Знижка - 10% на весь медичний одяг по промокоду HALAT5
Перші літні ягоди та фрукти: 5 основних правил вживання
Ще тільки травень місяць, а на базарах і в супермаркетах вже продають першу полуницю. На черзі черешня, яка також однією з перших з’являється на наших столах. Однак перші літні ягоди та фрукти можуть таїти в собі небезпеку для вашого організму, якщо не дотримуватися запобіжних заходів, про які наших читачів попереджає лікар-гастроентеролог вищої категорії медичної мережі «Добробут» Оксана Іванова. Щоб ваше здоров’я після вживання перших ягід не постраждало, дотримуйтесь наступних правил обережності: Купуйте ягоди та фрукти в сезон. Такі плоди містять мінімум корисних речовин, але добре всмоктують шкідливі добрива. Вживання таких продуктів може спричинити отруєння. Тому, хоч би як хотілося спробувати першої полуниці, краще дочекатися моменту, коли настане сезон на ягоди, і вони почнуть зріти природним чином, без стимуляції дозрівання хімічними речовинами. Перш ніж купити полуницю чи черешню та принести додому, спробуйте ягоди на смак. Вирощені за допомогою добрив ягоди не мають яскраво виражених смакових якостей. Добре очищайте плоди, особливо ті, що ростуть землі. Немає потреби говорити про те, що ягоди та фрукти, які вживаються у свіжому вигляді, необхідно піддавати ретельному очищенню перед вживанням. Особливо це стосується полуниці, оскільки вона росте на землі і може бути заражена глистною інвазією. Тому всі ягоди обов’язково слід добре промивати кілька разів у теплій проточній воді, щоб мінімізувати ризик зараження. У разі симптомів глистової інвазії (болів у животі, нездужання, нудоти) слід негайно звернутися до лікаря. Не ризикуйте за наявності будь-якої патології шлунково-кишкового тракту. Якщо у вас є якісь патології шлунково-кишкового тракту, наприклад, виразкова хвороба або гастрит в анамнезі або на стадії загострення, фруктові кислоти, що містяться у свіжих ягодах і фруктах, протипоказані. Людям із подібними проблемами ягоди та фрукти слід вживати лише термічно обробленими, у вигляді фруктових запіканок, компотів тощо. Не перестарайтеся. Усю зиму і весну ми не мали можливості поласувати улюбленими ягодами, тому цілком зрозуміло прагнення насолодитися ними в сезон і наситити організм вітамінами. Однак слід пам’ятати, що після тривалої відсутності літніх ягід та фруктів у нашому раціоні, для перетравлення такої їжі, необхідних ферментів, організм недостатньо. У той же час велика кількість глюкози, що міститься в ягодах і фруктах, є серйозним навантаженням на підшлункову залозу, і вживання з незвички великої кількості такої їжі може викликати біль у ділянці живота, здуття, дискомфорт. На адаптацію ферментної системи, зазвичай, йде 20-21 день. Тому будь-який новий продукт слід вводити поступово, починаючи з невеликої кількості, скажімо, жмені полуниці чи черешні. Але і при адаптованому здоровому організмі ягоди повинні вживатися лише як десерт у розмірі не більше 150 грамів, але ніяк не як основний прийом їжі. Обережно, алергія! До перших літніх ягод та фруктів повинні з обережністю ставитися люди, які мають алергічні реакції. Особливо це стосується червоних плодів, які, як правило, містять у собі речовини-алергени. Якщо ви помітили якісь прояви алергії, і це можна пов’язати із вживанням ягід, потрібно негайно звернутися до лікаря. Адже харчова алергія може поводитися по-різному. Вона може виражатися як простим висипанням на шкірі, так і серйознішими проявами, такими як набряк Квінке.
Критичто ставтеся до прочитаного, стаття не заміняє консультацію лікаря.