Продукти, які добре засвоюються, а бактериї у них навіть здатні замінювати природні в нашій травній системі
За процес перетравлення їжі відповідають бактерії, що живуть у кишечнику. Умовно їх можна поділити на «хороших» та «поганих». «Хороші» бактерії є важливою складовою частиною ферментного фону — вони допомагають їжі розчинятися на компоненти і проходити через травну систему. Такі бактерії називають пробіотиками, вони належать до двох основних типів — лактобактерії та біфідобактерії. Пробіотики здатні удало доповнювати природне ферментне тло організму і знімати деякі неприємні симптоми подразненого кишечника. Крім того, за рахунок заряду ферментів такі продукти добре засвоюються, а бактериї у них навіть здатні замінювати природні у нашій травній системі.
Спіруліна
Спіруліна — водорослі з неймовірно великим вмістом кальцію, білка та незамінних амінокислот. Вона є відмінним джерелом питних речовин. Спіруліна вважається чудовим антиоксидантом і здатна налагодити травлення після курсу антибіотиків. Водорості можна знайти як у сухому вигляді, так і у вигляді капсул.
Кефір
Сама технологія виробництва кефіру передбачає участь активних біфідобактерій та лактобактерій, за рахунок яких молоко перетворюється на кефір. Концентрація пробіотиків у кефірі більша, ніж у інших молочних продуктах, а підвищений вміст кальцію здатний зробити кефір справжнім енергетичним коктейлем.
Чайний гриб
Чайний гриб є ще одним видом ферментованого напою, цього разу у формі чаю. Чайний гриб використовувався протягом століть в Азії як напиток для покращення загального стану здоров’я та підвищення енергії. Такий ферментований чай містить низку різних дріжджових та інших видів бактерій, а також витамин С. Чайний гриб є потужним пробіотиком, який, однак, не підійде тим, хто має непереносимість дріжджів.
Темпі
Будь-який вегетаріанець знає, що темпі — головний замінник м’яса на основі сої. Ферментований соєвий білок є гарним джерелом марганцю, міді, білку та витамину B2. Темпі також містить значну кількість клітковини та білка, проте цей продукт досить калорійний, тому його потрібно вживати у помірних кількостях.
Місо
Цей традиційний японський продукт з жита, бобів і ячменю є відмінним джерелом лактобактерий і біфідобактерій. Зазвичай місо служить головним інгредієнтом супу місо, однак його можна використовувати для соусів та спредів.
Йогурт
Найвідоміший продукт-пробіотик, йогурт, завжди можна придбати у найближчому магазині. Йогурт готується шляхом додавання бактеріальної культури в молоко, внаслідок чого виходить продукт, неймовірно багатий на корисні бактерії, кальцій і глюкозу. Класичний грецький йогурт, без ароматизаторів та підсолоджувачів, може стати основою для безлічі страв, від соусів до фруктових мусів.
Квашена капуста
Народна страва — квашена капуста, на ділі виявляється одним із найпотужніших пробіотиків, що тільки можна придумати. Сам собою процес квашення є ферментацією, у процесі якої вивільняються нові хімічні сполуки. Вони перетворюють капусту, яка і так корисна донезмоги, потужний пробіотик з високим вмістом кальцію та магнію. Деякі апологети здорового харчування навіть стверджують, що квашена капуста здатна запобігати ракові утворення.
Солоні огірки
Хрусткі солоні огірки є ще одним смачним способом додати корисні пробіотики до свого раціону. Заковика із солоними огірками полягає в тому, що вони повинні бути саме солоними, а не маринованими. Додавання уксу начисто позбавляє солоні огірки корисних властивостей, тому домашні соління — найкращий вибір у цьому випадку.
Сухофрукти
Курага, чорнослив та изюм — три столби, на яких стоїть світ сухофруктів. Сам процес сушіння та подальшого зберігання передбачає ферментацію — фруктові цукри розпадаються на менш складні сполуки, внаслідок чого ми отримуємо масу корисного — від фруктози до витаминів усіх груп. Природні ферменти м’яко покращують травлення та зміцнюють опірність організму. Порівняння показало — сухофрукти набагато корисніші за свої свіжі аналоги.
Кімчі
Подібно до квашеної капусті, кимчі являє собою салат з капусти, редиски, зеленої цибулі або огірка, ґрунтовно витриманих у бочці. Кімчі надзвичайно популярний в обох Кореях, де його їдять як акомпанемент до кожної трапези. Кімчі містить дуже багато витамину С і каротину, а також витамини груп A,B1 і B2.
Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я. Всі матеріали розміщенні на сайті, виключно, для ознайомлення!