При яких захворюваннях краще скоротити вживання чаю і навіть відмовитися від нього

Головна / unsorted / При яких захворюваннях краще скоротити вживання чаю і навіть відмовитися від нього

Чай — і чорний, і зелений, і інших, екзотичніших різновидів — заведено вважати дуже корисним для здоров’я. Дійсно, він багатий на корисні антиоксиданти, які благотворно позначаються на стані сердечно-судинної системи, допомагають контролювати рівень цукру в крові, прискорюють метаболізм і навіть знижують ризик вікових когнітивних розладів. Лікарі рекомендують випивати в день дві-три чашки гарячого напою, але попереджають: якщо ви страждаєте певними хронічними і навіть гострими захворюваннями, від чаю краще відмовитись. Розповідаємо, які хвороби категорично несумісні з чаєм.

Камені у почках

Зелений чай містить багато оксалатів – солей щавлевої кислоти. Якщо пити цей напій регулярно, солі можуть накопичуватися в організмі і спровокувати утворення каменів у почках або жовчному міхурі, а якщо ви вже страждаєте на ці захворювання, вживання зеленого чаю може призвести до погіршення стану.

Виразка шлунку і дванадцятипалої кишки

Теофілін, якого багато і в чорному, і в зеленому чаї, може пригнічувати вироблення сполук фосфорної кислоти, що може призвести до підвищеної секреції шлункової кислоти. Це своєю чергою може спровокувати утворення нових язв та погіршення вже наявних.

Атеросклероз і гіпертонія

У чаї, особливо зеленому, вміст кофеїну вищий, ніж у каві. Крім того, додаткову збудливу дію може надавати вже згадуваний теофілін: разом ці речовини змушують кору головного мозку працювати більш активно, через що кровоносні судини звужуються, що і може призвести до підвищення тиску і навіть утворення тромбів.

Остеопороз

Строго кажучи, всім нам після 50 років варто обмежити споживання міцного чаю. У цьому віці через активне вимивання кальцію наші кістки стають більш крихкими, а фтор, якого багато в міцному чаї, накопичуючись у кістках, робить їх ще більш уразливими. Але якщо ви страждаєте від остеопорозу, то від чаю вам варто утримуватися і в молодшому віку.

Анемія

Чай здатний «зв’язувати» молекули заліза, що надходити з їжею, і погіршувати його засвоєння організмом, особливо якщо пити його одразу після їжі. До такого висновку у 2011 році дійшли фахівці Каліфорнійського університету. Тому, якщо у вас діагностована анемія, краще утриматися від вживання чаю або хоча б не пити його одразу після їжі.

Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я. Всі матеріали розміщенні на сайті, виключно, для ознайомлення!