Гастрит – одне з найчастіших захворювань сучасного суспільства. Те, що гастрит легко заробити у школі та університеті знають багато. Однак багато жінок цілеспрямовано заробляють собі це захворювання, коли сидять на жорстких дієтах на ім’я стрункості та краси. Неправильне харчування, стрес, палення та супутні захворювання – все це провокує гастрит. ХОЧУ розповісти, як правильно харчуватися, якщо ви схильні до цієї недуги.

Всі ми чудово знаємо про те, що потрібно правильно харчуватися, проте часто воліємо чашечку міцної кави на щастя і цигарку замість повноцінного сніданку. Чекай, що ваш шлунок все витримає, марно. Рано чи пізно ви зіткнетеся з гастритом, тобто запаленням слизової оболочки стінки шлунка.

Лікувальну дієту при захворюваннях шлунково-кишкового тракту назначає лікар у кожному конкретному випадку. ХОЧУ розповісти про основні правила харчування при цьому захворюванні.

Симптоми:

Іноді хронічний гастрит протікає без симптомів і виявляється в один момент – острим раптовим болем під ложечкою, тошнотою і рвотою, відрижкою повітрям або з’їденою їжею. Такий вид гастриту можуть бачити: поганий апетит, відчуття тяжкості після їжі, печія, неприємний присмак у роті, стан постійної втоми, неприємний запах рота (не внаслідок карієсу, хворих на миндалин чи інше).

Для того, щоб точно поставити діагноз, лікар-гастроентеролог назначає гастроскопію. Лише після обстеження назначається лікування. Якщо вчасно звернутися до лікаря, гастрит лікують препаратами протягом 2 – 6 нед.

Якщо ж запустити захворювання, то можна догратися до виразки шлунка та кровотечі. Деякі форми хронічного гастриту можуть призвести навіть до раку шлунка.

Харчуванняє:

Один з головних принципів харчування при гастриті – йти потроху, але часто, в ідеалі 5 – 6 разів на день. При цьому потрібно уникати сильно гарячої, гострої, солоної та жирної їжі, а також алкоголю та газованих напоїв.

Гастрит із підвищеною кислотністю:

Допустиме вживання незбираного молока, вершків, сиру, кефіру, нежирних сметани та сиру. Сирні страви краще готувати з|із| протертого сиру. Це можуть бути сирники, вареники чи запіканка.

Яйця слід варити некруто чи готувати омлет на пару. Змажені яйця чи яйця, зварені круто не рекомендуються.

Овочеві страви повинні бути паровими, подрібненими до пюре. Основними овочами повинні стати морква, цвітна капуста, картопля, буряк, гарбуз та кабачок.

Ягоди повинні бути солодкими, а фрукти стиглими. Готувати їх треба у протертому, запеченому та звареному вигляді.

У вигляді десерту допустиме вживання варення, зефіру, меду, пастилі, вершкових та молочних пудингів.

У вигляді жирів рекомендується вживати рафіновані соняшникова та оливкова олії, топлене та солодко-вершкове масло.

З напоїв віддавайте перевагу неміцному чаю або какао з молоком, сладким сокам та відварів.

Гастрит зі зниженою кислотністю:

Дієта при такій формі гастриту повинні містити наваристі м’ясні, рибні, овочеві супи, пісну рибу та м’ясо, тушковані овочі з олією, кофе та какао. Допускається змаження без панірування та запеченої корочки.

Їсти потрібно чотири рази на день, бажано в одну і ту ж годину. Слід обмежити або взагалі виключити продукти, що викликають бродіння. До них відносять виноград, квасолю, капусту, суцільномолочні продукти, свіжу випічку.

Виключити потрібно і соління, консерви, маринади, копченості, а з овочів – редис, лук, чеснок та огірки. Напої не повинні бути газованими та холодними.