“Пошкодуйте свою підшлункову”: Правила здорової підшлункової залози та кілька нових фактів про те, як вона працює

Головна / unsorted / “Пошкодуйте свою підшлункову”: Правила здорової підшлункової залози та кілька нових фактів про те, як вона працює

Цей орган має одну погану особливість: залоза здатна перетравлювати сама собі. Робити вона це, звичайно, «не за своїм бажанням», а після багатьох років її безжальної експлуатації.

Від стану здоров’я підшлункової великою мірою залежить, чи розвинеться у людини у старшого віку інсулінорезистентність та діабет чи ні.

За статистикою, більшість проблем із підшлунковою залозою розвивається після 55-60 років. Якщо функцію порушено, страждають острівці Лангерганса — скупчення тих самих бета-клітин, що виробляють інсулін. Їх не так вже й багато у підшлунковій залозі. Коли значна частина їх атрофується, організму не вистачає інсуліну. Це призводить до двох серйозних проблем:

  • Сахар (глюкоза) не доставляється у потрібній кількості клітин мозку, серця та інших органів, через що у них виникає елементарна нестача енергії, через що вони перестають працювати нормально;
  • Цукру стає багато в крові, що викликає жагу, порушення загального стану, слабкість, різке падіння зору, інколи навіть кому.

До речі, спочатку бета-клітини виробляють не той інсулін, який переносить цукор до органів, а так званий проінсулін, з якого потім виходить активний інсулін. Розвиток діабету відбувається на стадії вироблення проінсуліну.

Факт №1: Нещодавно вчені виявили у підшлункової залозі деяких людей особливі пучкові клітини, які підвищують ризик розвитку панкреатиту. Таким людям треба особливо дбати про здоров’я своєї підшлункової.

Факт №2: Інше недавнє дослідження показало, що у здорової підшлункової існує особливий білок, який не дає залозі перетравлювати саму себе. Його повне назва гамма-рецептор, пов’язане з естрогеном (скорочено – ERR). У людей, які тривалий час харчуються неправильно і перебувають у стані хронічного стресу, рівень цього білка значно падає. Через це різко зростає ризик того, що якоїсь години підшлункова почне перетравлювати саму себе.

Що таке стресс, знають усі. А ось що означає «неправильне харчування»? З цього приводу часто виникають суперечки. В даному випадку це таке харчування, яке “не любити” підшлункова.

Тепер давайте розберемо, як треба харчуватися, щоби підшлункова «була всім задоволена». Отже, принципи піклування про цей важливий, але тендітний орган.

Менше жирних, змажених страв

Такі страви, як свинячі шкварки, жарений бекон, жарені субпродукти, змащений картопля — справжній удар по підшлунковій. Щоб переварити подібну їжу, їй доводиться працювати у багаторазово посиленому режимі. Спершу їй вдається впоратися з навантаженням, але після багатьох років вироблення “кінських доз” панкреатичного соку у відповідь на вечерю (якщо підшлунковій треба вже розслабитися і відпочивати), залоза виходить з ладу.

Висновок: страви, в яких жирне поєднується зі змаженим, їжте якомога рідше.

Менше продуктів, багатих на грубу клітковину

Підшлункова “любити” добре подрібнену їжу – вона краще перетравлюється в кишечнику, не дратує слизову оболонку, тому потрібно менше панкреатичного соку на її розщеплення.

Такі продукти як редиска, ріпа, шпинат, капуста, кукурудза, спаржа, якщо їх вживати часто і багато, перевантажують підшлункову. Ось чому у травні (сезон редиски) та у серпні (сезон кукурудзи) часто фіксуються загострення панкреатиту.

Висновок: обережніше з грубою клітковиною.

Менше цукру та простих вуглеводів

Норма загального цукру на раціоні – 20-25 гр. на день. Все, що вище — перевантаження для підшлункової та наднормової для бета-клітин, про які ми з вами говорили вище.

Висновок: ограничуйте солодку у раціоні.

Менше продуктів, багатих екстрактами та кислотами

Під екстрактами в основному мають на увазі ефірні та олійні ароматичні речовини, які у великій кількості містяться в деяких продуктах — спеціях, прянощах, часнику, цибулі, грибах та інших. Кислот багато у ягодах, фруктах, зелені.

Екстракти та кислоти підвищують апетит, стимулюють травлення, але у великій кількості шкодять. І перший орган-мішень у цьому випадку – підшлункова.

Висновок: якщо хочете потурбуватися про свою підшлункову залозу, ограничуйте (але не відмовляйтеся, оскільки вони корисні!) вживання продуктів, багатих екстрактами та кислотами.

Менше за алкоголь

Тут напишемо коротко: алкоголь руйнує клітки підшлункової. Вживайте його рідко, потроху та з максимальною обережністю. Особливо небезпечний вин у поєднанні з трьома переліченими вище продуктами.

Висновок: будьте уважні за святковим столом.

Менше гарячої та холодної їжі

Для підшлункової краще, щоб їжа була теплою. Як дуже гаряча, так і дуже холодна, шкодити їй. Для тих, хто вже страждає на недуги підшлункової, таки страви взагалі під забороною. Для здорових – потроху, при цьому важливо уникати поєднання гарячого-холодного (наприклад, не запивайте чебуреки лише з сковорідки крижаним пивом).

Висновок: їжте тепле.

Більше нежирної білкової їжі

Біле куряче та індіче м’ясо, нежирна яловичина (і навіть свинина), біле нежирне м’ясо риби (хек, мінтай, судак), морепродукти (особливо кальмари) – це ті, що легко перетравлюється та засвоюється. Такий білок живить організм, служить сировиною для вироблення гормонів та ферментів.

Висновок: намагайтеся отримувати білок саме з перерахованих вище продуктів.

Крім того, підшлункову залозу серйозно шкодить куріння. Ризик вивести її з ладу у курців у 2 рази вищий, ніж у некурців. А значить, якщо курите, поміркуйте про те, щоб кинути.

Всім міцніше здоров’я!

Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я. Всі матеріали розміщенні на сайті, виключно, для ознайомлення!