Топ-7 продуктів, які гарно знижують артеріальний тиск

Головна / unsorted / Топ-7 продуктів, які гарно знижують артеріальний тиск

Підвищений артеріальний тиск — справжній бич нашої години, адже сьогодні цією патологією серцево-судинної системи, за інформацією статистики, страждає близько третини всього дорослого населення, причому з часом її поширеність зростає.

Ознаками підвищеного тиску можуть бути підвищена стомлюваність, частий головний біль (особливо у потилиці), набряки кінцівок, задишка, миготіння “мушок” перед очима, біль у грудях. , а ускладнення захворювання викликають серйозні патології в організмі

Зрозуміло, звичайні продукти не замінять сильнодійних лікарських препаратів, однак їхнє регулярне вживання дійсно здатне полегшити стан хворого, зміцнити сердечну м’яз і стінки сосудів, нормалізувати рівень артеріального тиску і як результат, зменшити кількість прийнятих ліків і сприяти якнайшвидшому одужанню.

Продукти, що знижують тиск, ви без зусиль знайдете на кожній кухні. Допомогти серцю та судинам можна, вживаючи достатню кількість продуктів, що містять корисні для них мінерали, особливо магній, калій та кальцій. Це цілозерні каші, фрукти та ягоди, овочі, орехи, зелень, риба, кисломолочні продукти, темний шоколад, лляни насіння. Запобігти підвищеному тиску за допомогою збалансованого раціону харчування набагато легше, ніж відновлювати його.

Однак сьогодні ми спробуємо розповісти вам про найбільш дієві “продуктові” засоби від тиску. Отже, які продукти знижують тиск краще? До вашої уваги наш топ-7.

Зелений чай, каркаде

Чи знижує тиск чай? Так саме так. Тільки не чорні його категорії, що містять багато кофеїну і тому мають тонізуючу дію, а слабо ферментовані, наприклад, зелений чай та чай каркаде.

Зелений чай містить багато витамину С, а також корисних мінералів та танінів. Він є чудовим антиоксидантом. Науково доведено, що регулярне вживання кількох чашок теплого або гарячого зеленого чаю на день знижує систолічний та діастолічний тиск у гіпертоніків на 5-10 % та знижує ризик розвитку серцево-судинних захворювань.

Трав’яний “чай” каркаде, що містить багато вітамінів та органічних кислот, теж відноситься до корисних напоїв для гіпертоніків. Він знімає спазми судин, сприяє зміцненню їх стінок і покращує обмінні процеси в організмі, а також має сечогінний ефект, за рахунок якого також знижує тиск. На відміну від зеленого чаю, для такого лікуючого ефекту його краще пити холодним.

Чорноплідна горобина (аронія)

Лікувальні властивості чорноплідної горобини також обумовлені багатим витаминним і мікроелементним складом, що дозволяє використовувати свіжі ягоди та сік рослин під час гіпертонічної хвороби, зміцнюючи стінки кров’яних сосудів.

Сік плодів треба приймати по 1-2 ст. л. 3 рази на день за 20 хвилин до їди. Можна приготувати настій: 1 ст. л. ягід заливають 200 г води, доводять до кипіння і настоюють не менше ніж годину. Настій чорноплідної горобини для зниження тиску п’ють по четвертій або половині склянки 3 рази на день за 20 хвилин до їди.

Журавлина і брусниця

“Родичі” з батьківщини вересових, журавлина та брусниця, подібні не лише за зовнішнім виглядом та відмінним яскравим смаком, але і своїми лікувальними властивостями.

Соки та морси з брусниці та клюкви допомагають при підвищеному артеріальному тиску через великий вміст у складі ягід калію, органічних кислот, вітамінів та антоціанів. Завдяки такому багатому складу вони сприяють міцності та еластичності кровеносних капілярів, знижують ризик виникнення сердечних захворювань. До того ж журавлина і брусниця — чудові вітамінні та протигнильні засоби, які змушують кишківник і шлунок краще працювати, допомагають під час головного болю та зниженій кислотності у шлунку.

Імбір і куркума

Для нормалізації стану кров’яних сосудів і зниження тиску також успішно використовуються ще дві споріднені рослини — імбір і куркума. Їхні коріння містить кілька витаминів, поліфенолі, незамінні амінокислоти, а також ефірні олії. Все це робить зазначені продукти чудовими протизапальними та протиокислюючими засобами.

Додаючи куркуму, імбир як прянощі до страв і напоїв, ви покращите травлення, усунете запальні реакції в організмі, підсилите кровотік, покращите кровопостачання тканин, стабілізуєте жировий і холестериновий обмін, зміцните імунітет і, як уже зазначалося, сприятиме лікуванню артеріальної гіпертензії.

Імбир може посилювати дію деяких лікарських препаратів, що знижують тиск. Тож якщо ви їх приймаєте регулярно, краще порадитися з лікарем.

Лимон

Цитрусові (і особливо лимон) з лікувально-профілактичною метою застосовують під час багатьох недуг: від авітамінозу до атеросклерозу, враховуючи і гіпертонію.

М’якуш плодів лимона містить багато органічних кислот і витаминів, поліфенолі та мікроелементи (враховуючи необхідні для серця калій та магній), а знижує тиск вона за рахунок поліпшення роботи (розслаблення та розширення) кровеносних сосудів і розрідження крові.

Часник

Часник широко використовують у медицині, в першу чергу, завдяки своїй антисептичній дії, але для серцево-судинної системи він також дуже корисний продукт, що містить речовини, які сприяють зменшенню напруги стінок кровеносних сосудів, активному кровотоку та розрідженню крові. До того ж часник здатний знижувати холестерин ліпопротеїнів низької щільності та загальний рівень холестерину та підвищувати рівень корисного холестерину (ліпопротеїнів високої щільності), що корисно для профілактики атеросклерозу та артеріальної гіпертензії.

Під час гіпертонії корисно щодня з’їдати 1-2 зубчики чесноку. Цей овоч багатий на унікальні ефірні олії, витамини, мінерали та фітонциди. Лікування чесником краще проводити курсом не менше ніж 1 місяць.

Регулярне вживання чесноку може бути протипоказане за наявності низьких хвороб нірок, жовчнокам’яної хвороби та виразки.

Пекучий перець

Пікучий перець (кайенський, чилі тощо) потрапив до нашого списку продуктів для зниження тиску через наявність у ньому особливої ​​речовини, яка подразнює слизові оболонки — алкалоїду капсаїцину. Ця речовина крім того, що надає перцю пекучий смак та гостроту, має судинорозширювальні властивості, посилює кровообіг. В результаті швидкість проходження крові судинами збільшується, навантаження на їх стінки зменшується і тиск знижується.

Перець можна додавати під час готування страв у якості спеції або приймати у вигляді розчину: 1 ч. л. перцю на склянку води з медом. Також можна придбати капсули з екстрактом капсаїцину в аптеці.

Як бачите, для покращення циркуляції крові, зміцнення стінок сосудів і нормалізації тиску існує ціла низка корисних і доступних продуктів. Однак для того, щоб упоратися з гіпертонією, вживати їх потрібно правильно!

Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я. Всі матеріали розміщенні на сайті, виключно, для ознайомлення!