Дослідження американських учених показало, що експериментальна терапія із введенням екстракту поліфенолів, виділених з персиків, здатна пригнічувати метастазування раку молочної залози. Результати доклінічних випробувань опубліковані у журналі Journal of Nutritional Biochemistry.

У західній півкулі рак молочної залози є одним із найпоширеніших злоякісних захворювань серед жінок. Так, за оцінками Американського онкологічного товариства, минулого року в США було виявлено понад 230 тисяч нових випадків інвазивного (метастазуючого) раку молочної залози.

Кілька років тому дослідники з Техаського університету A&M (TAMU) науково підтвердили, що поліфенолі, виділені з персика та сливи, вибірково знищують опухлинні клітини агресивної форми раку молочної залози, не зачіпаючи при цьому здорові клітини.

У новому дослідженні вчені імплантували злоякісні клітини агресивної форми раку молочної залози під шкіру мишей, а через деяку годину почали вводити їм екстракт персика (Prunus persica).

Результати експерименту показали, що зростання опухоли і розвиток метастаз у легенях лабораторних тварин ефективно придушувалися при введенні поліфенольних сполук у дозуванні 0,8-1,6 міліграмів на добу, що у перерахунку на людину вагою 60 кілограм становить приблизно 370 мг/добу та еквівалентно двох-трьох персиків на день. Як установили вчені, інгібуючу дію поліфенолів персика на ракові клітини пов’язано зі зміною активності генів металопротеїназ.

«Отримані нами дані дають можливість припустити, що включення персиків до свого щоденного раціону може бути ефективним засобом для профілактики та лікування раку молочної залози», – зазначив головний автор дослідження професор Луїс Сіснерос-Зеваллос (Luis Cisneros-Zevallos). Тепер вчені планують продовжити дослідження, щоб з’ясувати, чи підтверджується той самий ефект в організмі людини.