Даруємо знижку -10% по промокоду HALAT5

Продукти, які можуть зашкодити процесу травлення

Головна / unsorted / Продукти, які можуть зашкодити процесу травлення

0 / 5. 0

Типові симптоми нетравлення як підвищеного газоутворення і болю в животі можуть істотно зіпсувати навіть приємний день, тому важливо заздалегідь знати, які продукти можуть бути винні в цьому. Про найпідступніші продукти розповідає доктор Лейн Ліберман, автор книги Beyond the Mediterranean Diet.

Штучні підсолоджувачі

Задумайся, чи варто пити свої улюблені газовані напитки, адже доведено, що штучні підсолоджувачі в них змінюють бактериальну мікрофлору кишечника, яка відповідальна за метаболізм. У підсумку, відмовляючись від цукру на користь штучних підсолоджувачів, ти підвищуєш ризик набрати лишній вагу, інформує UkrMedia.

Кава

Кислотність кофе може викликати діарею, а завдяки сечогінному ефекту він може спровокувати зневоднення та навіть тошноту. Більше того: кава провокує шлунок виробляти соляну кислоту, яка може викликати печію та розлад шлунка. Якщо помічаєш неприємні симптоми після чашки улюбленого напитку, між його вживання або хоча б не пий кофе на голодний шлунок.

Карагенан

Цей інгредієнт додають у низькокалорійні та знежирені молочні продукти як стабілізатор, і дослідження доводять, що в перспективі він може навіть призвести до запальних захворювань кишечника. Намагайся стежити, щоб у йогуртах, які ти їси, його не було.

Броколі

Хрестоцвіті овочі, такі як броколі та цвітна капуста, містять складні цукри, які важко перетравлювати. Після вечері одними овочами не дивуйся, якщо буде здуття та розлад шлунку.

Молоко, м’який сир та морожене

І хоча серйозна аллергія на їжу зустрічається тільки у 4% людей, чутливість до лактози є у 65% дорослих. Щоб уникнути неприємних наслідків, намагайся з молочних продуктів їсти тільки тверді сорти сиру та йогурти.

Змажена їжа

«Змажена їжа може дуже швидко переміщатися по організму, що призводить до діареї», – каже лікар Ліберман.

Цитрусові

Кислотні продукти, такі як томатний соус і цитрусові, можуть викликати подразнення шлунка, аж до печії та кислотного рефлюксу.

Кукурудза

Тщательно пережовуй кукурудзу, бо інакше вона може спровокувати розлад шлунка: все через високий вміст целюлози, для перетравлення якої в організмі бракує ферментів.

Зернові продукти

Ціліакія, справжня непереносимість глютену в зернових продуктах, зустрічається дуже рідко, але фахівці з Гарвардської медичної школи кажуть, що сьогодні все більше людей відчувають здуття чи підвищене газоутворення після вживання таких здавалося б простих продуктів як хліб чи паста.

Горіхи

Їх дрібні кусочки можуть дратувати поверхню травної системи, тому, якщо так відбувається у тебе, замінюй цілісні горіхи оліями та пастами.