Іноді причина поганого самопочуття, головного болю або втоми прихована у банальної звичці їсти багато хліба та сладкого. Просто ваш організм не може впоратися з такою кількістю вуглеводів!

Але перш ніж звинувачувати вуглеводи у всіх проблемах, нагадаємо, що вони є основною їжею і містяться у величезній кількості продуктів. Просто важливо розуміти різницю між простими вуглеводами (цукор) та складними (білий хліб), інформує sutura.org.ua

Категорія складних вуглеводів може бути також розділена на дві підгрупи: рафіновані та нерафіновані. Різницю між ними розуміти дуже важливо, тому що це допоможе вибудовувати здорові звички харчування у майбутньому. З одного боку, існують нерафіновані вуглеводи: фрукти, сирі овочі та цільні зерна. Усі ці продукти належать до категорії здорового харчування.

А з іншого, є вуглеводи рафіновані: білий хліб, багато бакалійних продуктів, крупи, рис, макарони, готові пластівці на завтрак та солодощі, які ми зазвичай купуємо “до чаю”. Зазвичай, вони не містять питних речовин і з цієї причини їх можна вважати “порожніми” калоріями, які мають високий глікемічний індекс, що призводять до швидких стрибків цукру у крові та рівня інсуліну. Саме вони можуть стати причиною безлічі нездужань: головного болю, стомлюваності, сонливості, запаморочення і навіть забудькуватості.

Підвищений холестерин

Вас турбує підвищений рівень холестерину? Це часто пов’язано з великою кількістю швидких вуглеводів у харчуванні, які не вимагають великих енергетичних витрат на перетравлення та легко всмоктуються.

Швидка стомлюваність

Вам не вистачає сил на цілий день, після обіду ви починаєте відчувати втому, хочеться спати, а до вечора зовсім немає сил. Вуглеводи можуть викликати втому. Вони дають швидкий приплив енергії, а потім через невеликий проміжок години настає такий самий швидкий спад.

Неуважність

Зачекайте, про що ми щойно говорили? Така забудькуватість може виникати відразу після їжі і говорити саме про те, що ви щойно з’їли забагато вуглеводів. Скоротіть кількість швидких вуглеводів, і голова стане ясною.

Коливання настрою

Коливання рівня цукру у крові можуть зіпсувати ваш настрій. Після ситного обіду настрій миттєво підвищується, а потім на зміну приходять пригніченість та смуток. Знову можна звинувачувати швидкі вуглеводи. І проблему в цьому випадку вирішити не складно: просто замініть хліб, макарони та булочки на фрукти, овочі та орехи.

Переїдання

Надмірне вживання вуглеводів з високим глікемічним індексом може призвести до переїдання і, як наслідок, до збільшення ваги. Вони засвоюються дуже швидко, і за кілька годин вам знову хочеться їсти. До таких продуктів належать білий хліб, пластівці для сніданків, всілякі пончики, булочки, а також так звані “закуски до пива” (палички, крекери тощо).

Тяга до сладкого

Залежність від сладкого виникає через те, що сахар справді підвищує настрій, стимулюючи у мозку вироблення необхідних для цього речовин. Якщо колись відчували непереборне бажання з’їсти цілу банку згущеного молока, ведерце мороженого або плитку шоколаду, ви знаєте, про що йдеться. Сахарова залежність може досить швидко увійти у звичку. Якщо вона вже у вас є, спробуйте відмовитися від цукру на 3-5 днів. Протягом цієї години організм забуде про шкідливу залежність і не буде так наполегливо вимагати сладкого.

Головний біль

Якщо вас постійно турбує головний біль, можливо допоможе корегування харчування. Коли ви їсте багато сладкого, організм починає віддавати сигнали у мозку про підвищений вміст глюкози в крові і порушення балансу. Велика кількість цукру призводить до “згущення” крові, викликаючи спазми дрібних сосудів мозку, а підшлункова залоза починає працювати в аварійному режимі, намагаючись швидше вивести лишній цукор. В результаті з’являється головний біль.

Запаморочення

А також відчуття слабкості біля ног іноді пов’язане з вживанням рафінованих вуглеводів. Подібний ефект може бути пов’язаний з тим, що інсулін або інші хімічні речовини, що виділяються у відповідь на вживання вуглеводів, призводять до аномального розширення кровоносних сосудів органів черевної порожнини. Такий стан називається постпрандіальною гіпотензією.

Кольки і біль у животі

Біль у нижній частині живота також може бути викликаний споживанням складних вуглеводів, таких як бобові або зернові. Якщо помічаєте зв’язок між вживанням цих продуктів у їжу та болем у животі, передивіться свою дієту.