норми споживання. Мінерал необхідний для підтримки нормального рівня артеріального тиску. Дослідження, проведене за участю понад 12 тис. дорослих, показало, що люди, які вживали потрібну кількість калію, піддавалися меншому ризику померти від серцевих захворювань.

Може знизити рівень холестерину

Захистити організм від високого холестерину виноград може за рахунок зниження абсорбції цього речовини. За словами вчених, вживання трьох склянок (500 грамів) червоного винограду на день зменшує кількість загального та «поганого» холестерину в крові за вісім тижнів. При цьому білого винограду такого ефекту виявленого не було.

Джерело lady.kyiv.ua

Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я. Всі матеріали розміщенні на сайті, виключно, для ознайомлення!