Вибираючи, чим би поснідати, майте на увазі: ранковий прийом їжі важливий не тільки і не стільки для фігури, скільки для міцного здоров’я. Правильний завтрак не тільки допомагає організму прокинутися, він запускає метаболізм і роботу травної системи на весь день.

Тому наслідки від неправильної ранкової трапези ми можемо відчувати протягом усього дня: відчувати млявість, відсутність концентрації і бажання чимось перекусити.

1. ВИПІЧКА

Класичний французький завтрак – чашка кави з круасаном – насправді не дуже корисний як для фігури, так і для здоров’я в цілому. По-перше, здоба містить багато швидких вуглеводів, а значить, насититися надовго таким завтраком не вийде. Вже за півгодини, максимум годину, ми захочемо їсти знову. І станеться це швидше за все тоді, коли ми прийдемо на роботу. А там – знову кава і печиво. Крім того, швидкі вуглеводи викликають різкі перепади рівня цукру в крові, які являють собою серйозне випробування для організму і виводять з ладу підшлункову залозу.

2. СОЛОДОЩІ: ЦУКЕРКИ, ШОКОЛАД

Цей варіант і завтраком-то назвати складно: з’їсти глюкози на щастя і запити це кавою чи чаєм? Ні, це точно не їда. Солодощі підвищувати рівень глюкози у крові, подарувавши трохи енергії. Але вона, звичайно ж, різко покине вас уже за півгодини. Не дивно, що цей “сніданок” не принесе користі ні для шлунково-кишкового тракту, ні для обмінних процесів організму.

3. КУКУРУДЗЯНІ ПЛАСТІВЦІ З МОЛОКОМ

Маркетологи називають їх корисним завтраком, але це лише рекламний трюк. Переважна більшість таких продуктів містить у собі величезну кількість цукру та смакових добавок. А єдиний цінний компонент злаків – клітковину – у потрібних кількостях містить лише 2% готових сніданків. Звичайно, після одного прийому такого ласощів ви не помітите погіршень, але спробуйте поїсти їх місяць – і болі в шлунку, а також висипання на обличчі вам забезпечені.

4. КАШІ, ЩО НЕ ПОТРЕБУЮТЬ ВАРІННЯ

Крупа, яка міститься у цих кашах, подрібнена та оброблена парою. Так, в ній є корисні мікроелементи, але їх кількість ні в якому разі не можна порівнювати з вмістом у звичайній гречці або вівсянці – останні явно виграють. Зміст корисною для шлунково-кишкового тракту клітковини, у “швидких” кашах у рази менше. А також у пакетиках, які не потребують варення, міститься величезна кількість хімічних добавок та цукру.

5. Яєчня зі змащеним беконом

Здавалося б, яйце та м’ясо – чудовий варіант для тих, хто хоче отримати з ранку пристойну порцію білка. Але тільки не у вигляді змаженого яйця з додаванням жирного бекону. Такий завтрак правильним не назвеш. Навряд чи ця страва подарує вам хоч щось, крім лишніх калорій та складнощів у роботі травної системи.

6. ПЛАВЛЕНІ СИРКИ З НАПОВНЮВАЧАМИ

Упевнені, що кілька сирних сирків можуть замінити корисний завтрак? Напрасно. Ці продукти швидше можна віднести до десертів та сладостей, ніж до сиру. Солодка і смачна сирна маса часто містить у складі пальмову олію, що вже має насторожити. До того ж цукру та штучних ароматизаторів у них стільки, що ваш організм вам точно “дякую” не скаже. А плавлені сирки часто готують з відходів виробництва, тобто з сиру, який не вдалося продати цілісним куском.

7. МАННА КАША

Манка – це одна з найбільш шкідливих каш для тих, хто стежить за фігурою: вона майже не містить складних вуглеводів та клітковини. Адже манка – це мука. Чи багато користі від звареної муки? Пшениця при такому сильному подрібненні втрачає свої поживні властивості. А вісь крохмаль та глютен залишаються. Перший дуже небажаний для тих, хто схильний до хвороб дихальних шляхів, а глютен може провокувати алергію та викликати порушення травлення.

8. БУТЕРБРОДІ З КОВБАСОЮ АБО СОСИСКИ

Так зазвичай снідають ті, хто любить з ранку щільно підкріпитися, запевняючи собі, що їдять м’ясо. Його в сучасних ковбасах дуже мало, зате у них достатньо смакових добавок. До того ж білий хліб чи батон, з яких найчастіше і готуються шкідливі бутерброди, – це майже та ж випічка, а отже, швидкі вуглеводи.

9. МЮСЛІ І ГРАНОЛУ

Одна справа, якщо такі готові завтраки не додано ароматизатори та підсолоджувачі, і зовсім інша, коли їх там більше, ніж за все інше. Яскраві смаки шкідливих мюслів провокують нас на збільшення порцій і поглинання добавки. Багато хто має звичку гризти такі завтраки, як снек, сидячи перед телевізором. Природно, переїдання спричиняє за собою збільшення маси тіла.