Експерти Європейської асоціації дієтологів та гастроентерологів склали рейтинг найкорисніших продуктів, які містять необхідні для організму мікроелементи та легко засвоюються.

1. Помідори

Перше місце у рейтингу посіли помідори. Їх цінність – у великій кількості активного антиоксиданту лікопіну, клітковини та калію. Завдяки антиоксидантним властивостям помідори (а також томатний соус, приготування з них) допомагають організму боротися з раковими клітинами, вони також корисні для серцево-судинної системи та допомагають знизити артеріальний тиск.

2. Вівсянка

На іншому місці – вівсянка, в якій багато рослинних білків, клітковини, вітамінів групи В та розчинних харчових волокон. Вживання вівсяної каші захищає від підвищеного тиску, очищає травну систему від токсинів. Є вівсянку рекомендується 1-2 рази на тиждень уранці.

3. Ківі

Плоди ківі посіли третю позицію у рейтингу. Ці фрукти містять витамини А, С і Е, їх насіння – жирні кислоти омега-3. Ківі допомагають підтримувати здоров’я сосудів, артеріальний тиск, також вони прискорюють обмін речовин і допомагають худнути.

4. Виноград

Четверте місце рейтингу отримав виноград. Виноград темних сортів уповільнює процеси окислення в організмі, що захищає від появи злоякісних новоутворень. Також виноград дуже корисний для сосудів – він перешкоджає утворенню тромбів.

5. Риба та морепродукти

На п’ятому місці риба та морепродукти. У них містяться жири, витамини, мінерали та мікроелементи, що покращують стан судин та артерій. Дієтологи рекомендують вживати їх 2-3 рази на тиждень.

6. Броколі

Брокколі – на шостому рядку. Брокколі допомагає організму відновитися після перенесених захворювань, він корисний для печінки, серцево-судинної системи, шлунково-кишкового тракту, а також при нервових зривах та при порушенні обміну речовин. Також він дуже потрібний літнім людям, дітям і вагітним жінкам.

7. Авокадо

Сьоме місце посіли плоди авокадо. Завдяки вмісту особливих жирних кислот авокадо робить міцнішими кровоносні судини та серце, а його ферменти допомагають організму регулювати рівень цукру в крові. Також авокадо позитивно впливає на мозок – при його регулярному вживанні знижуються дратівливість і втома, покращується самопочуття в цілому.

8. Яйця

Вчені рекомендують з’їдати мінімум 4 яйця на тиждень. Вещества, що містяться в яйцях, допомагають нейтралізувати шкоду, яку завдає сосудам навколишнє середовище. Крім того, вони насичені кальцієм і лецитином, за рахунок чого запобігають швидке старіння.

9. Часник

На дев’ятому місці у рейтингу – часник. Про його корисні властивості відомо з давніх-давен: він допомагає зберегти судини здоровими, а також знижує рівень поганого холестерину в крові. Крім того, вважається, що вживання чесноку може запобігти зараженню деякими захворюваннями, що передаються повітряно-крапельним шляхом.

10. Оливкова оліяНарешті на десятому місці у рейтингу – оливкова олія першого віджиму. Втримуються мононенасичені жирні кислоти, зокрема – олеїнова кислота, яка знижує рівень холестерину в крові. Оливкова олія легко засвоюється організмом, знижує апетит, прискорює обмін речовин і благотворно впливає на шлунок.