Знижка - 10% на весь медичний одяг по промокоду HALAT5
Що випити взимку? Рецепти зігріваючих напитків
Порада “пийте більше рідини” актуальна не тільки в спеку: якщо влітку організм втрачає воду з потом, то в морозі – разом з парою з рота. Але в холоді рідина потрібна не тільки для того, щоб спастись від зневоднення – зігріваючий напій допоможе уникнути переохолоджень та застуд. Привчитеся брати з собою термос з теплим питтям під час прогулянок на вулиці. Відчувши, що починаєте замерзати, зробіть 1-2 ковтки – зігрієтесь моментально. Які напої приготувати взимку, розповіли дієтолог Катерина Павлова та лікар-імунолог Олена Вербицька.
МОРС зі свіжих або морожених ягод
150 г ягід (журавлини, чорної смородини, малини, брусниці, ожини, обліпихи) перетерти вручну або перемолоти в блендері, розвести 1 л холодної кип’яченої води, додати 150 г цукру і дати напою настоятися близько 2 годин.
Абсолютно всі види морсів, у тому числі з овочів та фруктів, корисні. Ягідні напої багаті на витамини (A, PP, C, група B) та мінерали (залізо, кальцій, фосфор, магній, калій). Смородиновий морс, наприклад, запобігає запаленню, зміцнює судини та імунітет. Морс зожини нормалізує діяльність нервної системи та шлунково-кишкового тракту. Загальнозміцнюючими, жарознижувальними, тонізуючими та антисептичними властивостями володіє журавлинний напій. А вишневий морс знижує рівень шкідливого холестерину в крові.
Крім алергії на конкретні інгредієнти, протипоказань немає. Пити морс бажано до їди, при гастриті з підвищеною кислотністю – не менше ніж за 1,5-2 години.
КОМПОТ із сухофруктів без цукру
Компот із сухофруктів (узвар) зазвичай варять із слив, яблук, груш, абрикосів, вишні, додаючи цукор і спеції.
Крім вітамінів А, В1, В2, В3, С, у складі узвару міститься багато пектину, а також клітковина та глюкоза. Цей диво-напій зміцнює імунітет, покращує роботу ШКТ, серцево-судинної та дихальної систем, тонізує, виводить солі та шкідливий холестерин. Крім того, узвар – відмінний засіб для боротьби з похміллям: він бадьорить і виводитиме накопичені токсини. Особливу функцію несе і кожен плід окремо. Так, наприклад, чорнослив допомагає налагодити роботу кишечника, курага корисна тим, хто страждає від підвищеного тиску та серцево-судинних захворювань, глід – людям, у яких знижений імунітет. Яблука та груші – відмінні антиоксиданти, які виводять з організму вільні радикалі.
Через великий вміст у сухофруктах фруктози не рекомендується варити надто концентрований напій. З цієї причини в нього не варто додавати сахар. Пити потрібно не більше 2-3 склянок і бажано у першій половині дня.
ЗБИТЕНЬ: мед і прянощі
Додаємо на склянку води 150 г меду і кип’ятимо 2-3 хвилини, знімаючи піну. Потім розчиняємо у склянці гарячої води 100 г цукру і вливаємо у медову суміш. Варимо на малому вогні до утворення однорідної консистенції. У ємність із двома літрами води додаємо 2 г меленої кориці, 2 ч. л. меленого імбиру, кілька листочків сухої м’яти, 5 горошин чорного перцю, 5 квітів гвоздики і доводимо суміш до кипіння, проціджуємо. З’єднуємо медово-сахарний сироп та ароматний відвар, добре перемішуємо та охолоджуємо.
Напій стимулює обмін речовин, має жовчогінну, зігріваючу, протизапальну та антипаразитарну дію. Пити збитень треба хвилин за 20 до їди.
“Приступивши до приготування збитню, враховуйте, що при високих температурах всі цілющі властивості меду губляться, тому, можливо, варто додати мед вже після того, як напій трохи охолоне, – радить Катерина Павлова. – Відхилятися від рецепту варто і з інших причин. Так , наприклад, не забувайте, що мед містить фруктозу – швидкі вуглеводи, тому їм краще не зловживати: не більше 1 ч. л.
АПЕЛЬСИН та КОРИЦЯ
Нарізаний на дольки апельсин і 1-2 палички кориці заварюємо літром гарячої води (можна прямо в термосі) і залишаємо настоюватись приблизно на 8 годин.
Кориця допомагає покращити обмін речовин, піднімає настрій, зігріває, допомагає боротися з глистами. Апельсин містить велику кількість вітамінів і мінералів, які зимою особливо необхідні. Найважливіший із них – витамин С.
При сильному нагріванні вітамін С руйнується. Щоб його зберегти, краще заливати апельсин і корицю не кропом, а теплою водою.
ГАРЯЧИЙ ШОКОЛАД
Щоб приготувати десерт, потрібно 250 мл молока, 1-2 ст. ложки води та 100 г чорного шоколаду (не менше 70%). Плавимо скибочки шоколаду, розмішуючи з водою, до утворення однорідної маси (можна на водяній бані). У окремому посуді доводимо до кипіння молоко, у нього тонкою цівкою вливаємо шоколадну масу. Постійно помішуючи, варимо напій кілька хвилин. При бажанні можна додати цукор, корицю, ваніль. Отриману густу суміш гарненько збиваємо та розливаємо по чашках.
Гарячий шоколад стимулює роботу мозку, прискорює обмін речовин, надовго насичує та живить організм. Безсумнівний плюс – виділення внаслідок вживання шоколаду ендорфінів (гормонів радості), завдяки чому покращується настрій, підвищується життєвий тонус.
“Гарячий шоколад досить калорійний, – нагадує Катерина Павлова. – Крім того, містить багато жирів і цукор, який впливає на скачки інсуліну, тому шоколад протипоказаний людям із лишньою вагою та діабетикам. Всі інші зимою, коли енерговитрати на зігрівання організму великі, можуть дозволити собі невелику порцію цього ласощів у першій половині дня.
І ЯКО ТАКОЖ. Подібними властивостями володіє і какао – напій заряджає енергією, підвищує життєвий тонус, сприяє виділенню в організмі ендорфінів, зігріває. Через високу калорійність дієтологи не рекомендують пити більше однієї чашки напою на день. Протипоказань людям із непереносимістю лактози.
Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я. Всі матеріали розміщенні на сайті, виключно, для ознайомлення!