Даруємо знижку -10% по промокоду HALAT5
Що станеться з організмом, якщо вживати гострий перець та інші пряні приправи
Напевно, у тебе є знайомі, які терпіти не можуть гострі страви і в ресторанах додають при заказі: «Ніякого перцю, будь ласка!». Проте експерти кулінарної індустрії стверджують, що таких людей набагато менше, ніж любителів поекспериментувати зі спеціями. Азіатські та латиноамериканські країни – великі майстри щодо міцних страв; на щастя, зараз і у нас можна спробувати гострі хіти різних кухонь світу чи придбати необхідні спеції, щоб приготувати вдома невеликий і їстівний вулкан, інформує sutura.org.ua
За десятиліття вимушеної харчової помірності пряна їжа в нашій країні отримала негативну репутацію за якість здатність викликати проблеми зі здоров’ям – від гастриту до язв. Безумовно, дуже гостра їжа потребує професійних навичок, але у помірних варіаціях вона не те що не шкідлива, а навіть корисна для здоров’я. Випалювати шлунок приправами не рекомендується, але трохи чилі та міксу з перців – правильна добавка до дієти. Пояснюємо чому.
Пряна їжа зміцнює здоров’я
У перці чилі міститься алкалоїд капсаїцин, який створює пекучий смак. Вчені стверджують, що жителі Латинської Америки (наприклад, Мексики та Бразилії), у чиєму раціоні повно спецій, менш схильні до деяких видів раку, ніж населення західних країн. Дослідження підтвердили, що капсаїцин здатний вбивати ракові клітини, що виникли у легенях, підшлунковій та передміхуровій залозах, при цьому не завдаючи шкоди здоровим органам. Австралійське дослідження також виявило, що перець чилі захищає від накопичення холестерину і здатний зменшити потребу в ін’єкціях інсуліну. Більш того, капсаїцин запобігає лишньому виділенню шлункової кислоти, тому щоденне вживання міні-дози чилі насправді може знизити ризик виникнення язв.
Спеції спалюють кілограми
Ніхто вже не сперечається, що пекучі приправи допомагають боротися з вагою, – цей факт давно доведено. Гострі спеції прискорюють обмін речовин і стимулюють метаболізм, що, у свою чергу, змушує організм спалювати енергію ефективніше і набагато швидше. До того ж добавка чилі до меню знижує почуття голоду між їдою і служить хорошим способом контролювати вагу.
Каррі на обід – суцільна користь
Наваристий індійський каррі (або малайзійський суп каррі лакса – м-м-м, смакота!) – не просто ароматна, але і надзвичайно корисна їжа, оскільки комбінація різних перців, спецій, чилі та куркуми надає позитивний ефект на циркуляцію крові та допомагає при сердечно. -судинних захворюваннях, запобігаючи утворенню тромбів і зміцнює кровоносні судини Більше того, куркума, базова спеція приправи під назвою каррі, містить куркумін, що володіє протизапальними властивостями.
Приправи допомагають від застуди та нудьги
Так, вони здатні довести нас до сліз, але ще пекучі приправи допомагають позбутися від нежитю та закладеності носа. Оскільки перці, як чилі, підвищують температуру тіла, вони також здатні полегшити симптоми грипу та лихоманки, працюють як відхаркувальний засіб, полегшують бронхіальні загострення і допомагають при астмі. Вчені вважають, що регулярне вживання помірно гострих страв сприяє не тільки зменшенню запалення, полегшенню болю, але і підвищенню настрою завдяки ендорфінам, які виділяються через загальне «розігріву» організму.
Наступного разу, коли відчуєш, що рот буквально горить від першої ложки каррі, необачно замовленого в індійському ресторані, пам’ятай, що це природна реакція тіла у спробі виробити толерантність. Регулярно практикуючись, ти звикнеш до гострих страв. Якщо твій поріг гостроти поки невисокий, проси готувати для тебе лайт-версію, а коли готуєш сама, додавай чилі по трохи, змішуючи з м’якими та нейтральними продуктами, наприклад, картоплею чи обжареними овочами. І не перестарайся: надмір пекучих спецій може все-таки призвести до проблем зі шлунком. Трохи гостроти в розумних дозуваннях – корисна звичка, яка додасть тобі гурманських насолод.
Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я. Всі матеріали розміщенні на сайті, виключно, для ознайомлення!