Колівання ваги, рівня холестерину та цукру, а також артеріального тиску можуть впливати на підвищення ризику серцево-судинних захворювань та ранньої смерті. Такого висновку дійшли вчені після завершення нового дослідження.

Фахівці використовували надані Корейською національною системою медичного страхування дані про стан здоров’я понад 6,7 млн. Люди, які раніше не стикалися з діабетом, гіпертонією, підвищенням рівня холестерину чи сердечними нападами. Протягом 7 років всі добровольці тричі проходили різні перевірки стану здоров’я, інформує sutura.org.ua

У матеріалах, отриманих вченими, вказувалися дані про зміни маси тіла учасників, систолічного артеріального тиску, рівня холестерину та рівня цукру в крові на натще. Вперше автори експерименту прийшли до висновку, що різкі зміни цих показників пов’язані зі збільшенням негативного впливу на здоров’я серцево-судинної системи. Ризик не знижується, навіть якщо хоча б один із вимірів часто коливається.

У тих, хто за період спостережень мав найбільшу мінливість показників, а ризик смерті був вищий на 127%, вони на 43% частіше стикалися із сердечним нападом, а ризик інсульту був на 41% вищий на відміну від тих, чиї показники не коливались.

Крім цього, вчені окремо оцінили, яке вплив на людей роблять виміри більш ніж на 5% або на гіршу, або на краще. Виявилося, що в обох випадках різка мінливість призводить до збільшення ризику ранньої смерті.

Один із авторів експерименту Сінг-Хван Лі закликає медичних працівників звернути увагу на варіабельність артеріального тиску, рівня цукру та холестерину в крові, а також на стрибки ваги тіла. Спроба стабілізувати подібні показники може стати важливим кроком на шляху покращення здоров’я цієї категорії пацієнтів.