Усі, хто хоч одноразово збирався сісти на дієту або просто перейти на більш здоровий тип харчування, неодмінно, чули й про страшний шкоду вуглеводів для фігури та здоров’я. Іноді здається, що саме вуглеводи — головний враг здорового способу життя, і найкраще, що можна зробити, це назавжди заборонити їх виробництво та вживання. Але правда, що вуглеводи нам необхідні — і для краси, і для здоров’я, і ​​для довголіття. І насправді, найгірше, що можна вигадати — це відмовитися від їх вживання. Перевірте, раптом ви досі вірите у найпоширеніші (і дурні) міфи про шкоду вуглеводів — і припиніть це робити якнайшвидше!

Вуглеводи роблять нас льодовими та неенергійними

Насправді саме вуглеводи необхідні всім клітинам організму для виробництва енергії. І якщо мозок не може отримати доступу до енергії вуглеводів, йому доводиться добувати її з жирів — здавалося б, відмінне рішення. Але дослідження, проведене у 1995 році, підтвердило, що постійне спалювання кетонів замість глюкози може призвести до порушення функцій мозку. Тож не бойтесь заряджати собі вуглеводами — але краще повільними, звичайно ж, інформує sutura.org.ua

Відмова від глютену корисна для всіх

У наших магазинах з’являється дедалі більше продуктів, що не містять глютен — і часто вони представлені у відділах здорового харчування. Але річ у тому, що якщо у вас немає непереносимості глютену, вам точно не треба відмовлятися від продуктів, що його містять. Насправді клейковина містить чимало цінних мікроелементів, необхідних для нормального функціонування організму, немає жодної необхідності добровільно собі їх позбавляти.

Відмова від глютену допоможе вам схуднути

Якщо коротко – ні. Дослідження, результати якого були опубліковані у 2012 році в Журналі Американської дієтичної асоціації, продемонструвало, що після переходу на безглютенову дієту люди частіше набирають вагу, ніж наоборот: так, 16 % учасників експерименту з нормальним чи низьким ІМТ у результаті перейшли у категорію надлишкового ІМТ, а 22 % учасників, які вже мали надлишкову вагу до початку експерименту, лише збільшили свій індекс маси тіла.

Вуглеводи призводять до розвитку діабету іншого типу

Науково доведений факт: ви можете їсти хліб і навіть картопля та не захворіти на діабет. У 2013 році було проведено дослідження (його результати були опубліковані у виданні Nutrition Journal), яке продемонструвало: складні вуглеводи практично не впливають на ризик розвитку діабету іншого типу. Набагато більш небезпечними є підсолоджувачі, додані сахар і дієтичний жир.

Вживання вуглеводів небезпечне для здоров’я серця

Це один з найнебезпечніших міфів, адже саме люди, які дотримуються раціону зі зниженим рівнем углеводів, в результаті мали більш високий ризик смерті від хвороб серця та сосудів, ніж ті, хто їв достатньо вуглеводів. Такі результати дослідження, опублікованого п’ять років тому в журналі PLoS ONE. Причина в тому, що люди, які відмовляються від вуглеводів, найчастіше замінюють їх на продукти з високим вмістом білка тваринного походження — і тим самим підвищують ризик розвитку сердечного нападу.

Вуглеводи підвищують рівень цукру в крові

Можливо, це складно повірити, але це науково доведений факт: дієта з високим вмістом вуглеводів може фактично знизити рівень цукру в крові. Це підтвердило дослідження, результати якого були опубліковані у 2014 році у журналі Nutrition Journal. У тих учасників експерименту, які 80 % калорій отримували з вуглеводів, в результаті рівень цукру в крові впав на 3 пункти.