У деяких колах вважається, що ферменти та поживні речовини, які спочатку містяться в продуктах харчування, можуть руйнуватися від впливу вогню, і саме тому варто спробувати перейти на так звану сиру дієту, пише sutura.org.ua Треба сказати, багато хто справді вдохнувся на цій інформації і почав практикувати сироїдіння. Щоправда, інформація про те, що насправді відбувається з їх тілами, досить суперечлива.

Що можна?

Правила сироїдів досить жорсткі, і бездумно їсти тільки сиру їжу може бути небезпечно для організму. Адже це означає, що вам не можна молоко та молочні продукти з магазину, рибу та м’ясо. Залишаються, по суті, тільки орехи, пророщені або розмочені у воді злаки, сирі яйця (якщо ви підете на такий ризик), ну і овочі з фруктами. При цьому, перше, що може трапитися з вашим тілом, – це харчове відруєння, оскільки при термообробці все ж таки вмирає частина хвороботворних бактерій, а при пастеризації молока воно стає на порядок безпечніше. Сирі м’ясо і риба – це досить дивна ідея, навіть якщо ви раптом вирішили стати сироїдом. Втім, їх можна в’ялити чи солити.

Перший ефект

У їжі, яку не готують, за визначенням менше натрію. Ви не солитимете ваші фрукти або злаки – це несмачно, так і сіль не розчинитися за таких умов. Саме по собі це добре. Від низької кількості натрію зменшиться кров’яний тиск та покращиться здоров’я нірок, а також зменшиться ризик діабету. При цьому, швидше за все, швидко відбудеться втрата ваги. По-перше, за рахунок зниження кількості рідини в організмі, по-друге, просто за рахунок того, що ви не станете їсти змаженого та печеного.

Перші ризики

Їсти тільки сирі продукти – автоматично означає звуження раціону до їжі рослинного походження. Молоко, яйця, м’ясо та риба без термообробки у більшості випадків непридатні в їжу. Висновок з такого положення простий – без компенсації достатньої кількості білка кількість вашої м’язової маси буде різко знижуватися, ви відчуєте слабкість і нездужання. Доведеться приймати витамини і мінеральні добавки, але не факт, що організм їх засвоюватиме досить добре.

Системна помилка

Фанати сирої дієти стверджують, що приготування їжі робить її токсичною. Тим, хто наважується на таку дієту, слід знати, що жодними науковими дослідами це не доведено. Тобто, якщо ви відчуєте, що у вашому організмі поменшало токсинів, то з великою часткою ймовірності це буде порівняти з ефектом плацебо. Також сирий раціон абсолютно точно врятує вас від білка, заліза, кальцію, витамину B12 – з продуктів, які можна їсти сирими, ці речовини просто не засвоюватимуться. З іншого боку, ви недоотримає бета-каротин і лікопін. Їх багато в овочах, але без термообробки вони майже марні.

Природний качан

Адепти сироїдіння стверджують, що сирий раціон корисний вже тому, що в природі ніколи не було закладено механізму термообробки їжі, і всі тварини їдять її сирою і живуть як би відмінно. Все так, але еволюцію ніхто не відміняв. Справа в тому, що наше тіло вже пристосувалося отримувати поживні речовини не з підніжного необробленого корму і польової трави, а з складно приготованих страв. Цей етап перебудови організму не можна відкотити назад, сівши на сиру дієту. Організм повинен докладати дуже багато зусиль, щоб переробляти сиру їжу, а це не завжди добре для нього.

Гормональний ризик

Якщо навіть не заперечувати корисність необроблених овочів, варто згадати про одне їх властивості, що може проявитися на тлі загального послаблення організму від сироїдіння. Наприклад, цвітна та брюссельська капуста, брокколі та деякі інші хрестоцвіті містять речовини, що блокують функцію щитовидної залози і в кінцевому підсумку призводять до гіпотиреозу. Для людей, які мають схильність до порушень щитовидної залози, ця речовина може погіршити здатність організму виробляти важливі гормони.

Насильство над тілом

Насильство над організмом стане неминучим, якщо не давати йому їжу, вже підготовлену до перетравлювання. А така підготовка здійснюється лише після термообробки. Овочі, фрукти та злаки мають волокнисту структуру, переварити яку якісно можна, тільки якщо є спеціальний шлунок. Наприклад, як у жуйних тварин – з чотирма відділами. У людини, зрозуміло, такого шлунку немає, тому волокниста целюлоза виходить з організму практично в тому ж вигляді, в якому в нього потрапила, попутно викликаючи ускладнення у ШКТ.

Обкрадений організм

Якщо продукти погано перетравлюються, значить тіло недоотримує поживних речовин, навіть якщо вони вдосталь містяться в споживаних продуктах. Високі температури, яким піддається їжа під час приготування, вивільняє витамини і мінерали з твердих волокон і дозволяє їм достатньо добре засвоитися. Деякі продукти справді варто їсти тільки сирими, але важливо, щоб у організму була можливість полегшити собі деякі етапи переробки їжі та вивільнення їх поживних речовин.