Соковий, сладкий, хрумкий – і питво, і їжа в одному. Все це про арбуз. Без нього літо не літо. Найкращі літні дієти – кавунові. Але все ж таки за всіх його позитивних якостей відрування кавуном — не рідкість. Особливо якщо ви наїлися його не в кавунову пору.., інформує sutura.org.ua

Кавун – це відмінний джерело витаминів А і С, а також антиоксиданту лікопіну, який відомий своєю протиопухлинною властивістю.

Склад арбузу

  • У ньому величезна кількість фруктози, яка порушує синтез жирних кислот, що дестабілізує мембрани клітин кишечника, призводячи до запалення.
  • У нього високий глікемічний індекс (ГІ), що сприяє розвитку метаболічного синдрому.
  • Лікопіну теж не варто особливо радіти, бо може розвинутися лікопеніння (зміна кольору шкіри). До речі, при термічній обробці кількість лікопіну різко зростає. Лікопін у величезних кількостях міститься у помідорах, а також у всіх червоних та помаранчевих овощах та фруктах.
  • Надлишок калію призводить до порушення сердечного ритму, зниження тиску, м’язової слабкості.

Так що у великих кількостях арбуз не такий вже й нешкідливий. А в останні роки збільшилася частота відруєнь арбузом не лише влітку (в сезон), а й через вживання кавунів не в сезон (зараз у магазинах арбузи продаються навіть взимку). Чому? Тому що крім того складу, що ми розібрали трохи вище, у кавуні також є азот, пестициди, нітрати. Особливо їх багато в ранніх арбузах.

Нітрати під дією ферментів і мікрофлори перетворюються на нітрити, через стінки кишечника всмоктуються в дах і утворюють стійкі сполуки з гемоглобіном — метгемоглобін, і розвивається гіпоксія (анемія).

Нітритні сполуки сприяють накопиченню важких металів у печінці та почках, порушують всмоктування та проникність у кишці. В результаті ми спостерігаємо всі симптоми відруєння: тошноту, рвоту, діарею до 15 разів на день, слабкість, питливість, запаморочення, різкий біль у животі, відсутність апетиту, високу температуру. Симптоми отруєння наступають через 2-8 годин.

Перша допомога при відруєнні кавуном:

  • Промивання шлунка теплою підсоленою водою або слабким розчином марганцівки. Випити велику кількість рідини і викликати рвоту, повторювати, доки не буде виходити чиста вода.
  • Прийом сорбентів (ентеросгель, біле вугілля, атоксіл і т.д.) для виведення токсичних речовин та попередження їх всмоктування у кровотік. Вони швидко адсорбують токсині та шлаки. Швидко виводять та нейтралізують яди та нітрати. Приймати тричі на день.
  • Прийом пробіотиків, бо токсини і нітрати, що потрапили в шлунок і кишечник, негативно діють на нормальну кишкову мікрофлору, і треба допомогти відновити корисні бактериї в кишечнику.
  • Об’ємне пиття, не менше 2 л води на день (для дорослого людини), для виведення залишків токсинів і ядів з сечею.

Не забувайте, що арбуз – не обов’язковий продукт у раціоні, багатьом винах на молекулярному рівні не підходить. Мабуть, ідеально він підходить лише мешканцям Північно-Східної Африки, та й годі.

Але якщо хочеться кавуна, то правильно його вибирайте, не переїдайте. Дорослій людині можна не більше 300 г арбуза на добу, і більше ніяких фруктів та сухофруктів за день.