Більшість язв викликані не безпосередньо стресом, а бактерією Helicobacter pylori, тому язви сьогодні часто лікують антибіотиками разом із кислотним гнобителем. Дізнайтесь, які продукти можуть допомогти у лікуванні та профілактиці язв, інформує sutura.org.ua

Мед – це їжа, яка може допомогти запобігти виразці

Сучасна медицина нарешті підхопила народний засіб, який використовувався століттями. Оскільки мед бореться з бактеріями, лікарі іноді застосовують його при опіках та інших відкритих ранах. Мед може допомогти пошкодити H. pylori. Дослідники з Нової Зеландії протестували мед, виготовлений з нектару квітки Манука, на бактериях із біопсій язв желудка і виявили, що мед інгібує ріст бактерій.

Рекомендована доза: дослідження на меді молоді, тому специфічна рекомендація поки що не може бути дана. Почніть з прийому столової ложки сирого, необробленого меду вранці та ввечері, щоб заспокоїти біль. Вживайте мед з тостами або крекером, щоб мед зміг довше знаходиться у шлунку. Оскільки H. pylori повільно зростає, обов’язково дотримуйтесь медового режиму до тих пір, поки симптоми язви не зникнуть.

Брокколі, брюссельська капуста, цвітна капуста, білокачанна капуста

Всі ці хрестоцвіті овочі містять сульфорафан, який пригнічує H. pylori. У дослідженні після того, як пацієнти, які мали позитивний результат тесту на бактериї, з’їдали половину чашки паростків брокколі двічі на день протягом семи днів, 78 відсотків отримали негативний результат на бактериї. Інші дослідження показали, що екстракт сульфорафану може успішно знищувати бактериї у травному тракті.

Рекомендована доза: доведеться чекати закінчення досліджень, щоб точно сказати скільки брокколі вам необхідно з’їсти, щоб допомогти у лікуванні виразки. До тих пір можете вживати чашку брокколі на день, сирі або приготовлені, або ростки. Брокколи не тільки почне боротьбу з вашою виразкою, а також забезпечити більш ніж денну норму витамину С і щедру кількість клітковини: ще два союзники у боротьбі із виразками.

Капуста

Вчені вважають, що саме амінокислота глутамін надає капусті противиразкового характеру. Глутамін допомагає зміцнити слизову оболочку кишечника і поліпшити приплив крові до желудка, що означає, що він не тільки допомагає запобігти виразці, але також може прискорити загоєння існуючих язв.

Рекомендована доза: вживати по 2 чашки сирої капусти на день. Робити з неї салати чи інші страви. Також можна пити сік сирої капусти.

Йогурт з активними культурами

Продукти, такі як йогурт та кефір містять корисні бактериї, які можуть інгібувати H. pylori і допомагають вирацик швидше гоїтися. В одному великому дослідженні у Швеції люди, які вживали кисломолочні продукти щонайменше три рази на тиждень, були менш схильні до язв, ніж люди, які вживали йогурт рідше.

Рекомендована доза: приймати по чашці йогурту, кефіру або іншого кисломолочного продукту з живими активними культурами не рідше одного разу на день. Уникайте підсолоджених сортів, які є менш ефективними.

Плоди, овочі, всі зерна та інша їжа з високим вмістом клітковини

Ряд досліджень показав, що люди, які їдять їжу з високим вмістом клітковини, мають нижчий ризик розвитку язви. У дослідженні здоров’я лікарів з Гарварду вчені розглянули дієти 47806 чоловіків і виявили, що у тих, хто їв 11 і більше грамів овочів, які багаті на клітоковину, ризик розвитку язви двенадцятипалої кишки був на 32 відсотки нижче.

Розчинні волокна, що містяться у вівсі, квасолі, ячмені, горохові, груші, також утворюють захисну плівку у шлунку, яка діє як бар’єр між слизовою шлунку та агресивною шлунковою кислотою.

Липовий чай

Липовий чай покриває шлунок так само, як і біль у горлі, приносячи деяке полегшення, хоча і недовговічне від язвенного болю.

Рекомендована доза: кілька чашок протягом дня.