Овочі та фрукти давно стали невід’ємною частиною нашої життя. Щодня ми їмо їх сирими та вареними, п’ємо у вигляді соків і додаємо до страв у вигляді приправ. Однак ці здавалося б вже досконально відомі дари природи сховують просто дивовижні факти. Хочете знати?

1. Заморожені фрукти та овочі не поступаються за своєю живильною цінністю свіжим. Усупереч загальноприйнятій думці, в заморожених овощах і фруктах міститься стільки ж поживних речовин, скільки і у свіжих. Це доводять останні дослідження, проведені FDA (Food and Drug Administration). Аналогічна ситуація і з овочевими та фруктовими соками.

2. Несподівано, але деякі овочі та фрукти містять токсині. Найвідомішим із них є ціанід. Його невелика кількість знаходиться у насінні яблук, абрикосів та персиків.

3. Капуста брокколі містить більше білка, ніж стейк. Півсклянки брокколі містить більше 2,5 г клітковини і 2 грами білка — більше ніж стейк! Але, на відміну від м’яса, цей незвичайний овоч не містить насичених жирних кислот і не підвищує рівень холестерину в крові.

4. Яблука доставляють більше енергії ніж кава. Вранці однозначно варто з’їсти яблуко, а краще кілька. Завдяки високому вмісту вуглеводів, витаминів та мінеральних речовин вони чудово бадьорять і надають організму енергію на цілий день.

5. Баклажані дуже ефективно знижують рівень холестерину. Завдяки включенню в дієту страв з баклажану, можна швидко та ефективно знизити рівень холестерину та інших типів шкідливих жирів у крові.

6. Краще не їсти грейпфрут після прийняття ліків. Вещества, що містяться в грейпфрутах можуть викликати небезпечну для здоров’я людини хімічну реакцію з речовинами, що входять до складу деяких ліків. Тому, медичні препарати не можна запивати грейпфрутовим соком або заїдати плодами.

7. Шкірка овочів та фруктів зазвичай містить найбільше кількість мінеральних та питних речовин. Морква, яблука та огірки у своїй шкірці містять велику кількість поживних речовин, мікроелементів та вітамінів. Очищаючи її, ми їх втрачаємо. Крім того, шкірка містить значне кількість харчової клітковини.

8. Фрукти допомагають попередити виникнення смертельно небезпечних захворювань. Відмова від сладкого на користь фруктів знижує ризик виникнення ожиріння, часто йде у парі із цукровим діабетом та онкологічними захворюваннями.

9. Цибуля запобігає виникнення астми та деяких ракових захворювань. Це можливо завдяки сульфідам, які заспокоюють запальні реакції.

10. Під шкіркою апельсинів є корисні речовини. Полезно з’їдати апельсин разом з білою частиною шкірки, оскільки вона містить велику кількість клітковини та флавоноїди, що посилюють дію витамину C.