Продукти, якими не варто занадто захоплюватися, щоб не підвищити рівень холестерину
Креветки та курячі яйця, які протягом багатьох років вважалися головними винуватцями підвищеного рівня «поганого» холестерину, дієтологи нарешті виправдали. Але, на жаль, залишилося безліч продуктів, якими не варто занадто захоплюватися — якщо ви, звичайно, дбаєте про здоров’я своєї серцево-судинної системи та плануєте дожити до глибокої старості, залишаючись здоровим та енергійним людиною. Ми зібрали добірку продуктів, які критично підвищують рівень небезпечного холестерину та з якими варто бути особливо обережними.
Солодка газована вода
Дієта з підвищеним вмістом цукру — одна з головних причин підвищення рівня «поганого» холестерину ЛПНЩ, а також одночасного зниження рівня «хорошого» холестерину ЛПВЩ. На жаль, солодкі напої та фруктові соки — найпоширеніша причина постійно підвищеного рівня цукру в крові, тож краще ними не зловживати. А ще краще – відмовитися від соків та газованої води зовсім.
Оброблене червоне м’ясо
Червоне м’ясо необхідне нашому здоров’ю: холестерин, що міститься в ньому, необхідний для створення нових клітин, а також вироблення важливих гормонів. Але все це справедливо тільки для червоного м’яса, приготованого безпечним способом. Що ж стосується продуктів, приготованих з обробленого червоного м’яса, то багато досліджень підтвердили прямий зв’язок між їх вживанням та підвищеним рівнем небезпечного холестерину.
Транс-жири
Це, безумовно, найнебезпечніші для нашого здоров’я продукти, які погіршують стан практично всіх важливих органів нашого тіла. Хлібобулочні вироби, деякі десерти і навіть деякі види шоколаду — всі ці продукти можуть містити транс-жири, які в свою чергу здатні різко підвищити рівень «поганого» холестерину.
Змажені продукти
Будь-які продукти, приготовлені у фритюрі, варто їсти якнайрідше, а найкраще — відмовитися від них зовсім. Олія, що використовується під час змаження, розігрівається до екстремально високих температур, що призводить до хімічних реакцій, у процесі яких утворюються транс-жири. А транс-жири підвищують рівень холестерину. Тож ніяких “фрі” — для нашої ж користі.
Легкі вуглеводі
Білий рис, білий хліб та макарони, приготовані не з твердих сортів пшениці — найпоширеніші приклади легких вуглеводів. Чим частіше ми їх їмо, тим вищий ризик утворення запальних процесів, а також підвищення рівня «поганого» холестерину.
Сухі завтраки
Мюслі та пластівці, залиті молоком — один із найбільш нездорових сніданків, який тільки можна придумати. По-перше, більшість готових сніданків робляться з рафінованих вуглеводів, практично повністю позбавлених клітковини та харчових волокон. По-друге, найчастіше до їх складу входити багато цукру та крахмалю, які збільшують ризик хвороб серця, а також підвищують рівень небезпечного холестерину. Так що тільки вівсянка!
Кокосове масло
На жаль, ще нещодавно вважалася чи не чемпіоном серед олій, кокосова олія містить багато насичених жирів і тому здатна підвищувати рівень поганого холестерину. Тож якщо ви дбаєте про здоров’я свого серця, краще віддавайте перевагу оливковій.
Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я. Всі матеріали розміщенні на сайті, виключно, для ознайомлення!