Шлунок, коли він порожній, реагує на різну їжу по-різному. Навіть деякі корисні продукти харчування не варто їсти на порожній шлунок. Оскільки це може призвести до проблем із кислотністю, діареї та інших аналогічних реакцій. А щоб розібратися у харчуванні, пропонуємо прочитати нашу статтю, передає sutura.org.ua

Що не рекомендують їсти на порожній шлунок

Томаті

Вживання томатів на порожній шлунок може підвищити кількість шлункової кислоти через наявність у них таніну. Це збільшує ризик утворення виразки.

Кава

Якщо вранці в першу чергу ви п’єте кофе, пам’ятайте, що вона здатна підвищити кислотність у шлунку, і нанести йому шкоди. Знову ж таки, якщо ви п’єте кофе відразу ж після їжі, вона перешкоджає засвоєнню важливих мінералів з їжі. Наприклад, кальцію та заліза. Тому краще пити кофе за дві години після їжі.

Цитрусові

Апельсини, лимони та інші кислі фрукти можуть спровокувати появу неприємних симптомів у людей з проблемами шлунку, печію або запаленням стравоходу.

Газовані напої

Вживання газованих безалкогольних напоїв, з цукром або без (мінеральна вода), на порожній шлунок може пошкодити слизову оболочку шлунка. А також призвести до зниження кровопостачання до органу.

Солодкі напитки

Солодкі напої, у тому числі свіжовичавлений сік, на порожній шлунок дуже швидко підвищують рівень цукру в крові. Такі напитки підсилюють відчуття голоду і бажання знову поїсти. Найкраще пити після їжі.

Гострі спеції

При вживанні на порожній шлунок гострі спеції (наприклад, імбір, перець тощо) стимулюють рясні вироблення шлункового соку. Як наслідок, можуть пошкодити слизову оболочку шлунка.

Йогурт

Якщо є йогурт на порожній шлунок, концентрована шлункова кислота зруйнує пробіотики лактобактерії, що містяться в продукті. Тобто ніякої користі від йогурту вранці ви не отримаєте.

Що можна їсти на порожній шлунок

Яйця

Дослідження показують, що вживання яєць на завтрак зменшує загальне споживання калорій за весь день. Найкраще їх їсти у вареному та змаженому вигляді на більш корисному маслі – оливковому або кокосовому.

Вівсянка

Вівсянка утворює захисну кулю на слизовій оболонці шлунка, таким чином захищаючи його стінки від пошкодження надмірною кількістю соляної кислоти.

Горіхи

Волоські горіхи, фундук, мигдаль та інші горіхи знижують ризик утворення виразки, оскільки нормалізують кислотність (показники pH) шлунка. Також вони дають відчуття ситості. Це відмінний продукт для перекусів, коли ви голодні, але не можете повноцінно поїсти.

Гречана крупа

Гречку добре їсти особливо вранці, адже вона покращує травлення. Інший її плюс полягає у багатому змісті у продукті залізу, білків та вітамінів.

Чорниця

Чорниця досить добре переноситься шлунком з ранку. Її корисно їсти на завтрак. Крім цього, чорниця прискорює метаболізм, покращує здоров’я мозку (пам’ять) і регулювання тиску крові.

Кавун

Ця ягода відмінно підходить на порожній желудок, особливо як завтрак. Адже арбуз містить багато води та мінералів (організм вранці трохи обезводнень). Крім того, в ньому є лікопін, який корисний для серця, шкіри, а також регулювання рівня цукру в крові.

Мед

З медом все йде більш індивідуально, але в цілому його можна їсти на порожній шлунок. Він покращує травлення, корисний для імунної системи, а також має протиірусні та антибактеріальні властивості.