На Сході печінку називають старшою царицею, а принцесою чи молодшою ​​царицею називають підшлункову залозу. І справді, цей орган дуже важливий для нашого організму і від нього багато що залежить. Що потрібно робити людині, щоб не розгнівати цю примхливу принцес?

Підшлункова залоза (лат. pancreas) бере участь відразу в двох життєво важливих функціях організму: травній та гормональній. Вона виробляє ферменти, що беруть участь у перетравленні їжі, та гормони, які регулюють обмінні процеси в організмі. Будь-яке пошкодження підшлункової призводить до тяжких наслідків і тривалого, іноді довічного лікування. Які продукти необхідно включити до свого раціону, щоб не піддавати ризику цей найважливіший орган? Список найважливіших. Продукти для підшлункової:

Броколи. Апігенін, що міститься в броколі, захищає тканину підшлункової залози від патогенних впливів. Для отримання максимальної кількості корисних поживних речовин намагайся вживати броколі у сирому вигляді або злегка відвареної на пару, інформує sutura.org.ua

Продукти для відновлення підшлункової залози

Шпинат — чудовий вибір для підтримання здоров’я підшлункової залози. За даними дослідження, опублікованого в Journal of the National Cancer Institute, раціон, до якого входити шпинат та інші овочі, забезпечує надійний захист організму від раку підшлункової залози.

У йогурті містяться пробіотики, які зміцнюють імунну систему і покращують роботу шлунково-кишкового тракту. Для підшлункової залози найбільш корисними є йогурти з мінімальним вмістом жиру, до складу яких не входять ароматизатори, барвники або підсилювачі смаку.

Продукти для хворої підшлункової

Гарбуз нейтралізує соляну кислоту, має ніжну та м’яку структуру, не містить багато клітковини. При цьому до його складу входить каротин, калій, витамини групи В, магній, мідь, залізо і пектині. Цей овоч ідеальний для харчування хворих на панкреатит.

Продукти для відновлення підшлункової

Батат. Нагадує за своєю формою підшлункову залозу, батат захищає її, забезпечуючи повільне надходження цукру в дах і позбавляючи травну систему від надмірного навантаження.

Продукти сприятливі для підшлункової

Топінамбур називають земляною грушею або єрусалимським артишоком, а офіційно він називається соняшником клубненосієм. За зовнішнім виглядом цей коренеплід схожий на корінь імбиру, а на смак нагадує солодкий картопля. Наземна частина земляної груші виростає до 2-4 метрів і має схожість із соняшником. Вживання топінамбура сприяє нормалізації обмінних процесів і зняття запалення у підшлунковій залозі. Крім того, сік цього коренеплоду перешкоджає розвитку цукрового діабету, а також запобігає розвитку атеросклерозу, що при панкреатиті є частим явищем.

Харчові продукти для підшлункової залози

Чорниця незамінна для тих, хто страждає на цукровий діабет. Чай з листя чорниці, як і свіжі ягоди, знижує вміст цукру в крові та стимулює роботу підшлункової залози. Використовуючи чорницю у складі різних зборів, можна позбутися від кострів запалення у підшлунковій залозі, а також очистити печінку та покращити виділення жовчі. При загостренні панкреатиту вживати чорницю допускається лише в перетертому вигляді і після термічної обробки.

Продукти корисні для підшлункової та печінки

З огляду на те, що при захворюванні підшлункової залози медики рекомендують значно знизити вуглеводну частину харчування, страви з гречаної крупи займуть достойне місце в раціоні хворого. Водночас гречка не позбавлена ​​рослинної клітковини, яка сприяє нормальному травленню, очищенню кишечника та виведенню токсинів. Гречка вважається одним із найпопулярніших продуктів, що допомагають при лікуванні панкреатиту. Вона дозволена з п’ятого дня після початку дієти, коли больові симптоми зменшуються. З гречки готують в’язку кашу, яку після відварювання тщательно протирають. Вживати таку страву потрібно без олії, солі чи цукру.

Продукти для печінки та підшлункової

Червоний виноград – відмінне джерело ресвератролу, потужного антиоксиданту, що рятує клітини від вільних радикалів. Ресвератрол зміцнює кровоносні судини та зменшує запалення. Ця речовина також знижує загибель клітин (апоптоз) при раку підшлункової залози.

Продукти корисні для шлунка та підшлункової

Корінь солодкий. Ця лікарська трава вже давно використовується при численних проблемах зі здоров’ям, у тому числі при проблемах з підшлунковою залозою. Відвар кореня солодки є сильним протизапальним засобом, він може зменшити біль і набряк, які часто бують при панкреатиті. Рекомендується пити три або більше чашок чаю з коренем солодки щодня або приймати добавки. Необхідно знати, що у деяких людей при прийомі засобів із солодки підвищується тиск. Проконсультуйся з лікарем до її прийняття або регулярно вимірюйте тиск крові.

Дієтологи вважають, що зберегти здоров’я підшлункової залози допомагає помірний підхід до харчування. Раціон повинен охоплювати нежирне м’ясо та рибу, оливкову олію, каші, овочі та фрукти, компоти та киселі, підсушений білий хліб, кисломолочні продукти. Виключити з раціону слід алкоголь, кофе, копченості, солодощі та здобу. Підшлункова залоза виключно важлива для життєдіяльності всього організму. Тому при виникненні больових відчуттів у цій області необхідно якнайшвидше звернутися до лікаря. Адже краще запобігати хворобі, ніж потім довго і виснажливо її лікувати.