Вона – з класу каротиноїдів, але в 2-3 рази активніша, ніж, припустимо, бета-каротин, який міститься у моркві та у багатьох продуктах. Найцінніший же лікопін ми знайдемо лише у червоних помідорах і більше ніде, передає sutura.org.ua

Але якщо ми будемо щодня з’їдати навіть по тазу салату з помідорів, інфаркт і рак аж ніяк не віддалятимуться: кишечник здатний засвоювати лікопін тільки розчинень у рослинному маслі, причому попередньо добре розігрітому.

Виходить, жарений помідор незрівнянно корисніший за сирий – він дарує нам 100 % міститься в ньому лікопіну.

Ось звідки відомий рецепт – яєчня з помідорами.

Втім, навіть не знаючи кулінарної біохімії, я чомусь завжди кидаю на яєчню зверху кружечки помідорів. Але, виявляється, робити треба не так, а рівне навпаки: спочатку підсмажити на рослинній олії розрізаний на диски або дрібно порізаний помідор, а потім залити його яйцями. Тільки в цьому випадку лікопін буде якісно виділений з помідора.

Любителів томатного соку теж доведеться розчарувати: приготований без нагрівання, цей сік збагачує нас хіба що витамином С, але цілющого лікопіну-геропротектора він нам аж ніяк не дає.

Зате їм багата томатна паста, яку готують із обов’язковим нагріванням. Найкраща – та, що приготовлена ​​з зрілих томатів, вирощених під пекучим південним сонцем (вона продається у супермаркетах у великих консервних банках).

У своєму складі паста не містить жодних компонентів, крім звичайної солі. До м’ясних страв, картопля, макаронів, піци замість смачного багатокомпонентного кетчупу варто додавати корисну томатну пасту.

Спеціальна група світового протиракового союзу обстежила великі когорти людей у ​​середземноморських країнах.

Вона дійшла висновку: чоловіки тут хворіють на рак передміхурової залози значно рідше – можливо, саме через те, що їсти спагетті та піцу, популярні в цих краях, з томатною пастою.

Цей висновок перевірили на мішах і щурах, у яких була схильність до опухлинних патологій. Тваринам додавали в їжу томатну пасту, завдяки чому у багатьох із них опухоли не розвинулися.

Профілактичний ефект томатної пасти ще відчутнішою, якщо прожарити на рослинній олії. Змажити треба до того моменту, поки олія не почервоніє.

При цьому загальна маса продукту зменшується приблизно вдвічі: вода випаровується, а червоне помідорне масло займає її місце.

До речі, саме так роблять, готуючи український борщ. Смажені помідори додають у свої національні страви греки та іспанці. Значить, люди здавна інтуїтивно відчували, як правильно витягувати найцінніше речовина, певно, навіть не здогадуючись про його існування.

Помідорне масло – прекрасне і доступне засіб для профілактики серцево-судинних та онкологічних захворювань.

Бажаємо вам Здорового Довголіття!