Знижка - 10% на весь медичний одяг по промокоду HALAT5
ТОП-5 продуктів, які допоможуть зберегти здоровими суглобами
З віком суглоби зношуються, а великі навантаження і погане харчування тільки посилюють проблему. Якщо ж ви включите ці п’ять продуктів у свій раціон, то довше зберегти суглоби здоровими.
1. Желатин
Желатин – це білкова субстанція, частично гідролізований колаген, який отримують шляхом переробки тваринного матеріалу: шкіри, кісток та сполучних тканин тварин.
Відповідно до дослідження вчених з лабораторії функціональної молекулярної біології Кита Бару, желатин містить поживні речовини, які необхідні організму для виробництва коллагену — білка, який підтримує еластичність шкіри, сполучних тканин та кісток.
Дослідники перевірили вплив желатину на організм за допомогою учасників, які отримували желатинові добавки перед тренуванням, та на штучно вирощених у лабораторії зв’язках. В обох випадках желатин збільшив виробництво колагену, завдяки чому сполучні тканини стали міцнішими і еластичнішими.
Желатин можна споживати у складі желе, холодцю, супів, цукатів, десертів. Щоб не перевищувати калорійність раціону, ви можете приймати желатин у вигляді добавки. Добре поєднувати желатин з витамином С. Він також потрібний організму для виробництва колагену.
2. Ягоди
У ході дослідження, проведеного медичним центром університету, було виявлено, що всього 10 вишень на день захищають людину від нападів подагри — захворювання суглобів і тканин, пов’язаного з порушенням обміну речовин. При споживанні 10 вишні ризик виникнення нападу знижувався на 35%.
Вишня також усуває симптоми остеоартриту – дегенеративного захворювання суглобів, при якому вражається хрящ. Дослідники з медичного центру у Філадельфії з’ясували, що пацієнти з остеоартритом, споживають 453 грами (дві пляшки по 8 унцій) вишневого соку на день протягом шести тижнів, відчували собі набагато краще: зменшилися болі та скованість, відновилася функціональність суглоба. Крім того, у учасників знизився рівень С-реактивного білка – індикатора запалення.
Ще одна причина додати ягоди до свого раціону — високий вміст елагової кислоти, яка має властивості антиоксиданту і знижує запалення, що може зробити благотворну дію під час артриту суглобів. Великий відсоток елагової кислоти міститься у земляниці, малині, ожині, полуниці.
3. Гранат
Гранатовий сік знижує запалення суглобів при остеоартрозі. У межах дослідження. користі граната для здоров’я людини було доведено, що екстракт гранату, багатий на поліфеноли, пригнічує активацію цитокінів ІЛ-1 і ФНП-?, які відповідальні за виникнення запалення.
Також в процесі одного дослідження було доведено, що гранатовий екстракт знижує ризик виникнення артриту у мишей, а у хворих особин зменшує запалення суглоба та рівень прозапальних цитокінів ІЛ-6.
4. Жирна риба
За рахунок ненасичених жирних кислот омега-3 сполучні тканини зберігають еластичність, підтримується здоров’я суглобового хряща та якість внутрішньосуглобової мастила.
Дослідження показали, що риб’ячий жир допомагає зменшити біль при артриті та зменшити тривалість ранкової скутості суглобів. Вчені зробили висновок, що деякі пацієнти можуть замінити звичайні препарати на добавки риб’ячого жиру і не відчувати болю.
Багато омега-3 жирних кислот міститься в чорній і червоній ікрі, свіжій скумбрії, оселедці, лососевій, сардинній, форельній.
5. Оливкова олія
При захворюваннях суглобів, як правило, порушено обмін речовин хряща. При дегенеративних змінах у хрящі спостерігається підвищений рівень оксиду азоту в хондроцитах — клітинах хряща.
У ході досліджень було виявлено, що олеокантал з оливкової олії високого класу має протизапальний ефект. Він знижує вироблення оксиду азоту в хондроцитах і при цьому не впливає на життєздатність клітини.
Крім того, олеокантал запобігає вироблення прозапальних ферментів ЦОГ-1 та ЦОГ-2. Механізм дії олеоканталу збігається з ібупрофеном: зменшує запалення і полегшує біль.
Крім того, дослідження на мишах підтвердило, що оливкова олія в поєднанні з витамином D захищає від руйнування кісток.
Оливковою олією рекомендують заправляти салати, оскільки при нагріванні понад 180 градусів воно втрачає свої корисні властивості.
Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я. Всі матеріали розміщенні на сайті, виключно, для ознайомлення!