Часто після вживання деяких продуктів з’являються неприємні симптоми у вигляді печії та відрижки. Яка саме їжа може надовго зіпсувати настрій та здоров’я?

Ця страва потрапила до списку не «завдяки» своїй калорійності. У ньому міститься багато крахмалю та жиру (особливо якщо мова про горезвісну картоплі фрі або чіпси), за рахунок чого він ускладнює процеси травлення. Залишки неперетравленої їжі затримуються в шлунку, провокуючи додатковий викид шлункового соку та подальше відчуття «пожежі» в животі.

Спиртне підвищує кислотність шлунка – під його впливом виробиться надмірне кількість шлункового соку, який вскоре виходить за межі своєї «звичної» середовища, потрапляючи в стравохід. Лідером із стимуляції шлункової кислоти є червоне вино. У малих кількостях (близько 100 мл) воно допомагає покращити травлення, але у більш високих призводить до печії та відрижки.

Апельсини, грейпфрути, мандарини – всі вони улюбленці в осінньо-зимовий період завдяки наявності в них великої кількості витамину С. . Не варто зловживати цими фруктами, особливо на голодний шлунок.

Шоколад та інші солодощі, які містять какао бобі, надають розслаблюючу дію на м’язи, які контролюють роботу сфінктера між шлунком та стравоходом. В результаті перегородка розслаблюється і шлунковий сік потрапляє у стравохід, дратуючи його стінки та провокуючи печію.

Будь-які, навіть слабогазовані напої, містять вуглекислий газ. «Пульбашки» потрапляють у шлунок, дратують його стінки і призводять до посиленого газоутворення та появи відрижки. Крім того, при великій кількості напитку посилюється секреція шлункового соку, що надалі призводить до печії.

Твердий сир та сир – це продукти з високим вмістом білка та жирів. Потрапляючи в шлунок, вони стимулюють інтенсивні процеси травлення, від чого посилюється кислотність, виникає відчуття печіння в стравоході. Уникнути цього неприємного відчуття можна, якщо вибирати молочні продукти з низьким вмістом жиру.

Копченості відносяться до продуктів, з якими складно впоратися шлунково-кишковому тракту. Тому для їх перетравлення виділяється набагато більше соляної кислоти, що призводить до печії. Неперетравлені залишки їжі потрапляють у кишечник, від чого починаються процеси бродіння, посилюється газоутворення, з’являється відрижка та метеоризм. Крім того, магазинне копчене м’ясо містить глутамат натрію, який вдвічі ускладнює процес травлення.

Жувати жуйку після їжі корисно для очищення зубів від залишків їжі. Але в процесі жування в шлунок потрапляє повітря, що зумовлює появу відрижки. Крім того, якщо жуйка ментолові, може з’явитися і печія – ментол розслабляє м’язи сфінктера, від чого в стравохід потрапляє шлунковий сік.

Усілякі консерви та маринади – завсідники на столі починаючи з осені і до самої весни. І саме їх більшість вважають корисними для всього організму, в тому числі і для шлунково-кишкового тракту. Але не тут було, адже консерви часто містять уксус, який і призводить до появи печії за рахунок підвищення рівня кислотності.

Головна особливість гострих страв – посилення апетиту. Чим більше ми їх їмо, тим сильніше відчуття голоду. В результаті більш інтенсивно виробляється шлункових сік і, як у попередньому випадку, його надлишок потрапляє на чутливий до кислот стравохід.