Знижка - 10% на весь медичний одяг по промокоду HALAT5
Продукти, що знижують рівень цукру в крові
Але він цілком може розвинутися, якщо довго ігнорувати цей тривожний симптом. І перше, що необхідно зробити, налагодити правильне харчування.
Морські союзники
Підбираючи продукти для здорового раціону, насамперед необхідно звертати увагу на їхній глікемічний індекс. Це показник того, як впливає на рівень цукру споживана нами їжа. Отже, які продукти знижують цукор у крові найкраще? Чемпіонами в цьому відношенні є морепродукти, адже їхній глікемічний індекс дорівнює 5. До того ж, згідно з дослідженнями, креветки, мідії та кальмари запобігають розвитку раку шлунка. Таким же глікемічним індексом має соєвий сир, він же тофу, насичений легкозасвоюваним білком, кальцієм, витаминами групи B і E. Обидва ці продукти будуть корисні і тим, хто посилено займається зниженням ваги. Не варто забувати, що цукровий діабет часто розвивається на тлі надлишкової маси тіла.
Лікування кольором
Овочі володіють низьким глікемічним індексом, який коливається від 30 до 70. До того ж усі вони багаті рослинною клітковиною та повільними вуглеводами. А отже, їх регулярне вживання в їжу забезпечує здоровий рівень цукру. Вибір варто робити на користь овочів зеленого кольору, оскільки в них міститься мінімальне кількість глюкози. З приходом весни кабачки, капуста всіх видів, шпинат, огірки, спаржа, сельдерей, листова зелень повинні бути присутніми в раціоні якнайчастіше. Стабілізувати цукор допомагають також помідори, баклажані, болгарський перець, буряк та редис. Багато дієтологів для профілактики діабету рекомендують запастися топінамбуром. Бульби цієї трав’янистої рослини зосередили у собі цілий комплекс вітамінів і мінералів, органічні кислоти та клітковину. Але найголовніше, у них присутній інулін — натуральний аналог інсуліну, який не дозволяє цукру підніматися вище за норму.
Корзина з фруктами
Фрукти, без сумніву, належать до продуктів, що знижує рівень цукру в крові. Їхній глікемічний індекс у середньому становить 25-40. Однак серед строкатого достатку далеко не всі плоди однаково корисні. Головними сокрушителями високого цукру є цитруси. Апельсини за рахунок корисної клітковини зменшують процес всмоктування цукру. Лимони нейтралізують дію інших продуктів із високим глікемічним індексом. Грейпфрути підвищують сприйнятливість організму до інсуліну. Аналогічним чином діє, що не належить цитрусам авокадо. Крім того, він рясніє мононенасиченими жирами, розчинною клітковиною, фолієвою кислотою та антиоксидантами. Яблука, то неодмінно зі шкіркою, теж ефективно стабілізують рівень цукру в крові. А при частому вживанні вони перешкоджають розвитку сердечних захворювань, яким діабетики схильні більшою мірою, ніж здорові люди.
Крупиці здоров’я
Вже згадана клітковина — потужне зброя проти підвищеного цукру, оскільки вона замедлює процес засвоєння глюкози. Важливим джерелом цього цінного елементу, крім овочів та фруктів, є боби, злаки та орехи. Сочевиця, горох, соя, турецький нут, біла та червона фасоль живлять організм корисними вуглеводами. Рівень цукру при цьому залишається в нормі. Серед злаків бал правити вівсянка та різні каші на її основі. Головне, не псувати їх цукром. Солодкість цієї страви додасть курага, банан чи груша. А якщо додати до злаків горіхи чи гарбузове насіння, вийде найздоровіший завтрак для діабетика. До речі, будь-які горіхи і самі по собі є дієвим стабілізатором цукру. Всього 50 гр фундуку, миндалю чи волоських горіхів на день буде цілком достатньо для оздоровлення. Але не забувайте, що цей продукт дуже калорійний і важко засвоюється організмом.
Рятівні прянощі
Усілякі спеції та трави, за словами лікарів-дієтологів, є гарною профілактикою діабету. До того ж їх найпростіше використовувати для створення рецептів, що знижують сахар. Особливо ефективно справляються з цим завданням уксус, гірчиця, імбир та будь-яка зелень. Але головною рятівницею для діабетиків є кориця. Поєднання поліфенолів і магнію імітує дію інсуліну, завдяки чому рівень цукру помітно знижується. Щоб відчути позитивний ефект, слід приймати? ч. л. цієї прянощі щодня. І звичайно ж, корицю можна додавати у різні страви, включаючи м’ясо та рибу. Часник — ще одна дуже корисна добавка, завдяки якій підшлункова залоза виділяє інсулін з підвоєною силою. До того ж часник збагачує організм антиоксидантами та надає загальнозміцнюючу дію. Вищеперелічені продукти не помешкають включити в раціон навіть тим, хто не має явних проблем із підвищеним сахаром. Адже своєчасна профілактика ще нікому не помешкала.
Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я. Всі матеріали розміщенні на сайті, виключно, для ознайомлення!